15/5/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στο 8ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ 15/05/2015

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας –και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση-, με την ευκαιρία του 8ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Συντεχνίας σας
, η οποία δραστηριοποιείται στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι, από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία η παρούσα διακυβέρνηση του τόπου. Ο εκσυγχρονισμός και η παραγωγικότητα είναι το ζητούμενο, με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη. Σε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία, στην οποία λειτουργούν οι νόμοι και το σύνταγμα, υπάρχει έλεγχος από τη Βουλή και επαγρυπνούν οι Συντεχνίες, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να φοβάται την αλλαγή.

Το κράτος μας, σιγά-σιγά, άρχισε να βρίσκει τα πόδια του και ο βηματισμός μας στην οικονομία σταθεροποιείται. Να θυμίσω πως, πριν από λίγες μέρες, καταφέραμε να βγούμε ξανά, με επιτυχία, στις αγορές. Όσα καταφέραμε να κτίσουμε, μέχρι τώρα, δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ χωρίς τις θυσίες των εργαζομένων, μπροστά στις οποίες υποκλινόμαστε.

Κύρια έγνοια και μέλημα όλων, εφεξής, πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, επέλεξα να σας μιλήσω μέσω κάποιων παραδειγμάτων, για να είμαι πιο συγκεκριμένος και πιο κατανοητός:

Α) Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ): Ιδρύθηκε από το Κράτος το 1980, μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής του πολιτικής για διευκόλυνση των χαμηλά και μέτρια αμειβομένων οικογενειών να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση που βιώνει ο τόπος μας δημιούργησε νέα δεδομένα. Σύμφωνα με Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 30.07.2014, ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης έχει αναλάβει την υλοποίηση του Σχεδίου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.

Το Σχέδιο αφορά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε αυτό έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την κύρια (μόνιμη) κατοικία τους και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο με υποθήκη την κύρια τους κατοικία.

Το Σχέδιο προνοεί την επιδότηση, από τον ΚΟΑΓ, των τόκων του ενυπόθηκου δανείου του δανειολήπτη, με σκοπό την εξάλειψη του κινδύνου για εκποίηση της κατοικίας του. Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης των τόκων του ενυπόθηκου δανείου είναι 4%, ενώ η μέγιστη διάρκεια εφαρμογής του Σχεδίου είναι τέσσερα χρόνια.

Β) Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου (ΚΣΚ): Ιδρύθηκε το 1981 ως οργανισμός δημοσίου δικαίου, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ορισμένων Δήμων και μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης των περιοχών Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας. Το 2003, τέθηκε σε εφαρμογή ο περί Σφαγείων Νόμος 26(Ι)/2003 και ουσιαστικά ελευθεροποιήθηκε η αγορά σφαγής.

Το Συμβούλιο του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου (ΚΣΚ), στις 30/10/2013, αποφάσισε την αναστολή των εργασιών του ΚΣΚ λόγω των τεράστιων οφειλών του και τον διορισμό εκκαθαριστή. Το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία στις 31/12/2013 αποφάσισε την παραχώρηση κατά χάριν αποζημίωσης ύψους 3,3 εβδομάδων για κάθε συμπληρωμένο έτος υπηρεσίας, σε 45 εργάτες που απολύθηκαν, την καταβολή της συμβατικής οφειλής ως Φιλοδώρημα Αποχώρησης (Ταμείο Προνοίας του εργατικού προσωπικού), ύψους 4 εβδομάδων στα 56 άτομα του εργατικού προσωπικού. Ταυτόχρονα, ενέκρινε τη μεταφορά στη Δημόσια Υπηρεσία, 11 ατόμων από το εργατικό προσωπικό του Σφαγείου και τη μεταφορά στη Δημόσια Υπηρεσία, του υπαλληλικού προσωπικού (εννέα άτομα) του ΚΣΚ.

Ο Εκκαθαριστής, με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφάσισε όπως προβεί σε προκήρυξη προσφορών για την ενοικίαση του Σφαγείου.

Γ) ΡΙΚ: Το προσωπικό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου αποτελείται από 91 μόνιμους υπάλληλους, 39 ωρομίσθιους, 267 συνεργάτες αορίστου χρόνου και 11 συνεργάτες ορισμένου χρόνου. Προσπάθειά μας είναι η πραγματική αξιοποίηση όλων αυτών των ανθρώπων, έτσι ώστε, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί, να μην απολυθεί κανένας. Ετοιμάζουμε, σε συνεργασία με το ΔΣ του ΡΙΚ, πρόταση για σχέδιο αφυπηρέτησης για όσους επιθυμούν.

Επίσης, κατά το 2014 υλοποιήθηκε το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων του προσωπικού και της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας. Συνεχίζοντας την προσπάθειά του για αναβάθμιση σε θέματα ασφάλειας και υγείας, το ΡΙΚ διοργάνωσε σεμινάρια με θέμα «Ασφάλεια και Υγεία στον χώρο εργασίας».

Το 2014, προκηρύχθηκαν προσφορές για παροχή υπηρεσιών ασφαλιστικής κάλυψης για ολόκληρο το ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο του ΡΙΚ. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εγγραφής του Ταμείου Συντάξεων του ΡΙΚ, στο μητρώο του Εφόρου Ταμείων Επαγγελματικών και Συνταξιοδοτικών παροχών του Υπουργείου Εργασίας.

Δ) Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Από την αρχή, στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν, μέσα από τον διάλογο, να καταλήξουμε σε μια ευρύτερη συναίνεση για τη μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θέλουμε για την Κύπρο του αύριο. Είναι γενικά παραδεκτό ότι το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και δεν εδράζεται σε σύγχρονες τάσεις διοίκησης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αξιολόγησε όλα τα δεδομένα που είχε ενώπιον του και παρουσίασε μια πρόταση σύνθεσης. Η νέα μας πρόταση, για την οποία ήδη έχουμε μιλήσει με όλα τα κόμματα, έχει ως εξής: πρώτο, τη δημιουργία Τοπικών Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών και δεύτερο, τη δημιουργία Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών.

Το σημαντικό είναι ότι διατηρείται η οντότητα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αρχής (δηλαδή, παραμένουν οι υφιστάμενοι Δήμοι και Κοινότητες) και για σκοπούς εκμετάλλευσης οικονομιών κλίμακας και δημιουργίας ισχυρών οντοτήτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η παροχή Υπηρεσιών συμπλεγματοποιείται υποχρεωτικά, τόσο για τους Δήμους όσο και για τις Κοινότητες.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι, μέσα από τον ανασχεδιασμό των Υπηρεσιών και την εκμετάλλευση σχεδίων κινητικότητας προσωπικού, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ιδιαίτερα, για το Επαρχιακό Σύμπλεγμα, η Κεντρική Κυβέρνηση θα συνδράμει την προσπάθεια με τη μεταφορά προσωπικού, κυρίως από τις Επαρχιακές Διοικήσεις και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Βλέπετε, λοιπόν, στην πράξη, ότι προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ανάπτυξης, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κανένας να μη χάσει τη δουλειά του.

Θα ήθελα, επίσης, και με αφορμή την έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, να πω τα εξής:
Μπαίνουμε σε μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, μέσω του διαλόγου πάντοτε, για εξεύρεση λύσης και απαλλαγή από την κατοχή. Ενωμένοι και στοχοπροσηλωμένοι και, κυρίως, με πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει αποτυχία στις προσπάθειες για λύση, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μπορούμε να ενώσουμε την Κύπρο και τον λαό της, δεδομένου ότι και η Τουρκία δεν θα εμμείνει σε θέσεις που τρομοκρατούν ή δυναμιτίζουν την ενότητα του κράτους και του λαού, στα πλαίσια μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ως Κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσουμε συνθήκες διάσπασης της ενότητας του λαού, μέσα από συνδικαλιστικά ή άλλα θέματα που εγείρονται σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του κράτους και των υπηρεσιών. Αντίθετα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέλημα και φροντίδα μας είναι η διατήρηση ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου που πρέπει να υπάρχει, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Μέσα από τον διάλογο, να είστε βέβαιοι ότι θα βρούμε λύσεις για όλα.

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω ξανά για την πρόσκληση και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του 8ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ.