14/5/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα εθιμοτυπική συνάντηση με τον νέο Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας «στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η εθνική ομοψυχία είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία αυτού του αγώνα», τόνισε.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «δεν είναι ένας συνηθισμένος Πρέσβης, χωρίς πρόθεση μείωσης οιουδήποτε άλλου Πρέσβεως ή διπλωματικής αποστολής.
  Όμως υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα ότι εδώ υπάρχει ένα ζωντανό κομμάτι του έθνους, ο κυπριακός Ελληνισμός, και συνεπώς μιλάμε για αδελφικές σχέσεις μεταξύ ενός μεγάλου κομματιού του κυπριακού λαού με μια χώρα με την οποία μας συνδέει ιστορία, παραδόσεις, γλώσσα, θρησκεία».

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Ελλάδας ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Πρόεδρο της Βουλής για μια σειρά θεμάτων, καθώς και να συζητήσει το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια και τα θέματα της οικονομίας στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ως εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους πάντα είμαι δίπλα στην Κύπρο μας», πρόσθεσε ο κ. Φωτόπουλος σημειώνοντας πως η Πρεσβεία «θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατόν για να προωθήσει ακόμη περαιτέρω τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε επίσης ότι «βεβαίως και οι δυο μας εκφράσαμε μετά από συζήτηση την ελπίδα σύντομα να έχουμε εξελίξεις και για τη λύση του κυπριακού ζητήματος.   Εξελίξεις και λύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε σταθερότητα και ασφάλεια του νησιού».

_________