2/4/15

Η σημερινή τελετή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού με αυτήν εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις μας για τα εκατοντάχρονα της Αρμενικής Γενοκτονίας.






Η σημερινή τελετή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού με αυτήν εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις μας για τα εκατοντάχρονα της Αρμενικής Γενοκτονίας.



Με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κο Γιαννάκη Ομήρου, βρίσκεται μαζί μας και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενικής Δημοκρατίας, κος Καλούστ Σαχακιάν, ο οποίος εκπροσωπεί τη φίλη χώρα και τον αδελφό λαό της Αρμενίας.

Η κοινή αυτή έκδοση αναμνηστικού γραμματοσήμου Κύπρου-Αρμενίας είναι αφιερωμένη στους 1.5 εκατομμύρια Αρμένιους που τόσο άδικα σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους. Μέσα από τις στάχτες της Γενοκτονίας γεννήθηκε το ορφανοτροφείο Μελκονιάν, που κτίστηκε για τα ορφανά της τραγωδίας και στην πορεία κατέστη σύμβολο για ολόκληρο τον αρμενισμό και συνώνυμο με την Κύπρο και τους Αρμένιους κατοίκους της.

Το γραμματόσημο απεικονίζει μια φωτογραφία του Μελκονιάν, παρμένη τη δεκαετία του 1940 από το διάσημο φωτογράφο Χαϊγκάζ Μαγκοϊάν. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται το άλσος της σχολής, τα δέντρα του οποίου φύτεψαν τα πρώτα ορφανά εις μνήμην των σφαγιασθέντων συγγενών τους, το οποίο βλέπουμε σήμερα κατά μήκος της Λεωφόρου Λεμεσού.

Επιτρέψετε μου εδώ να αναφέρω ότι την ιδέα για το γραμματόσημο αυτό τη συζήτησα για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2014 με τον αείμνηστο φίλο και συνεργάτη Τάσο Μητσόπουλο, τότε Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, ο οποίος είδε την εισήγηση μου θετικά, ξεκινώντας ουσιαστικά τη διαδικασία πραγματοποίησης της. Θέλω να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ όπου κι αν βρίσκεται και μας βλέπει. Η συνεργασία συνεχίστηκε και με τον έντιμο νυν Υπουργό κο Μάριο Δημητριάδη, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Γενικό Διευθυντή των Κυπριακών Ταχυδρομείων, Ανδρέα Γρηγορίου, για την άψογη συνεργασία που είχαμε στο διάστημα αυτό, καθώς επίσης και το φιλοτελιστή Barkev Mihranian, ο οποίος μας παρείχε ευγενώς τη βοήθεια του.

Η έκδοση αυτή είναι ένας φόρος τιμής προς τους 1.5 εκατομμύρια μάρτυρες του Χριστιανισμού και του Αρμενισμού, με την ελπίδα η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει τέτοια εγκλήματα, αλλά και μια έκφραση ευγνωμοσύνης του αρμενισμού προς την Κύπρο, για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη προς τον αρμενικό λαό.

Σας ευχαριστώ