14/5/15

Ομιλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Μετανάστευση κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ομιλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Μετανάστευση κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων


Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση να απευθυνθώ στο Σώμα της Κυπριακής Βουλής και να παρουσιάσω την ευρωπαϊκή πολιτική για τη Μετανάστευση.       

Τύχη καλή το θέλησε η ομιλία μου αυτή να γίνεται λίγες ώρες μετά την έγκριση από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Και συνιστά την πρώτη, μετά την παρουσίασή της, δημόσια εκδήλωση με αντικείμενο ένα ζήτημα, που από τη φύση του και λόγω των εξελίξεων, έχει τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ευρώπης και των κρατών-μελών.

Είναι δε για εμένα ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι και πάλι στην αγαπημένη μου Κύπρο, με την ιδιότητα, αυτή τη φορά, του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις, την Ασφάλεια και την Ιθαγένεια.

Το ότι συνέπεσε, όπως προανέφερα, η επίσκεψη αυτή με την παρουσίαση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, καθιστά το γεγονός επίκαιρο, δίνοντας συνάμα σε μένα τη δυνατότητα να εξηγήσω ακόμη περισσότερο τη στρατηγική και την πολιτική για τη Μετανάστευση.

Γιατί, μετά από μια μακρά περίοδο συζήτησης και προβληματισμού, ήρθε η ώρα για πολιτικές αποφάσεις και δράση.

Γίνεται λοιπόν αυτές τις ώρες ένα μεγάλο βήμα.
Βήμα προς την κατεύθυνση της πρακτικής επίλυσης του Μεταναστευτικού ζητήματος, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναταραχών, αλλά και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Περιοχή, στην οποία η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο, λόγω της θέσης της αλλά και της συνετής πολιτικής, τόσον της Κυβέρνησης όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η μετανάστευση, είναι συνώνυμη με την εξέλιξη της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Το ελληνικό έθνος γνωρίζει πολύ καλά μέσα από μία ιστορική διαδρομή 3.000 χρόνων τι σημαίνει ξενιτιά, προσφυγιά και μετανάστευση.

Ένα έθνος, που στην εξέλιξή του εξήγαγε σε δύσκολους καιρούς ένα αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό, ανθρώπους αποφασισμένους να πάνε κόντρα στη μοίρα τους, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Η ίδια η Ευρώπη, έχει ταυτίσει την ιστορία της και την ταυτότητά της με την εξαγωγή και την υποδοχή μεταναστευτικών ρευμάτων.

Αλλά ας θυμηθούμε ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δημιουργήθηκαν από Ευρωπαίους θρησκευτικούς πρόσφυγες, σαν τους χιλιάδες απελπισμένους συνανθρώπους μας, που προσπαθούν να φτάσουν σήμερα στις ευρωπαϊκές ακτές.

Σήμερα, πολλοί από αυτούς είναι εντεταγμένοι στις κοινωνίες μας και έχουν γίνει πολίτες των χωρών μας, συμβάλλοντας στην οικονομική, κοινωνική πρόοδό μας.

Η μετανάστευση συνεπώς, δεν είναι από μόνη της μία απειλή και θα ήταν λάθος να υψώνουμε τείχη προστασίας της Ευρώπης.

Ωστόσο, η πρόκληση, γίνεται πρόβλημα και το πρόβλημα, κρίση, όταν δεν υπάρχει οργανωμένη και συντονισμένη απάντηση στην άναρχη μετανάστευση, που τα τελευταία χρόνια έχει χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης, την οποία είναι αλήθεια, ότι αιφνιδίασε και την βρήκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει.

Η μεταναστευτική κρίση την οποία βιώνουμε οφείλεται σε δύο καθοριστικούς παράγοντες:

Ο πρώτος παράγοντας αφορά στην πρωτοφανή γεωπολιτική αστάθεια που όλο και κλιμακώνεται.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι το 2014 και για πρώτη φορά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους, για να προστατεύσουν την ζωή και την ελευθερία τους, ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω μία εικόνα για το τι σημαίνει σήμερα δράση στη Μεσόγειο για την προστασία ανθρώπινων ζωών.

Από την αρχή της χρονιάς του 2015, μέχρι και τις αρχές Μαΐου, εντοπίστηκαν πάνω από 53.000 μετανάστες και σώθηκαν πάνω από 25.000 ζωές.

Περίπου το ένα τρίτο αυτών σώθηκαν με την συνδρομή σκαφών, που χρηματοδοτούνται από την FRONTEX . 

Ο αγώνας, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι διαρκής και έντονος, έχοντας τα χαρακτηριστικά καθημερινής διαχείρισης κρίσης.

Ο δεύτερος παράγοντας, που έχει οδηγήσει σε κρίση, είναι ακριβώς αυτό που είπα πρωτύτερα.

Ότι δηλαδή η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί οργανωμένα, τη δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Με αυτή την κατάσταση, που επιδεινωνόταν, βρεθήκαμε αντιμέτωποι πριν από έξι μήνες, όταν ανέλαβε η καινούργια Επιτροπή.

Και από την πρώτη κιόλας στιγμή, το μεταναστευτικό τέθηκε ως μία εκ των πρώτων προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Θεωρώ ότι η ανάθεση αυτού του σημαντικού πολιτικού χαρτοφυλακίου από κοινού με την Ασφάλεια, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, συνιστά για εμένα και μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη.

Οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες αυτής της αποστολής, ξεπερνούν ακόμα και αυτά τα όρια της Ευρώπης.

Γιατί είναι πλέον σαφές σε όλους, ότι το μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες αλλά   είναι και μία παγκόσμια πρόκληση.

Πρόκληση, που ξεπερνά τα όρια και τις δυνατότητες του έθνους-κράτους, και βέβαια της Ευρώπης από μόνης της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 Απριλίου, ενέκρινε τις προτάσεις της Επιτροπής για την ανάληψη άμεσων και στοχευμένων   δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Και χθες, όπως ανέφερα και πριν, ανακοινώσαμε την πρώτη ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση.
 
Για «μια μεταναστευτική πολιτική βασιζόμενη στις θεμελιώδεις αξίες της ανθρωπότητας» , αποφασίσαμε:

·        Τη θεμελίωση ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου πληροφόρησης για την προληπτική καταστολή των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, ενισχύοντας την συνεργασία EUROPOL και FRONTEX
·        Την ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και υπηρεσιών για την ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών υποδοχής, μεταναστών και προσφύγων, στις χώρες που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή της κρίσης»
·        Τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιέσεις που ασκούνται στις χώρες, που υποδέχονται σχεδόν καθημερινά πλέον το ένα προσφυγικό κύμα μετά το άλλο
·        Τη δράση στις χώρες προέλευσης αλλά και στις χώρες διέλευσης προσφύγων, έτσι ώστε να οργανώσουμε προληπτικά και οργανωμένα την ροή προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τον άμεσο χρονικό ορίζοντα,   η Ευρώπη θα διαθέσει για το 2015-16, 140 εκατομμύρια ευρώ, μία καθοριστική ανάσα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Βέβαια, η πλέον σημαντική πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των αιτιών με βιώσιμο τρόπο.

·        Η δημιουργία ευρωπαϊκών δομών και μηχανισμών, για την οργανωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού.
·        Η θεμελίωση μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση, έτσι ώστε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για την ανάπτυξη και την συνοχή της Ενωμένης Ευρώπης.

Σε αυτό ακριβώς τον στόχο και την αποστολή, βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση.

Χθες λοιπόν, στην εικοστή επέτειο της θεμελίωσης της συνθήκης του Schengen , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα ιστορικό άλμα.  

Μία αληθινά ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της Ένωσης και θα αποδεικνύει στην πράξη, ότι η αρχή της ευθύνης και η αρχή της αλληλεγγύης συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Για να είμαστε ξεκάθαροι. Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση «δεν τρέχει πίσω» από την κρίση στην Μεσόγειο.

Είναι η πρώτη δομημένη και ολοκληρωμένη πρόταση της Ευρώπης, που θα μας επιτρέψει σε βάθος χρόνου να μην έχουμε κάθε τόσο Συναντήσεις Κορυφής, μετά από ανθρωπιστικές τραγωδίες.

Μία ολοκληρωμένη πολιτική μετανάστευσης, που προτάσσει τολμηρές δράσεις, για την προστασία των ανθρώπινων ζωών, τη θεμελίωση ενός πιο δίκαιου συστήματος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, για την τιμωρία των εγκληματιών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απελπισία.

Κυρίες και κύριοι,
Τέσσερις είναι οι πυλώνες δράσης της νέας μεταναστευτικής πολιτικής:

1.      Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη λειτουργία αποτελεσματικής και κοινής πολιτικής ασύλου.  

Πρέπει να διορθώσουμε καθυστερήσεις και αδικίες.

Καθυστερήσεις στην επεξεργασία αιτήσεων ασύλου, που προσβάλλουν ανθρώπινα δικαιώματα και αδικίες σε ό,τι αφορά την πίεση που ασκείται στις χώρες υποδοχής.

Μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, που προτείνει η Νέα Ατζέντα για την Μετανάστευση, ενισχύονται οι υποδομές και η τεχνογνωσία στις χώρες υποδοχής για την παροχή ασύλου.

Ενισχύεται η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, έτσι ώστε να προωθήσουμε αιτήσεις με νόμιμο και οργανωμένο τρόπο και προτείνονται δράσεις για τη πιο δίκαιη εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου .

Την ίδια στιγμή, πρέπει να τονίσουμε, ότι είναι απαραίτητο να προωθήσουμε με συστηματικό, οργανωμένο και ανθρώπινο τρόπο, την επαναπροώθηση στις χώρες τους, όσων μεταναστών πέρασαν με παράνομο τρόπο τα σύνορα της Ένωσης.

Ένα μέτρο που θα επιτρέψει στην Ένωση να είναι δίκαιη ως προς τους νόμιμους μετανάστες και σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη την προστασία της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

2.      Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στον πόλεμο που έχουμε κηρύξει στα δίκτυα των διακινητών .

Σε αυτό το πεδίο η δράση μας θα είναι συνεχής και ολιστική , έτσι ώστε να αδρανοποιήσουμε και να καταστείλουμε το έγκλημα της διακίνησης της ανθρώπινης απελπισίας .

Η Ατζέντα μας προβλέπει μεταξύ άλλων συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης για την   καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στην επαναπροώθηση μεταναστών.
Την ενίσχυση των εποπτικών αρχών για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας στην Ένωση, και την άσκηση πίεσης προς τις τρίτες χώρες για την συμμόρφωση τους σε ότι αφορά την επιστροφή των υπηκόων τους.

3.      Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην καλύτερη προστασία των συνόρων της Ένωσης και στη διάσωση ανθρώπινων ζωών .

Σε αυτό το σημείο, η Ευρώπη κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα , παραδεχόμενη ότι ή αύξηση του προϋπολογισμού της FRONTEX δεν αρκεί.
 
Χρειαζόμαστε πλέον πιο συστημικές και κοινά ευρωπαϊκές απαντήσεις .
 
Η αναγνώριση των ελλείψεων και τυχόν λαθών που έχουν γίνει στο παρελθόν, είναι για μένα προτεραιότητα, για να δούμε πιο καθαρά το μέλλον, το αύριο .

Διότι λάθη και αστοχίες σ’ ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα, πάντα θα υπάρχουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για την μετανάστευση, προωθεί κοινά ευρωπαϊκά standards για τη διαχείριση των συνόρων, την αυξημένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη εφαρμογή των « έξυπνων συνόρων», καθώς και για πρώτη φορά την   προώθηση συστήματος Ευρωπαϊκών Φρουρών , με στόχο την ενιαία ευρωπαϊκή επιχειρησιακή απάντηση στην προστασία των κοινών μας συνόρων.  

Δέσμευση της ευρωπαϊκής ατζέντας για την μετανάστευση είναι ότι οι επιχειρήσεις TRITON και POSEIDON θα ενισχυθούν τόσο αποτελεσματικά, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να πει πλέον, ότι η «Ευρώπη κοιτούσε αλλού όταν κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές».

Ο τριπλασιασμός των ευρωπαϊκών πόρων, όπως ανέφερα πριν, για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της TRITON , ΠΟΣΕΙΔΩΝ και FRONTEX ,  έχει ως στόχο την άμεση κάλυψη των επιχειρησιακών δράσεων στην Μεσόγειο.

4.      Ο τέταρτος πυλώνας πολιτικής μας, αφορά την νόμιμη μετανάστευση .

Τη νόμιμη μετανάστευση που χρειάζεται η δημογραφικά γερασμένη ήπειρος μας για να οικοδομήσει βιώσιμες συνθήκες ανάπτυξης .
Τα επόμενα χρόνια, η ευρωπαϊκή οικονομία θα χρειαστεί εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο, που αυτή την στιγμή δεν το έχει για να υποστηρίξει κρίσιμους τομείς της ανάπτυξης.

Προχωράμε άμεσα λοιπόν με τους φορείς της ευρωπαϊκής οικονομίας για την αποτύπωση των ειδικοτήτων, των γνώσεων και των ικανοτήτων που χρειαζόμαστε .
 
Αναθεωρούμε και βελτιώνουμε τον μηχανισμό της «Μπλε Κάρτας» , ώστε να γίνει πιο αποδοτική και αποτελεσματική η προσέλκυση μεταναστών υψηλής εκπαίδευσης.

Και βέβαια, σχεδιάζουμε πολιτικές που ευνοούν την αποτελεσματική ένταξη της νόμιμης μετανάστευσης στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό των κοινωνιών μας .

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, επιθυμώ να ευχαριστήσω τις Κυπριακές Αρχές για την συνεργασία τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ιδίως, σε ό,τι αφορά την άμεση ανταπόκρισή τους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων που από κοινού αντιμετωπίσαμε.

Η Κύπρος δεν έχει μέχρι τώρα αντιμετωπίσει με μαζικό τρόπο την μεταναστευτική κρίση.

Ωστόσο, νομίζω ότι αποτελεί κοινή μας πεποίθηση, ότι η πρόκληση μας αφορά όλους και ότι μαζί πρέπει να δράσουμε.

Για την περίοδο 2014-2020, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει από την Επιτροπή, παραπάνω από 32 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στο άσυλο, την μετανάστευση και την ενσωμάτωση και περισσότερο από 42 εκατ. ευρώ για το « Internal Security Fund » ( ISF ), για την προστασία των συνόρων και την αστυνόμευση.

Μία σημαντική αύξηση για την χρηματοδότηση της Κύπρου, σε σχέση με την περίοδο 2007-2013.

Γεγονός που κατατάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία τρίτη ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ένωσης σε ότι αφορά την κατά κεφαλήν οικονομική υποστήριξη για δράσεις ασφάλειας, μετανάστευσης και ιθαγένειας.
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η Ευρώπη, ανοίγει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στην Μετανάστευση.
 
Η εποχή της καθυστερημένης αντίδρασης και των πυροσβεστικών μέτρων τελειώνει εδώ .

Η Ενωμένη Ευρώπη συμπληρώνει στη δυναμική της ολοκλήρωση, την μεταναστευτική πολιτική.

Γιατί χωρίς ισχυρή και κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχει μέλλον .
 
Αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων που έχει στη διάθεσή της η ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού είναι επένδυση στην ανάπτυξη των οικονομιών μας και στην συνοχή των κοινωνιών μας .
 
Είναι προστασία των συνόρων μας και την ίδια στιγμή, προφύλαξη των αξιών που σηματοδοτούν τον λόγο ύπαρξης της Ένωσης .
 
Ασφάλεια, Ανάπτυξη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο κοινός μας οδικός χάρτης . 

Η Ευρώπη όπως πάντα προχωράει εμπρός . Σταδιακά, με δύσκολους συμβιβασμούς, αλλά πάντα μπροστά.

Η Ευρώπη αποδεικνύει στους λαούς της ότι είναι η καλύτερη ομπρέλα προστασίας που έχουν, έναντι ενός παγκόσμιου περιβάλλοντος που παράγει αστάθεια και νέους κινδύνους.

Όλοι γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους που παρουσιάζει ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής μας.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να εντάξουμε τις χώρες που γειτονεύουν με την Ενωμένη Ευρώπη, σε ένα κοινά αποδεκτό δρόμο ευρωπαϊκών πρακτικών και αξιών.

Και να προφυλάξουμε με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο τα κοινά μας σύνορα, αλλά γενικότερα την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση συμβάλλει καθοριστικά στην «εξευρωπαϊσμό» της γεωπολιτικής μας περιφέρειας.

Ενισχύει την παρουσία της Ευρώπης σε κρίσιμες περιοχές για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Προωθεί την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ταυτόχρονα προσφέρει κίνητρα στις χώρες που θα συνεργαστούν στην πράξηγια την υλοποίηση της νέας πολιτικής μας για την μετανάστευση.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την εντολή που πήρε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δια της συναδέλφου μου Federica Mogherini , συναντήθηκε την εβδομάδα αυτή με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 

Ζητήθηκε η στήριξή τους για να «σωθούν» ζωές και να απομονωθούν οι παράνομοι διακινητές, αχρηστεύοντας τα μέσα που χρησιμοποιούν, τα οποία πολύ συχνά οδηγούν στο θάνατο απελπισμένα άτομα που ζητούν την ελπίδα και τη σωτηρία στην ήπειρό μας.


Πάνω από 1.800 άτομα βρήκαν τον θάνατο, περνώντας τη Μεσόγειο με σαπιοκάραβα, μέσα στο 2015.

Για να επιτευχθεί αυτό βέβαια, προφανώς θα χρειασθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία θα ενισχύει την ευρωπαϊκή ατζέντα για τη Μετανάστευση, σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Κάτι που προϋποθέτει βέβαια, τη σύμφωνη γνώμη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, θα έλεγα αρκετά «ανορθόδοξη», όπως ανορθόδοξη είναι και η απειλή και το διακύβευμα του μεταναστευτικού ζητήματος σήμερα, ειδικότερα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή μας.
 
Η αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών απαιτεί έκτακτες αντιμετωπίσεις, πρωτοβουλίες.

Κυρίες και κύριοι,
 
Τελειώνοντας, θεωρώ υποχρέωσή μου και εκ μέρους του Κολλεγίου των Επιτρόπων και του Προέδρου Jean - Claude Juncker , να σας διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητά μας η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά.
 
Μαζί της πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι, κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, γιατί η ευρωπαϊκή πρόοδος χρειάζεται την σύνθεση και τη συναίνεση μεταξύ μας σε κοινά αποδεκτούς κανόνες .

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι το τέλος της διαδρομής.

Είναι η αρχή ενός νέου ταξιδιού στον μακρύ δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
 
Με κοινά δεδομένα απόδοσης, με κοινές πρακτικές που συνιστούν στην ουσία τη κοινή ευρωπαϊκή δράση .

Μαζί μπορούμε να καταστήσουμε την μετανάστευση παράγοντα ανάπτυξης και προόδου για τις κοινωνίες μας.
Και είμαι βέβαιος, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι πρωτοπόρα στην προσπάθεια αυτή.

Να σώσουμε ζωές, να τιμήσουμε τον κοινό μας πολιτισμό, να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται οι πολίτες μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι η περίοδος που διανύουμε είναι μια περίοδος δύσκολη για τον κόσμο, για την Ευρώπη και για τους λαούς μας.
Η ανησυχητική αύξηση του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, μας γυρνούν πίσω σε ένα παρελθόν, που δοκίμασε την ανθρωπότητα, προκαλώντας μεγάλες τραγωδίες, με κορυφαία εκείνη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέσα από τις στάχτες, την καταστροφή, τον θάνατο και τις τραγωδίες, που προκάλεσε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα έθνη της Ευρώπης, ξεπήδησε το όνειρο και η ιστορική επιταγή που ενσάρκωσαν οραματιστές ηγέτες και που γέννησε το μεγαλύτερο επίτευγμα σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτό της ενωμένης Ευρώπης.

Η αναβίωση αυτού του ονείρου, μαζί με την μελέτη της ιστορίας, θέτει και τις δικές μας γενεές προ της ευθύνης, αυτό το οικοδόμημα να το ολοκληρώσουμε και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής γαλήνης, ασφάλειας και ευημερίας, ειρήνης και ανάπτυξης για τους λαούς μας.

Και σε αυτόν το δρόμο, εμείς οι Έλληνες, που πάντοτε είμαστε πολίτες του κόσμου και των ανοιχτών συνόρων, συνεισφέρουμε με την ιστορική μας εμπειρία, τον πολιτισμό και την αξιοσύνη μας, δηλώνοντας μαζί με την υπερηφάνεια της ελληνικής μας καταγωγής και την ισχυρή ευρωπαϊκή μας συνείδηση και ταυτότητα.