Δέσμη παραβάσεων Μαΐου: κυριότερες αποφάσεις
Βρυξέλλες, 28 Μαΐου
2015
Στη μηνιαία δέσμη
αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί, σε αρκετές
περιπτώσεις, δικαστική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται
με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της νομοθεσίας της ΕΕ. Οι εν λόγω
αποφάσεις καλύπτουν πληθώρα τομέων και αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής
εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και των
επιχειρήσεων. Η Επιτροπή έλαβε σήμερα 127 αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων 27 αιτιολογημένων γνωμών και 4 παραπομπών στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να περατώσει αρκετές υποθέσεις, εφόσον οι εκκρεμότητες με τα οικεία κράτη μέλη διευθετήθηκαν χωρίς να χρειάζεται η Επιτροπή να κινήσει περαιτέρω διαδικασίες.
Συνοπτική παρουσίαση των κυριότερων αποφάσεων μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5053_el.htm. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία παράβασης, βλ. MEMO/12/12 . Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύνολο των αποφάσεων, συμβουλευθείτε το μητρώο αποφάσεων για τις παραβάσεις .
Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση της απόφασης που αφορά την Κύπρο
Αιτιολογημένη γνώμη
Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας/ψηφιακή ατζέντα: η Επιτροπή καλεί το ΒΕΛΓΙΟ, την ΚΥΠΡΟ, το ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, την ΠΟΛΩΝΙΑ, τη ΡΟΥΜΑΝΙΑ και τη ΣΛΟΒΕΝΙΑ να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τη χρήση ορφανών έργων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε το Βέλγιο, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία να εφαρμόσουν την οδηγία 2012/28/EΚ της ΕΕ για τα ορφανά έργα. Ορφανά έργα είναι έργα όπως βιβλία, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών και κινηματογραφικά έργα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά των οποίων οι δημιουργοί ή άλλοι κάτοχοι δικαιωμάτων δεν είναι γνωστοί ή δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν ή να υπάρξει επικοινωνία μαζί τους ώστε να δώσουν την άδειά τους για τη χρήση των έργων.
Έξι κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο, τα οποία έπρεπε να έχουν εγκριθεί έως τις 29 Οκτωβρίου 2014. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να στείλει αιτιολογημένες γνώμες σε αυτές τις χώρες. Θα έχουν προθεσμία δύο μηνών για να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβαν για την ευθυγράμμιση της εθνικής τους νομοθεσίας με τη νομοθεσία της ΕΕ. Εάν δεν προβούν σε ενέργειες σε διάστημα δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τις παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ και να προτείνει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Ταυτόχρονα, η Επιτροπή έκλεισε τις διαδικασίες επί παραβάσει που εκκρεμούσαν κατά της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, καθώς κοινοποίησαν την πλήρη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο.