11/5/15

Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνά Νικολάου στη Γιορτή της Μάνας, στο Παλαιχώρι



Ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης
κ. Ιωνά Νικολάου
στη Γιορτή της Μάνας, στο Παλαιχώρι

-------------------------------------------------------------------------------------
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, συγκεντρωθήκαμε και φέτος για να τιμήσουμε την πιο αγαπητή ύπαρξη. Αυτήν, που στο πρόσωπό της, αντανακλάται η αιώνια αγάπη, η Ζωή και η Ελπίδα.
Από την αρχαία Ελλάδα και την λατρεία της Γαίας και της Ρέας, μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες του 1914 και την καθιέρωση της δεύτερης Κυριακής του Μάη ως της Παγκόσμιας Ημέρας, η ανθρωπότητα τιμά αδιάλειπτα, την προσωποποίηση της αιώνιας δημιουργίας. Τιμούμε σήμερα, ό,τι πιο σημαντικό, ό,τι πιο πολύτιμο, ό,τι πιο αγαπητό στον κόσμο αυτό.
Πρώτιστα όμως, επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω για τη τιμητική πρόσκληση και να συγχαρώ τη ΣΕΚ και τον ΑΠΟΠ Παλαιχωρίου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης προς τιμή της Κύπριας Μάνας. Είναι με μεγάλο σεβασμό, που  βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της πολιτείας, για την εθνική και κοινωνική προσφορά σας.
Φίλες και φίλοι,
Σαν έννοια για όλους του λαούς του κόσμου αλλά ιδιαίτερα για τον Ελληνισμό, η «μάνα» κατέχει υψηλότατη θέση στην κλίμακα των ιδεωδών μας. Αποτελεί τον πρωταγωνιστή της ζωής και των αναμνήσεων μας.  Το πρόσωπο, η παρουσία και η σκέψη του οποίου συνοδεύει τον καθένα από εμάς, σε κάθε στάδιο της ζωή μας.
Παντοτινός μας παραστάτης, από τα πρώτα μας λόγια και βήματα. Συνοδοιπόρος στις πρώτες μας εξερευνήσεις, ξάγρυπνη στο προσκεφάλι μας όταν αρρωσταίναμε. Στους επικίνδυνους αυθορμητισμούς της εφηβείας, η σιωπηλή μας συνένοχος. Αυτή που αγωνιούσε μαζί μας στις εξετάσεις, που μοιραζόταν την περηφάνια μας σε κάθε επιτυχία. Αυτής, που το χέρι της απλωνόταν πρώτο, για να μας σηκώσει μετά από κάθε μας πτώση, μετά από κάθε στεναχώρια. Αυτή που μας ενθάρρυνε πάντοτε, να προσπαθούμε ξανά.   
Όμως αυτή, η άλλοτε αυστηρή και άλλοτε στοργική μορφή, δεν αποτελεί μονάχα, τον ήλιο της προσωπική μας ζωή. Αποτελεί ταυτόχρονα το κέντρο προγραμματισμού της κάθε κοινωνίας. Αυτή που διαπλάθει τις ψυχές και την ταυτότητα μας,  που ενώνει το παρόν με το ιστορικό μας παρελθόν. Από αυτήν καθορίζεται η οικογενειακή και κυρίως, η κοινωνική συνοχή. Χάριν και μέσω αυτής, καλλιεργούνται οι πραγματικές μας αξίες, ενώ η συμβολή της στην ανάπτυξη και την ευημερία της  σύγχρονης κοινωνίας, είναι ταυτόχρονα, δυναμική και πολύτιμη.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Μια τέτοια μέρα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για προβληματισμό, διάλογο και εντατικότερη κινητοποίηση για υποβοήθηση του ρόλου της γυναίκας μάνας. Ειδικά σήμερα, που η ραγδαία μεταβολή των οικονομικών και κοινωνικών ανακατατάξεων, μεταμορφώνουν το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει.  

Οι παραδοσιακοί και εν πολλοίς στερεότυποι ρόλοι της γυναίκας μάνας, ανήκουν πλέον σε άλλες εποχές. Στόχος κάθε σύγχρονου κράτους, αποτελεί η ενδυνάμωση της γυναίκας ώστε να διαδραματίζει, ισότιμα και σε κάθε πεδίο, τους ρόλους που η ίδια επιλέγει. Αντί του διλήμματος, καριέρα ή οικογένεια, να επιλέγει, καριέρα ΚΑΙ οικογένεια.
Μέσω του Νέου Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα 2014-17, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προωθεί δραστικότερα μέτρα και πολιτικές. Βασικοί πυλώνες του προγράμματος μας, αποτελούν η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, η προώθηση της ισότητας στην εργασία, στην παιδεία, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, καθώς και το κορυφαίο ζήτημα, η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα με την υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί την πρώτη διεθνή Συνθήκη, η οποία καλύπτει τους τομείς της πρόληψης, της προστασίας των θυμάτων και της δίωξης των δραστών, για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της σωματικής, της ψυχολογικής, της σεξουαλικής, της οικονομικής βίας, της παρενοχλητικής παρακολούθησης, του καταναγκαστικού γάμου, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και της καταναγκαστικής έκτρωσης και στείρωσης.
Η Σύμβαση αναμένεται γενικά, να αναβαθμίσει το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος της βίας εναντίον των γυναικών, αλλά και του ευρύτερου εθνικού πλαισίου πολιτικών, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για ενδυνάμωση των γυναικών και εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος τους. Ενδεικτικά, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία χώρων φιλοξενίας, η λειτουργία γραμμής επικοινωνίας επί 24ώρου βάσεως, καθώς και η προστασία και υποστήριξη των θυμάτων βίας.
Η σύγχρονη Κύπρια μάνα, έχει αποδείξει περίτρανα την διάθεση και ικανότητας της να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο της, παρά τις νεοφανείς, πολλαπλές και αντίξοες απαιτήσεις. Αναγνωρίζουμε ότι σύγχρονες κοινωνικές πιέσεις, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και τα κοινωνικά πρότυπα, δημιουργούν προβλήματα και ρήγματα στις παραδοσιακές ισορροπίες, ενώ ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας. Αυτός είναι και ο λόγος που η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και να στηρίξει την σύγχρονη γυναίκα να λειτουργεί ισότιμα και χωρίς διακρίσεις στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.
Προς το σκοπό αυτό, ως Κυβέρνηση επισπεύσαμε, την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων, περιλαμβανομένης και της ποσόστωσης, για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και στην πολιτική. Την ίδια ώρα, καλές πρακτικές και πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τυγχάνουν αξιολόγησης και τα συμπεράσματα σύντομα θα τεθούν τόσο στον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, όσο και σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Στόχος μας, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, της συμμετοχής στα εκλογικά ψηφοδέλτια και στα θεσμικά κέντρα ή πολιτειακά σώματα.
Όσον δε αφορά τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, η ανάγκη  ενίσχυσης της γυναίκας και η παροχή διευκολυντικών υπηρεσιών εναρμόνισης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, αποτελούν σταθερή επιδίωξη.
Η μάνα με την αδήλωτη εργασία στο σπίτι, τις ατελείωτες ώρες φροντίδας στα παιδιά και στους υπερήλικες της οικογένειας, με την απλήρωτη εργασία της στις οικογενειακές μικρο-επιχειρήσεις, γίνεται πρότυπο προσφοράς η οποία θα πρέπει να της αναγνωριστεί. Είμαστε αποφασισμένοι, να καταρρίψουμε την προκατάληψη και τα εμπόδια, θωρακίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη παρέχοντας, όχι στα λόγια, αλλά με δράσεις, ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.
Σε μια εποχή όπου οι αξίες, τα ιδανικά και οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται, ο θεμελιακός κοινωνικός θεσμός της οικογένειας διαφοροποιείται συνεχώς. Οι νέες εξελίξεις επιβάλλουν εγρήγορση για στήριξη της κυπριακής οικογένειας και συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής. Για το σκοπό αυτό το κράτος μέσω της Υπηρεσίας Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών, έδωσε επιδόματα τέκνου για το έτος 2014, σε 13.750 τρίτεκνους, με συνολική δαπάνη €28.322.000 και σε 7.825 πολύτεκνους με συνολική δαπάνη €27.610.000, πέραν των άλλων επιδομάτων, βοηθημάτων και υπηρεσιών που παρέχονται στις νέες μητέρες. 
Στα πλαίσια της κυβερνητική πολιτικής, στήριξης των οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αποφασίστηκε η ανάθεση της διαχείρισης όλων των επιδομάτων στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από το 2015, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος, προχωρήσαμε στην υλοποίηση αποτελεσματικών σχεδίων και προγραμμάτων, που θα μας καταστήσουν σταθερό και αξιόπιστο αρωγό στο πολίτη.
Με ένα ορθολογικό και παραγωγικό σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας, άμεσης και ουσιαστικής στήριξης των ασθενέστερων συμπολιτών μας, προχωρήσαμε  στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και διαφυλάξαμε την καταβολή των αναγκαίων επιδομάτων και της κοινωνικής σύνταξης, που παραχωρείται στην αφανή μάνα, για την προσφορά της στο σπίτι και στην οικογένεια.
Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, η πολιτεία βρίσκει, σήμερα, την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να τιμήσει τον καθημερινό αγώνα των μανάδων της Κύπρου για την τεράστια συνεισφορά τους στην κοινωνία και στην πατρίδα. Για την ανεκτίμητη και πολυδιάστατη τους συνδρομή σε όλες τις ιστορικές στιγμές που έζησε το πολύπαθο νησί μας. Η μάνα της Κύπρου είναι που γέννησε αγωνιστές, που γαλούχησε νέους που όταν χρειάστηκε προσέφεραν το αίμα τους στο βωμό της πατρίδας. Είναι η μάνα που ανατρέφει παιδιά για να πρωταγωνιστήσουν στον πνευματικό, στον επαγγελματικό, στον επιστημονικό και γενικά στον κοινωνικό στίβο.
Σε αυτή λοιπόν την ανώνυμη μητέρα, την αγρότισσα, την εργάτρια, την υπάλληλο και επιχειρηματία, την αγωνίστρια όλων των μετώπων της ζωής, οφείλουμε καθημερινό σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Πόσο δε μάλλον, στην Μάνα αγωνίστρια, την Μάνα του ήρωα της ΕΟΚΑ, του μάρτυρα πεσόντα και του Αγνοούμενου γιού, την εγκλωβισμένη στο τόπο της υπό τη βία των τούρκικων κατοχικών όπλων.
Υπό το βλέμμα του αγάλματος που κοσμεί την Κοινότητα Παλαιχωρίου, εκφράζω τον απέραντο σεβασμό και εκτίμησή, όλων μας, προς όλες τις μάνες της Κύπρου για την επίμοχθη και ανιδιοτελή προσφορά τους προς την πατρίδα μας.
Ευχόμενος λοιπόν καλή δύναμη και διαβεβαιώνοντας ότι θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας, υποκλινόμαστε στο ιερότερο πλάσμα της Δημιουργίας. Υποκλινόμαστε στην Μάνα, το Δεξί Χέρι του Θεού, στη Γη.