8/5/15

Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου)

Μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
για την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου)


Η φετινή «Ημέρα της Ευρώπης» βρίσκει την ΕΕ να διέρχεται μια περίοδο δοκιμασίας του ευρωπαϊκού οράματος. Η ΕΕ υπήρξε, όπως ορθώς ελέχθη, «το μεγαλύτερο επίτευγμα της ιστορίας σε καιρό ειρήνης». Οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια ενός καταστροφικού Παγκοσμίου Πολέμου με εκατόμβες θυμάτων. Ανέδειξε αρχές και αξίες όπως είναι η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανεκτικότητα, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Ωστόσο η σημερινή πορεία της ενωμένης Ευρώπης δεν δικαιώνει το όραμα των αρχιτεκτόνων και θεμελιωτών της. Η ΕΕ διέρχεται μια βαθύτατη κρίση καθώς οι πολιτικές που ακολουθούνται από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους στα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά πλαίσια, έχει οδηγήσει σε ύφεση, ανεργία και κοινωνική δυστυχία. Το χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου μεγεθύνεται. Η πολιτική ενοποίηση παραπέμπεται στο μέλλον, ενώ η οικονομική ενοποίηση περιορίστηκε σε μια νομισματική Ένωση  η οποία παράγει κρίσεις και ανισότητες. Οι πολιτικές λιτότητας που υιοθετούνται και επιβάλλονται άτεγκτα οδηγούν σε φαύλους κύκλους ύφεσης, εκτινασσόμενη ανεργία και κοινωνική δυστυχία.

Είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης της Ευρώπης προς επενδύσεις, ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κοινωνική συνοχή. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η προσήλωση προς τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η Κύπρος, χώρα μέλος της ΕΕ από την 1η Μαΐου 2004, δεν μπορεί και δεν είναι νοητό να γίνει ευρωπαϊκή χώρα δεύτερης κατηγορίας. Οι Κύπριοι πολίτες δεν μπορεί και δεν είναι νοητό να γίνουν ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.   Η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπήρξε το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ελληνισμού μετά την εθνική τραγωδία του 1974, πρέπει να θωρακίζει την πατρίδα μας,   να θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να είναι η λύση του Κυπριακού συμβατή με το ευρωπαϊκό αξιακό σύστημα και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό.

Ήλθε η ώρα για αξιοποίηση των μηχανισμών και των δυνατοτήτων της ΕΕ για τη δίκαιη, δημοκρατική και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύση του Κυπριακού.

Θα πρέπει να απαιτήσουμε την ενεργό επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση. Να οριστεί   ειδικός απεσταλμένος που θα εποπτεύει ότι οι διάφορες πρόνοιες της λύσης που συζητούνται στις συνομιλίες είναι συμβατές με ένα δίκτυο κανόνων δικαίου,   όπως αυτοί ισχύουν και εφαρμόζονται στην ΕΕ. Να επιδιώξουμε την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού προκειμένου η λύση να συνάδει με την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας μέλους της Ένωσης. Να απαιτήσουμε τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις «κυπρογενείς» της υποχρεώσεις όπως αυτές αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 2005.

Ημέρα Ευρώπης η 9η Μαΐου. Το ζητούμενο ωστόσο πέρα από τις επετειακές αναφορές είναι να χαράξουμε και να περπατήσουμε τους καινούργιους δρόμους μιας πραγματικά προοδευτικής Ευρώπης με ευαισθησίες για την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει ευημερία για όλους και θα έχει μια οικουμενική συνείδηση για την παγκόσμια ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίση κατανομή πλούτου σε διεθνή κλίμακα. Και για μια ουσιαστική συνδρομή της σε μια λύση του Κυπριακού στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.