7/5/15

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα σε σεμινάριο για τους μαθητές Ριζοκαρπάσου, στη Λευκωσία

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα σε
σεμινάριο για τους μαθητές Ριζοκαρπάσου, στη Λευκωσία


Χαίρομαι ιδιαίτερα που για μια ακόμη φορά βρίσκομαι μαζί με τους εγκλωβισμένους μαθητές του Ριζοκαρπάσου, καθώς και όλους εσάς για να συνδράμουμε μαζί στην ενίσχυση των γνώσεων αλλά και των αντιστάσεων τους γύρω από ένα θέμα πάντα επίκαιρο και σοβαρό: Τη βία και τη νεανική παραβατικότητα που συνδέεται με επιζήμιες και ανεπιθύμητες συμπεριφορές, οι οποίες είναι ενάντιες στην ομαλή ανάπτυξη των νέων μας και, κατ’ επέκταση, στην εξέλιξη της κοινωνίας μας.

Βέβαια, το θέμα του σεμιναρίου δεν είναι άγνωστο στους μαθητές του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, καθώς στο κατεχόμενο μας Γυμνάσιο έχει απονεμηθεί για τη χρονιά 2013-2014 από το Συμβούλιο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας βραβείο για την προώθηση καλών πρακτικών πρόληψης της βίας και της νεανικής παραβατικότητας. 

Σχετικά με τις πρακτικές αυτές θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια ένα ενδιαφέρον, όπως είμαι σίγουρος, ντοκιμαντέρ.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση και τους καθηγητές του σχολείου, μαζί και όλους τους μαθητές, για την ευαισθησία τους στο θέμα αυτό, μια ευαισθησία που δεν πηγάζει μόνο από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλοι γενικά οι νέοι μας αυτή την εποχή, αλλά και από τις συνθήκες της ζωής τους εκεί στην Καρπασία.

Όλοι μας θέλουμε όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν ένα καλύτερο από εμάς μέλλον. Γι’ αυτό, όμως, θα πρέπει να κάνουμε κάτι, όχι απλώς για να διαμορφώσουμε καλύτερους χαρακτήρες, αλλά για να δημιουργήσουμε γι’ αυτά καλύτερες συνθήκες. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε ή να παρακολουθούμε αδιάφορα, γιατί αυτό είναι εξίσου κακό με το κακό που κάνουν στα παιδιά άτομα επικίνδυνα και αντικοινωνικά.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη τραγωδία με τον φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Ιωάννινα, μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους φέρνοντας μας αντιμέτωπους με μια κατάσταση που υπάρχει και είναι πολύ δύσκολη για τα θύματα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο νεαρός αυτός ήταν δέκτης μια αποτρόπαιης και σκληρής  συμπεριφοράς που οδήγησε μέχρι και τον θάνατο του. Η περίπτωση του ήρθε στο φως μόνο μετά την εξαφάνιση και τον εντοπισμό του νεκρού σώματος του. Στην κλειστή κοινωνία όμως του σχολείου και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούσε ήταν γνωστή από πολύ πριν,  χωρίς κανείς να κάνει κάτι. Ο κύκλος όσων εγκλημάτησαν περικλείει σίγουρα πολύ περισσότερους από τους άμεσους θύτες.

Το φαινόμενο του εκφοβισμού ανάμεσα στους νέους, για το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ο αγγλικός όρος «Bullying», πήρε μεγάλες διαστάσεις διεθνώς και έχει αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνος λόγω και του διαδικτυακού εκφοβισμού που έχει ως αποτέλεσμα την άσκηση στα θύματα ψυχολογικής βίας. Το διαδίκτυο προσφέρει σήμερα στους νέους δυνατότητες και οφέλη που εμείς οι μεγαλύτεροι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ποτέ. Την ίδια ώρα όμως πολλά  παιδιά γίνονται, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, θύματα εκφοβισμού, παρόμοιου με τον σωματικό ή λεκτικό εκφοβισμό και, πρόσθετα, τον κοινωνικό εκφοβισμό, που οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και καταπίεση.

Στις μέρες μας παρατηρούνται και άλλες μορφές βίας και νεανικής παραβατικότητας, όπως ο ρατσισμός, η έκφυλη βία ή η ομοφυλική βία, καθώς ακόμη και η γηπεδική ή σωματειακή βία, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό αυτό για φαινόμενα στα οποία κατά το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει επίσης μάρτυρες. Είναι όλα φαινόμενα τα οποία πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε, αλλά, ταυτόχρονα, να έχουμε υπόψη μας πως οφείλουμε να κάνουμε και κάτι για την αντιμετώπιση και πάταξη τους.
 
Θα ήταν λοιπόν άτοπο, ως φορείς, κοινωνία και οργανωμένα σύνολα, να παρεμβαίνουμε στο πρόβλημα μεμονωμένα  και αποσπασματικά.  Απαιτείται συλλογική προσπάθεια, στρατηγική και αρκετή έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν οι καλύτερες μεθόδοι αντιμετώπισης του προβλήματος.  Ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με την ομαλή συνύπαρξη των ανθρώπων, με την ορθή λειτουργία της κοινωνίας ως συνόλου, ακόμα και με την αύξηση της παραγωγικότητας των οργανισμών με μεγάλες συνέπειες στο ίδιο το κράτος και τους πολίτες του.

Αρχή όμως της επίλυσης ενός προβλήματος είναι η παραδοχή της ύπαρξής του.  Και το φαινόμενο του εκφοβισμού, σε οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζεται, είτε λόγω εποχής που σχετίζεται με την τεχνολογική ανάπτυξη, είτε λόγω ηλικίας, χώρου και συνθηκών, δεν παύει από του να έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις.  Η αντικοινωνική αυτή συμπεριφορά, βρίσκεται δίπλα μας, στα σπίτια, στις γειτονιές, στα σχολεία και στα στρατόπεδά μας.  Τούτο δεν σημαίνει συμβιβασμός αλλά εντατικοποίηση της προσπάθειας για αποτελεσματική και επιστημονική αντιμετώπισή της.

Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Alpha Bank που για ακόμα μια φορά στηρίζει εκδηλώσεις των μαθητών του Ριζοκαρπάσου.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, εκφράζω για ακόμη μια φορά τον θαυμασμό και την εκτίμηση μας προς τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Γυμνασίου γιατί στέκονται εκεί με τους γονείς τους σαν πραγματικοί ακρίτες διαφυλάσσοντας μια ιστορία αιώνων, και εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους του σημερινού σεμιναρίου.