2/4/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό


Αναμένουμε να ακούσουμε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό πώς έχουν τα δεδομένα προτού ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση, αναφορικά με το θέμα επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide έρχεται στην Κύπρο για να ανακοινώσει έναρξη των συνομιλιών, είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε ενώπιόν μας ένα δεδομένο: την αποχώρηση του Μπαρμπαρός από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ένα δεδομένο προς την κατεύθυνση επιστροφής στην κατάσταση πραγμάτων που επικρατούσε τον Οκτώβρη του 2014, δηλαδή πριν την απόφασή μας για αναστολή της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή υπάρχει σε ισχύ η παράνομη τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους που ολοκληρώνεται στις 6 Απριλίου, άρα, θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το όλο θέμα, ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Τουρκική Κυβέρνηση, έτσι ώστε να τοποθετηθούμε επί πραγματικών δεδομένων.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει εκτίμηση από τα Ηνωμένα Έθνη, τον διεθνή παράγοντα ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην ανανέωση της παράνομης Navtex. Εμείς αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να έχουμε ενώπιον μας δεδομένα, έτσι ώστε να γίνει συγκεκριμένη τοποθέτηση, να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναμένουμε».

Ερωτηθείς αν κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής των συνομιλιών γίνονταν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στο διάστημα από την απόφασή μας για αναστολή της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε η όποια μορφή διαπραγμάτευσης σε σχέση με το Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν πραγματοποιούσαν συναντήσεις οι Τεχνικές Επιτροπές, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι Τεχνικές Επιτροπές δεν ασχολούνται με θέματα που αφορούν τις συζητήσεις σε επίπεδο συνομιλιών αλλά της καθημερινότητας και ως εκ τούτου συνεχίζονταν οι συναντήσεις τους».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Eide έρχεται στην Κύπρο τη μέρα όπου λήγει η Νavtex και πως αυτό αποτελεί ένδειξη για ανακοίνωση επανέναρξης των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μια εκτίμηση για το γεγονός ότι ο κ. Eide έρχεται την ημέρα που ολοκληρώνεται η οδηγία προς ναυτιλλομένους είναι ένδειξη του ποιος ήταν ο λόγος που είχαν ανασταλεί οι διαπραγματεύσεις. Είναι ξεκάθαρο μέσα από την άφιξη του τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Εμείς αναμένουμε να ακούσουμε από τον κ. Eide πώς έχουν τα δεδομένα, φαντάζομαι θα είναι σε επαφή με την τουρκική πλευρά, και, επαναλαμβάνω, επειδή θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, θα τοποθετούμε όταν θα έχουμε ενώπιον μας πραγματικά δεδομένα».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για το κατά πόσο η Τουρκία θα επανέλθει ή όχι σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όταν μιλάμε για το Κυπριακό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να είμαστε ειλικρινείς με τον κόσμο και να παρουσιάζουμε τα πραγματικά δεδομένα.

Υπάρχουν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν θα ανανεώσει την οδηγία προς ναυτιλλομένους, αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σημειώνοντας ότι «εμείς επιθυμούμε να αρχίσει ένας διάλογος, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, ωστόσο, ένας διάλογος που να διεξάγεται σε ένα περιβάλλον που να δημιουργεί πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης. Εκεί επικεντρωνόμαστε και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα που θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο».

Κληθείς να σχολιάσει τουρκικούς ισχυρισμο ύς ότι η Navtex δεν θα ανανεωθεί διότι έφυγε το τρυπάνι της ΕΝΙ από το οικόπεδο 9 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς το παρουσιάζουν (οι Τούρκοι) ως επιτυχία τους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είδατε πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή και άρα δεν τίθεται θέμα ικανοποίησης του αιτήματος της Τουρκίας που ήταν να τερματιστεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για να τερματίσει και η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες.

Δεν μπορούμε να εξισώνουμε παράνομες ενέργειες με καθόλα νόμιμες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, δεν είναι θέμα πανηγυρισμού ή επιτυχίας της Κυπριακής Κυβέρνησης. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλον την επίλυση του Κυπριακού, έχει αποφασιστεί η προσπάθεια για να πετύχουμε αυτόν τον στρατηγικό στόχο να γίνει μέσω της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς αν θα διεξαχθεί μια γρήγορη διαδικασία ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει κατάληξη σε ένα νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν τίθεται θέμα για γρήγορη διαδικασία. Το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η διαδικασία εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και από τις προτάσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί είναι που θα κριθεί το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Με αφορμή το ερώτημά σας, να αναφέρω ότι αυτό αποτελεί ένα επιπλέον λόγο που το κοινό ανακοινωθέν  - το οποίο κατακρίθηκε από κάποιους και μέχρι σήμερα ασκείται κριτική γι’ αυτό - διασφαλίζει ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ταχείες διαδικασίες ή άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, όπως παραδείγματος χάρη, επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα. Το κοινό ανακοινωθέν έχει πολλά άλλα χαρακτηριστικά τα οποία θεωρούμε σημαντικά στην προσπάθεια μας για επίλυση του Κυπριακού».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση κάποιων πολιτικών κομμάτων ότι επειδή υπάρχει ακόμη η τουρκική προκλητικότητα δεν θα δώσουν τη συγκατάθεση τους για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα πρέπει να δούμε τα πραγματικά δεδομένα, όπως θα διαμορφωθούν, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει τις αποφάσεις του, με γνώμονα την επιθυμία μας, – και το επαναλαμβάνω διότι συχνά κάποιοι μιλούν για δήθεν πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για επίλυση του Κυπριακού – για επίλυση του Κυπριακού».  

Ερωτηθείς αν άλλαξε κάτι στη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με την Ενέργεια, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η θέση είναι ξεκάθαρη, όπως εκφράστηκε μέσα από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 5 Ιανουαρίου. Δεν τίθεται οποιαδήποτε αλλαγή και ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών – το ξεκαθαρίζω – θα είναι στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί το Σεπτέμβρη του 2014 για το πώς προχωρούμε».

Τέλος, ερωτηθείς πόσο σημαντικό θεωρεί η Κυβέρνηση το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι μια σημαντική διαδικασία, παρακολουθούμε τις εξελίξεις με προσοχή, αλλά εμείς θα συνομιλήσουμε με αυτόν που θα επιλέξουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Δεν τίθεται θέμα με οποιονδήποτε τρόπο είτε και δημόσια, να εκφράσουμε την όποια επιθυμία. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Τουρκοκύπριους και δεν πρόκειται να έχουμε την οποιαδήποτε εμπλοκή».