8/5/15

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής σε γεύμα προς τους Πρέσβεις χωρών της ΕΕ με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής σε γεύμα προς τους Πρέσβεις χωρών της ΕΕ
με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας επ’ ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης. Η Ευρώπη του 1950 ήταν τραυματισμένη πολιτικά, οικονομικά, και κοινωνικά από την καταστροφή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Διακήρυξη Schuman έθεσε τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενός suis generis σχεδίου ειρήνης, το οποίο ακολούθησαν αξιοσημείωτες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις μετέπειτα δεκαετίες.   Η εμβάθυνση και η διεύρυνση της διαδικασίας ενοποίησης της Ευρώπης εδραίωσε επίσης την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μετατρέποντας την Ευρώπη σε έναν χώρο ελευθερίας, ασφάλειας, δικαιοσύνης, όχι όμως πάντοτε επιτυχώς. Η Ενιαία Αγορά της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίου υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΕ.

Παρά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα, όμως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Είμαστε όλοι μάρτυρες της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Την ίδια ώρα, οι πολίτες θεωρούν την ΕΕ αδιαφανή, απόμακρη, αναποτελεσματική και μη ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και προσδοκίες τους. Τα ποσοστά ψηφιζόντων στις Ευρωεκλογές παρουσιάζουν κατιούσα ως εκ τούτου τάση, αυξάνοντας το δημοκρατικό έλλειμμα και την απόσταση μεταξύ των Βρυξελλών και των κρατών μελών και των πολιτών της ΕΕ.

Παρά το ότι η οικονομική κατάσταση παρουσιάζει, σήμερα, σημάδια βελτίωσης, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει αόριστη και η ανεργία εξαιρετικά υψηλή. Το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και οι χρηματοοικονομικές αγορές είναι ακόμη κατακερματισμένα. Τα επίπεδα δημόσιου χρέους σε αριθμό χωρών είναι εξαιρετικά υψηλά. Επικρατεί ένταση στην κοινωνική και πολιτική ζωή πολλών κρατών-μελών, ενώ η άνοδος λαϊκιστικών δυνάμεων προκαλεί ανησυχίες για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη.   
Τα μέτρα αυστηρής λιτότητας, ως απάντηση στην οικονομική κρίση, επιδεινώνουν την κατάσταση, αντί να επιλύουν το πρόβλημα. Οι πρωτοφανείς αποφάσεις του Eurogroup , που χρησιμοποίησε την Κύπρο ως πειραματόζωο, προκειμένου να ελέγξει την ορθότητα της οικονομικής θεωρίας του «κουρέματος» σε τραπεζικές καταθέσεις, έχει οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, στην καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, στο κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μαζική φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό και σε δραματικά ποσοστά ανεργίας, που πλήττουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δυστυχώς, η επιτυχία των αριθμών δεν διασφαλίζει την ευημερία των ανθρώπων. Βέβαια, η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάπτυξη δεν αλληλοαποκλείονται. Μπορούν να συνυπάρξουν, νοουμένου ότι ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες και προσδοκίες των ανθρώπων. Η ΕΕ πρέπει να είναι πρώτιστα Ένωση των λαών. Θα πρέπει οι πολίτες να μοιράζονται το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έχοντας το αίσθημα του ότι ανήκουν σε αυτό και ότι έχουν ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που επηρεάζουν την ζωή τους. Η επίτευξη ισορροπημένης ανάπτυξης και κοινωνικής και οικονομικής συνοχής στην Ευρώπη αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου η ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση, να επανακτήσει νομιμότητα και να αναδυθεί ισχυρότερη, πιο ενωμένη και πιο ώριμη.  

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτερώσει τις ελπίδες μας. Για να έχει το Σχέδιο Επενδύσεων για την Ευρώπη πραγματικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω της τόνωσης των ιδιωτικών επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να δεσμευτούν ως προς την άρση των εμποδίων, τη μείωση των κανονισμών και την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς. Η εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι επίσης απαραίτητες. Ευελπιστούμε όλοι πως οι προβλέψεις της Επιτροπής όσον αφορά στον πολλαπλασιασμό του αποτελέσματος μόχλευσης θα αποδειχθούν ρεαλιστικές. Παρά το ότι το Σχέδιο δεν προνοεί γεωγραφικές ή τομεακές προτεραιότητες, η δίκαιη κατανομή των πόρων, στη βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη, πρέπει να διασφαλιστεί.

Η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζουν κι άλλες σοβαρές απειλές και προκλήσεις. Η τρομοκρατία εντός και γύρω από την Ευρώπη έχει δείξει ένα νέο, ασχημότερο πρόσωπο. Η αστάθεια στη γειτονιά μας διαδέχθηκε μια ανεπιτυχή Αραβική Άνοιξη. Είμαστε, αυτή την ώρα, μάρτυρες μιας κλιμακούμενης έντασης και των αυξανόμενων ανθρωπιστικών τραγωδιών στην ήδη ταραχώδη περιοχή της Μεσογείου. Περισσότεροι από 1,600 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο, από τις αρχές του 2015, σηματοδοτώντας μια μείζονα μεταναστευτική κρίση. Το μέλλον προβάλλει ακόμα πιο δυσοίωνο. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μισό έως ένα εκατομμύριο ανθρώπους, που ενδέχεται να προσπαθήσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο κατά τους προσεχείς μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε το πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το άσυλο και τη μετανάστευση και τα συγκεκριμένα μέτρα, που συμφωνήθηκαν στην Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 23 Απριλίου . Η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση για το πρόβλημα του ασύλου και της μετανάστευσης στην ΕΕ, διασφαλίζοντας την ενεργό εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών, των κρατών μελών που έχουν αποκλειστική δικαιοδοσία για τα εξωτερικά σύνορα , όλους τους θεσμούς και όλα τα εργαλεία και οργανισμούς της ΕΕ . Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας κατά των σωματεμπόρων. Πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα, σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με γνώμονα την ισότιμη κατανομή βαρών , αλλά και με ένα ισχυρό αίσθημα συμπόνιας και φροντίδας προς τους απεγνωσμένους ανθρώπους, που φτάνουν στις ακτές μας.

Λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης , η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς επίτευξη συνθηκών ασφάλειας και ειρήνης , ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου , προάγοντας το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης και των χωρών της περιοχής και συμβάλλοντας στη διαχείριση των ανθρωπιστικών κρίσεων, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ από το 2004 και συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που επηρεάζει την καθημερινότητα και το μέλλον των Κυπρίων και των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων προσεγγίζει την Ημέρα της Ευρώπης με αισιοδοξία, αλλά και με αίσθημα ευθύνης, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στον βαθμό που αναλογεί στα εθνικά Κοινοβούλια, βάσει των Συνθηκών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ως Κοινοβούλιο, διεκδικούμε περισσότερα προς όφελος του κυπριακού λαού και όλων των λαών της Ένωσης: Την πλήρη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης, όπως προνοούν οι Συνθήκες, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής και κοινωνικής συνοχής της Ένωσης. Τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς εκπτώσεις ή δύο μέτρα και δύο σταθμά, σε όλες τις πολιτικές και δράσεις της Ένωσης. Την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών, που στοχεύουν στην ευημερία και την κοινωνική συνοχή του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών. Περισσότερο διάλογο και στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, μέσω συγκεκριμένων και απτών μέτρων, πέρα από τη στείρα λιτότητα και τη δημοσιονομική πειθαρχία, για να επιφέρουμε ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία και να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, που είναι άλλωστε το μέλλον μας.

Πέρα από αυτό, δεν μπορώ παρά να θυμίσω σε όλους ότι η Κύπρος εξακολουθεί να βιώνει την πικρή πραγματικότητα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Αναμένουμε από τους εταίρους μας να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη, ασκώντας πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου η γειτονική μας χώρα να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της, ως υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ένωση. Προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και την επιμονή της στην κατάθεση προτάσεων, που εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Προκειμένου η Τουρκία να τερματίσει τον ασφυκτικό της έλεγχο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και την ηγεσία της, όπως συνέβη, για άλλη μια φορά, προ λίγων ημερών, μόλις ο κ. Ακιντζί διαδέχθηκε τον κ. Έρογλου, ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των κρατών μελών της ΕΕ για να επιτύχουμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Μιας λύσης, που να εγγυάται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που να τερματίζει την κατοχή και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ενεργό στάση στο κυπριακό πρόβλημα , διασφαλίζοντας ότι οι πρόνοιες μιας ενδεχόμενης λύσης θα συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεσμεύεται να παραμείνει προσηλωμένη στις άοκνες προσπάθειές της να συμβάλει, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στοχεύοντας, τόσο στην πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας όσο και στην προώθηση μιας ολοένα «στενότερης Ένωσης», προς επίτευξη   αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης για το σύνολο των κρατών μελών, με μια φωνή στις διεθνείς σχέσεις και με ισχυρή έμφαση στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές της Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Στοιχεία, που συνιστούν τη νομιμοποίηση της ίδιας της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ας εγείρουμε πρόποση στα παλαιότερα και στα μελλοντικά επιτεύγματα της Ένωσης. Στην ευημερία των πολιτών μας και σε ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς.

____________