22/5/15

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Συνέδριο «Συντήρηση – Μετατροπή – Κατεδάφιση»

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
στο Συνέδριο «Συντήρηση – Μετατροπή – Κατεδάφιση»


Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αδιαλείπτως θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Στρατηγική επιδίωξη της πολιτικής μας παραμένει η ουσιαστική μείωση του αριθμού, της σοβαρότητας και των συνεπειών των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, γιατί αναμφίβολα, η προστασία της ζωής, της υγείας και της αρτιμέλειας κάθε εργαζόμενου αποτελεί θεμελιώδης ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να διασφαλιστεί.
 
Το Υπουργείο, εφαρμόζοντας τη Στρατηγική για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2013 – 2020, δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και με πολλούς άλλους φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις. Στηρίζει στο πλαίσιο αυτό εκδηλώσεις, όπως το σημερινό Συνέδριο, που αποσκοπούν στην προώθηση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, αφού συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών στα θέματα ασφάλειας και υγείας, καθώς και στην ανάπτυξη της σχετικής κουλτούρας.
 
Το σημερινό Συνέδριο αποτελεί συνέχεια τριών άλλων επιτυχημένων διοργανώσεων του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, που επίσης είχαν τεθεί κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Στις μέρες μας, οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τη διατήρηση της εργασίας τους και οι άνεργοι για την εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας. Αυτή τους όμως η ανάγκη δεν πρέπει σε οποιαδήποτε περίπτωση να τυγχάνει εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε, με την υποβάθμιση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στην εργασία.
 
Εκείνο που χρειάζεται όλοι να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε πλήρως είναι το γεγονός πως ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, χωρίς κινδύνους για την υγεία, δεν αυξάνει το κόστος της επιχείρησης. Αντίθετα, αποτελεί γενική και αναδεδειγμένη παραδοχή ότι οι ασφαλείς εργασιακές συνθήκες είναι ουσιωδώς συνυφασμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, γεγονός το οποίο καθιστά την επιχείρηση πιο ανταγωνιστική.
 
Η ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για διατήρηση ψηλών επιπέδων ασφάλειας και υγείας καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική στον τομέα των κατασκευών, αφού αυτός ο τομέας αποτελεί διαχρονικά τομέα υψηλού κινδύνου. Κατά την δεκαετία 2004 – 2014, ο δείκτης συχνότητας των ατυχημάτων στις κατασκευές έχει μειωθεί πέραν του 50% και η μείωση αυτή δεν σχετίζεται με τη μείωση του κύκλου εργασιών στον κατασκευαστικό τομέα. Παρόλα αυτά, ουδείς εξ ημών δικαιούται να εφησυχάζει.
 
Οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες, με τη συνεργασία όλων των άμεσα εμπλεκομένων επαγγελματιών του κατασκευαστικού τομέα, για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια και τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και επικινδύνων συμβάντων.
 
Τα έργα συντήρησης, μετατροπής και κατεδάφισης υφιστάμενων κατασκευών αποτελούν την πλειοψηφία των έργων που εκτελούνται σήμερα μετά τις συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Στα έργα αυτά υπάρχουν αυξημένοι ειδικοί κίνδυνοι, οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και προβλεφθούν, καθιστούν αναγκαίες ειδικές γνώσεις και εξοπλισμό για τη διαχείρισή τους. Επιπρόσθετα, απαιτείται συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των συντελεστών κάθε έργου για την αποτελεσματική συνεισφορά και εκπλήρωση του ρόλου τους στα θέματα ασφάλειας και υγείας.
 
Ο ρόλος του Μηχανικού στα διάφορα στάδια υλοποίησης κατασκευαστικών έργων είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικά σημαντικός και καθοριστικός, ώστε να διασφαλίζεται ο συνυπολογισμός παραμέτρων ασφάλειας και υγείας και η εφαρμογή των αρχών της πρόληψης. Η εφαρμογή των αρχών αυτών στο στάδιο του σχεδιασμού κάθε έργου, στο στάδιο της διαδικασίας των προσφορών και ειδικότερα της σύνταξης των όρων των συμβολαίων ανάθεσης, καθώς και στο στάδιο της εκτέλεσης του έργου, συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση των κινδύνων.
 
Είναι λοιπόν σημαντικό, οι Μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες που συμμετέχουν στην υλοποίηση κατασκευαστικών έργων να γνωρίζουν τις αποτελεσματικές μεθόδους και πρακτικές καθώς και το διαθέσιμο στην αγορά σύγχρονο εξοπλισμό και τις εξελίξεις της τεχνολογίας, για την ασφαλή εκτέλεση των έργων. Για τα θέματα αυτά θα έχετε σίγουρα την ευκαιρία να ακούσετε πολλά και ενδιαφέροντα κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.
 
Η ενημέρωση αποτελεί βασικό πυλώνα της πρόληψης. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, αποτελούν ευκαιρίες για την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και ιδεών στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας.
 
Συγχαίρω τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου για την αξιόλογη συνεισφορά του στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, αλλά και για τη  διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου.   Αναμένουμε ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτής τέτοιων διοργανώσεων.
 
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.
 
Σας ευχαριστώ.
----------------------
 
Σημ.:     Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Ασσιώτης.