11/5/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Γ’ Προγράμματος του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή
 «Πρωινό Δρομολόγιο» του Γ’ Προγράμματος του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις σε σημερινή παρέμβασή του στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο αποψινό δείπνο που θα παραθέσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Espen Barth Eide στους δύο ηγέτες.

Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων είναι το ακόλουθο:

Ερώτηση: Δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα έχει χαρακτηριστεί το δείπνο που παραθέτει ο Espen Barth Eide σήμερα στο Λήδρα Πάλας. Ανακοινώσεις αμέσως μετά; Θα έχουμε ημερομηνία σήμερα;

Απάντηση: Σίγουρα θα υπάρξει ημερομηνία επανέναρξης του διαλόγου. Σίγουρα δεν θα είναι ένα δείπνο που θα περιοριστεί σε κοινωνικού   χαρακτήρα συζητήσεις. Δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην αποψινή συνάντηση. Θα είναι η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί. Αναμένεται να γίνει και μια ουσιαστική συζήτηση σε σχέση με το μέλλον των κοινών στόχων για επανένωση της πατρίδας μας και δεν αποκλείεται ακόμη ο κ. Ακιντζί να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για κάποιες από τις σκέψεις του σε σχέση με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Επίσης αναμένεται να γίνει συζήτηση για τον ρόλο των ηγετών στις συνομιλίες – ενδεχομένως να δούμε και έναν πιο ενισχυμένο ρόλο από πλευράς ηγετών στο τραπέζι των συνομιλιών – τη συχνότητα των συναντήσεων και γενικότερα, θα είναι μια συνάντηση όπου ο κάθε ηγέτης θα μπορεί να αναφερθεί σε όποιο θέμα επιθυμεί.   

Ερώτηση: Επομένως περιμένουμε εκτός από την ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών να γίνουν ανακοινώσεις και για άλλα ζητήματα; Ας πούμε και για αυτά τα διαδικαστικά, τη συχνότητα, αλλά και για τον ρόλο των δυο ηγετών; Γιατί ξέρουμε πως κύλησαν τα πράγματα το προηγούμενο διάστημα με τους διαπραγματευτές…

 Απάντηση: Ενδεχομένως αυτά τα θέματα να συζητηθούν, αλλά να μην περιληφθούν στη σχετική ανακοίνωση. Εκείνο που έχει σημασία απόψε και είναι μάλλον το σημαντικότερο είναι η ημερομηνία επανέναρξης, που θα ανακοινωθεί.

Ερώτηση: Εσείς την ξέρετε ήδη, φαντάζομαι, αλλά δεν θα μας την πείτε.

Απάντηση: Έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις και προς τις δύο πλευρές. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη και των δυο πλευρών για να επαναρχίσει. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα είναι πολύ σύντομα η επανέναρξη των συνομιλιών.

Ερώτηση: Και για να το προσδιορίσουμε ακόμα περισσότερο, σίγουρα εντός Μαΐου, έτσι;  
Απάντηση: Αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Ερώτηση : Λέγατε από την αρχή ότι ίσως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του   Μαΐου. Να το κρατήσουμε αυτό;

Απάντηση: Σίγουρα είναι το χρονικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Θα ανακοινωθεί απόψε επίσημα. Να αφήσουμε τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν στον τελικό καθορισμό της ημερομηνίας αυτής.

Ερώτηση: Υπάρχει θέμα συζήτησης και για το πώς θα αρχίσουν; Από ποια θέματα ή αυτά θεωρούνται δεδομένα;  

 Απάντηση: Αυτά θεωρούνται δεδομένα. Έχουν ήδη τα Ηνωμένα Έθνη, με τις συναντήσεις τους με τις δυο πλευρές, επαναβεβαιώσει αυτά που είχαν συμφωνηθεί με τις δύο πλευρές   από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η τρίτη   φάση θα ξεκινήσει με τα συγκεκριμένα θέματα συζήτησης. Αυτή η αλληλένδετη συζήτηση των θεμάτων, καθορίζεται εξάλλου και από το Κοινό Ανακοινωθέν, και αναμένεται ότι από εκεί θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Από εκεί που έμειναν όταν διακόπηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ερώτηση: Ποιοι θα είναι οι συνδαιτυμόνες στο αποψινό τραπέζι εκτός από τους τρείς, τους δυο ηγέτες και τον κ. Espen Barth Eide;

Απάντηση: Αρχικά θα είναι οι δυο ηγέτες και ο κ. Eide και ακολούθως αναμένεται να συμμετάσχουν και οι δυο διαπραγματευτές. Θα είναι από την αρχή, αλλά θα υπάρξει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών στην παρουσία του κ. Eide και ακολούθως   μετά από σύντομο διάστημα θα έρθουν και οι διαπραγματευτές να φάνε όλοι μαζί.

Ερώτηση: Τελικώς από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχαμε   κάτι αυτό το διάστημα, γιατί είχατε κάνει μια δήλωση και αναμέναμε ότι ίσως γίνονταν και κάποιες ανακοινώσεις. Να μην περιμένουμε κάτι;

 Απάντηση: Η δήλωση αφορούσε την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο. Εκείνο που μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρεσβευτή μέσα στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει με όλους τους   Μόνιμους Αντιπροσώπους, τους Πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης και του Πρέσβη της Ισπανίας. Και μέσα στην προσπάθεια που καταβάλουμε και την επιθυμία μας για ενεργότερη εμπλοκή από όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεχιστούν οι συναντήσεις και οι επαφές προς επίτευξη αυτού του στόχου.

 Ερώτηση: Φέρνετε και κάτι από τη Μόσχα, γιατί έγινε εκεί η κουβέντα του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο και έκανε και δήλωση ο Ρώσος Πρόεδρος ότι στηρίζει τη διαδικασία και ό,τι   χρειαστεί είναι εκεί. Έτσι;

  Απάντηση: Είναι γεγονός ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα διεθνές ενδιαφέρον για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ένα ενδιαφέρον όχι μόνο από τις χώρες που παραδοσιακά ασχολούνται περισσότερο με το Κυπριακό, υπάρχει ενδιαφέρον και από πλευράς ΕΕ, αλλά και από όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι κάτι που εμείς καλωσορίζουμε, κάτι για το οποίο εργαστήκαμε και ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο που θα επαναρχίσει θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, οι προοπτικές που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για θετική κατάληξη.  

Ερώτηση: Οι Αμερικανοί ήταν πρόθυμοι να ορίσουν και ειδικό απεσταλμένο, αλλά δεν υπάρχει αυτή η θετική ανταπόκριση από πλευράς Λευκωσίας;

 Απάντηση: Δεν μας έχει γίνει οποιαδήποτε ενημέρωση από πλευράς Αμερικανών. Η βολιδοσκόπηση που κάναμε δεν μας ενημέρωσε   για τον διορισμό στην παρούσα φάση για απεσταλμένο είτε Υπουργείου Εξωτερικών είτε   του Λευκού Οίκου, ειδικότερα για την παρούσα φάση.

  Ερώτηση: Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για τη συζήτηση αυτή που ήρθε στο προσκήνιο από την ΕΔΕΚ, συγκεκριμένα για την ονοματολογία και το περιεχόμενο της λύσης – για το αν πρέπει να είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ή αν δεν πρέπει;

Απάντηση: Είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση της ΕΔΕΚ και του όποιου κόμματος σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο. Σκεπτόμενος δημόσια, διερωτώμαι αν η προώθηση αυτής της θέσης, η απομάκρυνσή μας από τα συμφωνηθέντα όλον αυτό τον καιρό – και δεν ήταν το ’77 και το ’79 μόνο, αλλά επαναβεβαιώθηκε και αργότερα και το 2006 και τώρα  - διευκολύνει κάποιους ή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιους που επιδιώκουν τη μη επίλυση του Κυπριακού ή επιδιώκουν μια λύση δυο κρατών, μια λύση συνέχισης της κατάστασης πραγμάτων, να προωθήσουν μια τέτοια στρατηγική. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί που έχουν σχέδια Β, αυτοί που έχουν άλλες επιδιώξεις στο Κυπριακό, δικαιολογούνται – εντός και εκτός εισαγωγικών – να προωθήσουν τους δικούς τους στόχους αν η δική μας πλευρά φύγει από αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Θέλω να πω ότι η δική μας στρατηγική είναι μέσα στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί αυτά τα χρόνια και επιβεβαιωθεί, μαζί με ένα νέο δεδομένο που υπάρχει ενώπιόν μας, ένα δεδομένο που αφορά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Εργαζόμαστε μέσα σε αυτά τα δυο πλαίσια. Μάλιστα είναι γεγονός ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδίωξε και πέτυχε να υπάρχει η εν λόγος αναφορά για την ΕΕ, για τις αρχές και αξίες της ΕΕ, για το γεγονός ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ. Εργαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας.  

 Ερώτηση : Να σας ρωτήσω και για ένα άλλο θέμα. Είναι το θέμα των ωραρίων και αναμένουμε  εξέλιξη. Είναι στα χέρια του Προέδρου η υπόθεση. Έχει πάρει ο Πρόεδρος τη γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας για τα ζητήματα συνταγματικότητας και κάνει αναφορά στο Ανώτατο;

Απάντηση: Θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις πολύ σύντομα και ίσως εντός της ημέρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος και οφείλει να ακολουθεί και τις εισηγήσεις από νομικής πλευράς και από τη Γενική Εισαγγελία, σε σχέση με τις αποφάσεις της Βουλής, άρα θα πρέπει να αναμένουμε, ίσως και εντός της ημέρας σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα.   

Ερώτηση: Έχει ήδη τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας;

Απάντηση: Υπάρχουν κάποιες προφορικές νομικές συμβουλές ειδικότερα προς την Υπουργό Εργασίας, την καθόλα αρμόδια Υπουργό και θα δούμε σήμερα με την επιστροφή του Προέδρου στο γραφείο κατά πόσο υπάρχουν γραπτές αυτές οι νομικές γνωματεύσεις, νομικές συμβουλές έτσι ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει στις αποφάσεις.