2/4/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας


Με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας κ. Galust Sahakyan , ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μέτα τη συνάντηση οι κ.κ. Ομήρου και Sahakyan προέβησαν σε δηλώσεις.

Ο κ. Ομήρου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Sahakyan αποτελεί ιστορική επίσκεψη για την Κύπρο, καθώς συμπίπτει με τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γενοκτονία εις βάρος του αρμενικού έθνους από τους Νεοθωμανούς, τονίζοντας: «Είμαστε περήφανοι ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως κυπριακός λαός, γιατί η Κύπρος, πρώτη στον κόσμο, έθεσε αυτό το θέμα. Το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων και τις ανάγκες αναγνώρισής της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1965, από τον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού».

Συμπληρώνοντας, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι, το 1990, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ομόφωνο ψήφισμά της, καθόρισε την 24 η Απριλίου ως εθνική ημέρα μνήμης της γενοκτονίας εις βάρος του αρμενικού έθνους και ότι ήδη από το 1975 υπήρξε ψήφισμα της Βουλής, το οποίο αναγνώριζε τη γενοκτονία εις βάρος του αρμενικού έθνους, ένα ψήφισμα που επαναλήφθηκε το 1982.

Συνεχίζοντας ο κ. Ομήρου είπε: «Το αρμενικό έθνος είναι ένα αδελφό έθνος με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πέραν των πανάρχαιων ιστορικών δεσμών έχουμε και την κοινή ιστορική μοίρα, γιατί και ο κυπριακός λαός υπήρξε, και είναι, θύμα της τουρκικής αγριότητας, του τουρκικού επεκτατισμού, αφού η τουρκική κατοχή, εδώ και 41 σχεδόν χρονιά, συνεχίζεται και παραβιάζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στους Αρμενίους της Κύπρου, είπε ότι είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ κυπριακού και αρμενικού λαού και, κλείνοντας, πρόσθεσε ότι η αρμενική κοινότητα εδώ, στην Κύπρο, αποτελεί ένα κόσμημα της κυπριακής κοινωνίας και με τη συνταγματική κατοχύρωση που υπάρχει, η αρμενική κοινότητα μετέχει διά εκλεγμένου αντιπροσώπου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Sahakyan [μέσω διερμηνέα], αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής, σημείωσε ότι για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται η συνεργασία και η φιλία Αρμενίας και Κύπρου. Πρόσθεσε ότι στις 24 Μαρτίου, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατία της Αρμενίας υιοθέτησε ανακοίνωση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων , υποδεικνύοντας ότι «αυτό είναι μια ένδειξη πως, όλος ο κόσμος θα ενωθεί και θα πει ένα μεγάλο όχι στις καταστροφές, στις γενοκτονίες και στα εγκλήματα».

Καταλήγοντας, ο κ. Sahakyan ανέφερε: «Εγώ και τα μέλη της αντιπροσωπίας μου βρισκόμαστε σε μια φιλική χώρα και θα προσπαθήσουμε, στο πλαίσιο των συναντήσεων, να δώσουμε λογικές λύσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν. Από εδώ και πέρα, θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στα διεθνή φόρα. Είμαστε βέβαιοι και σίγουροι ότι η ιστορική αλήθεια και δικαιοσύνη θα νικήσει