26/5/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου για θέματα τ/κ περιουσιών

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
για θέματα τ/κ περιουσιών

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος παρέστη σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για συζήτηση των παρατηρήσεων που περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για το 2013, μετά το πέρας της συνεδρίας προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το θέμα της διαχείρισης τ/κ περιουσιών, για το γεγονός ότι το ΥΠΕΣ προσπαθεί να νοικοκυρέψει τη διαχείριση αυτών των περιουσιών, να κάνει μια πιο δίκαιη κατανομή και σε κάποιες περιπτώσεις προβαίνει και σε ανάκτηση περιουσίας, ο κ. Υπουργός απάντησε:
«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοχοι τ/κ περιουσίας, είτε είναι κλήρος είτε εμπορικά υποστατικά είτε κατοικίες περιλαμβανομένων και εξοχικών, ότι αυτή η περιουσία δεν είναι δική τους αλλά ανήκει στους Τ/κ. Ο Υπουργός Εσωτερικών, ως Κηδεμόνας, απλά τα διαχειρίζεται για το συμφέρον του Τ/κ ιδιοκτήτη. Είναι γεγονός ότι διαχρονικά, η διαχείριση δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Με αποτέλεσμα να κατέχουν τ/κ περιουσία άτομα που δεν είχαν περιουσία στα κατεχόμενα ή άτομα που έλαβαν υπερβολικά μεγάλες περιουσίες σε σύγκριση με το τι είχαν. Ακόμα και άτομα μη πρόσφυγες βρέθηκαν να κατέχουν τ/κ περιουσίες.
Επίσης, διαχρονικά, έπαιρναν οι κάτοχοι από μόνοι τους το ‘δικαίωμα’ να υπενοικιάζουν κάνοντας και κέρδος. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν και να μπει μια τάξη. Αυτό δε το φαινόμενο παρατηρείται σε παγκύπρια κλίμακα και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Περαιτέρω, προσπαθούμε να κάνουμε αναδιανομή αυτού του κλήρου και των περιουσιών. Ιδιαίτερα, εν μέσω κρίσης, πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους πρόσφυγες».
Στη συνέχεια και απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο άρχισε να εφαρμόζεται αυτή η πολιτική, ο κ. Χάσικος είπε: «Άρχισε να εφαρμόζεται, έχει γίνει ανακατανομή σε πολλές περιπτώσεις, αλλά έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε».
Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση για τις οφειλές προς το Ταμείο τ/κ περιουσιών που είναι της τάξης των 6 περίπου εκατ. ευρώ, ο κ. Υπουργός είπε: «Είναι τα οφειλόμενα ενοίκια προς τον Κηδεμόνα Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών. Σε μια προσπάθεια να εισπράξουμε αυτά τα ενοίκια, πρώτον τα έχουμε κατηγοριοποιήσει, δεύτερον, θα πηγαίνει επί τόπου υπάλληλος της Υπηρεσίας τ/κ Περιουσιών, να έρχεται σε προσωπική επαφή με τους οφειλέτες και να εισπράττει, τρίτον κάνουμε και ευκολίες πληρωμής για να διευκολύνουμε την είσπραξη».
_______________