22/5/15

Γραπτή δήλωση της Αν. Γενικής Διευθύντριας του ΚΟΤ για τα νερά κολύμβησης της Κύπρου και το θεσμό των γαλάζιων σημαιών

Γραπτή δήλωση της Αν. Γενικής Διευθύντριας του ΚΟΤ
για τα νερά κολύμβησης της Κύπρου και το θεσμό των γαλάζιων σημαιών


Εκφράζουμε την ικανοποίηση και τη χαρά μας αφού πληροφορηθήκαμε ότι και φέτος τα θαλάσσια νερά κολύμβησης της Κύπρου είναι τα καθαρότερα και ποιοτικότερα νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με αυτά της Μάλτας, σύμφωνα με τους ελέγχους που έγιναν βάσει της σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας.

Παράλληλα, ικανοποίηση εκφράζουμε και για το γεγονός ότι 57 παραλίες της Κύπρου βραβεύθηκαν φέτος με τη Γαλάζια Σημαία. Ο θεσμός αυτός απονέμεται σε παραλίες οι οποίες πληρούν μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων:

  • T ης ποιότητας του θαλάσσιου νερού με βάση τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  • Της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πληροφόρησης,
  • Της οργάνωσης της παραλίας και ασφάλειας των λουομένων.

Βεβαίως, οι σημαντικές αυτές διακρίσεις δεν μας εκπλήσσουν αφού γνωρίζουμε πολύ καλά τα επίπεδα και την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος σε σχέση με τις παραλίες και τα νερά κολύμβησης. Η προσπάθεια όμως για περαιτέρω πρόοδο θα συνεχιστεί.

Τόσο η ανάδειξη των νερών της Κύπρου ως τα πιο ποιοτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η βράβευση 57 παραλιών μας με το θεσμό της Γαλάζιας Σημαίας αποτελούν για την τουριστική Κύπρο σημαντική τιμή και ισχυρό εργαλείο τουριστικής προβολής του νησιού μας   στο εξωτερικό, αφού η θάλασσα, ο ήλιος και οι παραλίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος του τουριστικού προϊόντος μας.

Με την ευκαιρία αυτή και ενόψει της σταδιακής κορύφωσης της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, καλούμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα απολαύσουν φέτος τις καθαρές θάλασσες και τις παραλίες μας, να το κάνουν με πλήρη σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και παράλληλα προς τους ξένους επισκέπτες μας, οι οποίοι στηρίζουν την οικονομία μας. Σε αυτά τα πλαίσια, αναμένουμε ότι όλοι, ως ενεργοί πολίτες, θα συμβάλουμε στην προστασία της θάλασσας και των παραλιών μας, θα αναδείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας, αλλά και θα καταγγέλλουμε άμεσα τα οποιαδήποτε κακώς έχοντα.

____________

22/5/2015