22/5/15

Απάντηση στην γραπτή δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ, βουλευτή ΑΚΕΛ Αριστερά Ν.Δ.



Απάντηση στην γραπτή δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ, βουλευτή ΑΚΕΛ Αριστερά Ν.Δ.

Σχετικά με την γραπτή δήλωση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιαννάκη Γαβριήλ αναφορικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θεωρεί τους ισχυρισμούς περί του κινδύνου απώλειας κοινοτικών πόρων ως εντελώς αβάσιμους και παραπλανητικούς. Tο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 υποβλήθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014 και έκτοτε ξεκίνησαν τεχνικές διαπραγματεύσεις με τη Διαχειριστική Αρχή.
H πλειοψηφία των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 των Κρατών Μελών της ΕΕ βρίσκεται υπό εξέταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η καθυστέρηση οφείλεται καθαρά σε νομικά κωλύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για περιορισμό των επιπτώσεων της αναπόφευκτης αυτής καθυστέρησης, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει ήδη προκηρύξει τα εκταρικής φύσεως μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020 έτσι ώστε οι γεωργοί μας να μην απολέσουν τις ενισχύσεις που τους αντιστοιχούν για το έτος 2015. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής του Υπουργείου αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να παραχωρηθούν ενισχύσεις στους γεωργούς ύψους €13 εκ. στα πλαίσια του νέου ΠΑΑ 2014-2020.
Στην δήλωση του κ. Γαβριήλ δεν αναφέρεται ότι οι πληρωμές στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 πραγματοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς και σε καμία περίπτωση δεν παρατηρείται χρονικό κενό στην παραχώρηση επιδοτήσεων στα πλαίσια της αγροτικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2015 έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους €11 εκ. και αναμένεται να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους άλλα €30 εκ.. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τον αγροτικό κόσμο, ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εργάζεται εντατικά έτσι ώστε η πολιτική μας να συνεχιστεί απρόσκοπτα και αμετάβλητα με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας.
----
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
22/5/2015