27/5/15

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’


Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση των εξελίξεων στο Κυπριακό, μετά και τη θετική εξέλιξη με την εκλογή του κ. Ak ı nc ı στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Κατά τη συνάντηση, η συζήτηση επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, σε πολιτικά και εκκλησιαστικά θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο κυπριακό πρόβλημα. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σημείωσε ότι παρατηρήθηκε ταύτιση αντιλήψεων σε όλα τα ζητήματα.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ σημείωσε ότι πρόθεση όλων είναι συμβάλουν στην επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο εθνικό πρόβλημα, «γιατί επιθυμούμε πραγματικά να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στην Κύπρο, που δεν απασχολεί μόνο τη δική μας πλευρά, τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους. Οι μισοί Τουρκοκύπριοι έφυγαν από την Κύπρο. Άρα η εισβολή και η κατοχή δεν μας ταλαιπώρησε εμάς μόνο εδώ και σχεδόν 42 χρόνια, αλλά και τους Τουρκοκύπριους. Επομένως, για μια λύση σωστή, αμφοτεροβαρή, πρέπει κάποιες υποχωρήσεις να κάνουμε κι εμείς και οι Τουρκοκύπριοι, ούτως ώστε να φτάσουμε σε μια σωστή συμφωνία, όχι για να διαλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά για να λύσουμε το εθνικό μας θέμα, για να ζήσουμε ευτυχισμένοι όλοι οι κάτοικοι, και οι Έλληνες και οι Τούρκοι. Αυτές είναι οι σκέψεις μας, για αυτά είναι που θα αγωνιστούμε, ούτως ώστε να ανατείλουν καλύτερες ημέρες για το καλό του τόπου μας και του λαού μας».

Από πλευράς του, ο κ. Ομήρου εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στο μεγάλο εθνικό θέμα.
«Πράγματι, βρισκόμαστε σε μία νέα φάση των κυπριακών εξελίξεων. Η εκλογή Ak ı nc ı στα κατεχόμενα υπήρξε μια θετική εξέλιξη, δεδομένων των διαχρονικών θέσεων του κ. Ak ı nc ı σε ό,τι αφορά στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο, είναι κοινή η διαπίστωσή μας ότι κλειδί για τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό είναι η Τουρκία. Είναι η Τουρκία που πρέπει να αποφασίσει για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, γιατί είναι η Τουρκία που θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα, να απομακρύνει τους έποικους και να αποδεχθεί κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Αναμένουμε λοιπόν τη στάση της Άγκυρας τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο κ. Ομήρου.

Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Çavuşoğlu στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Η χθεσινή δήλωση του Çavuşoğlu κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, γιατί μας παραπέμπει σε πενταμερή διάσκεψη, θέση την οποία έχει η Τουρκία από τη δεκαετία του 1970. Στόχος είναι δηλαδή η εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων, η υποβάθμιση της Δημοκρατίας σε κοινότητα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Αν θα υπάρξει διεθνής διάσκεψη, σε αυτήν θα πρέπει να μετέχουν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις –για να είναι παρούσα η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της- και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει διεθνή οντότητα. Σε διεθνή φόρα δεν μετέχουν κοινότητες, μετέχουν κράτη διεθνώς αναγνωρισμένα».

Σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι «είναι καθήκον της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλων μας και ιδιαιτέρως της Κυβέρνησης, να αξιοποιήσει τη δήλωση που επανειλημμένα εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς, ότι δεν τίθεται θέμα η Ελλάδα να αποδεχθεί εγγυήσεις ή τη συνέχιση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Να απευθυνθούμε και στους Βρετανούς, να δεσμευτούν κι εκείνοι ότι ούτε επιθυμούν, ούτε ενδιαφέρονται, ούτε έχουν πρόθεση να συνεχίσουν να λειτουργούν ως εγγυήτρια δύναμη. Άρα λοιπόν η Τουρκία θα ακολουθήσει, θα παραμείνει μόνη της, μια μη ευρωπαϊκή χώρα δήθεν να εγγυάται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας χώρας μέλους της ΕΕ. Άλλωστε οι εγγυήσεις υπήρξαν η κακοδαιμονία του κυπριακού προβλήματος, η ρίζα του κυπριακού προβλήματος, με τις επεμβάσεις της Τουρκίας το 1964-’65 και βεβαίως, το 1974 με την τουρκική εισβολή».
Σημείωσε δε ότι «είναι η ώρα της δράσης και των πρωτοβουλιών. Πρέπει να κινηθούμε εντός και εκτός ΕΕ για να ασκηθούν πιέσεις, να χρησιμοποιηθούν επιρροές προς την πλευρά της Τουρκίας. Θέλουμε την πιο ενεργό επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για τη λύση. Είναι η ώρα πλέον η ΕΕ να εγκαταλείψει την παθητική στάση που επιδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια μετά το 2004. Ασφαλώς το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, πρόβλημα εισβολής και κατοχής, πρέπει να μείνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά θέλουμε την επικουρική συμβολή της Ευρώπης, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ».

Αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Πρέσβη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ο οποίος δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ο κ. Ομήρου τις χαρακτήρισε «μνημείο θρασύτητας και μνημείο πρόκλησης προς τον κυπριακό λαό. Αλλά και μνημείο πρόκλησης προς το διεθνές δίκαιο και προς τα επανειλημμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και προς την αμερικανική εξωτερική πολιτική». Καταλήγοντας, είπε ότι «δεν μπορεί να έρχεται ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, ο κ. Biden, και να αποδοκιμάζει το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων, να δηλώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη νόμιμη, διεθνής οντότητα και ότι το μόρφωμα στα κατεχόμενα το αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία, ουσιαστικά να μιλά για στρατιωτική κατοχή, και ο Πρέσβης των ΗΠΑ να μας λέει ότι εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα εισβολής και κατοχής».