24/4/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία, στο Ερεβάν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση
για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία, στο Ερεβάν

 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη σήμερα σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία, στο Ερεβάν, της Αρμενίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος και Αρμενία είναι ενωμένες στην καταδίκη των δραστών της γενοκτονίας σημειώνοντας ότι «η Κύπρος ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία».
 
Επεσήμανε ότι η παρουσία της Κύπρου στην εκδήλωση αποτελεί μήνυμα έμπρακτής αλληλεγγύης, προσθέτοντας ότι έχουμε συλλογική ευθύνη να τονίσουμε ότι η ατιμωρησία δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται.
 
«Η Αρμενία και η Κύπρος είναι θύματα ατιμωρησίας. Δεν πρέπει συνεπώς να αποτελεί έκπληξη ότι και οι δύο εναποθέτουμε την πίστη μας στο διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, τον σεβασμό του κυριαρχικού δικαιώματος των λαών να αποφασίζουν το μέλλον τους και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Πρόσθεσε ότι οι απόγονοι των Αρμενίων προσφύγων που κατέφυγαν στην Κύπρο πριν από 100 χρόνια αποτελούν σήμερα ένα ενεργό και σημαντικό μέρος της κυπριακής κοινωνίας, διατηρώντας και τιμώντας την άξια καταγωγή τους.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τη μετριοπαθή στάση του Προέδρου της Αρμενίας, σημειώνοντας ότι ήρθε ο καιρός που πρέπει να αναγνωριστούν τα ιστορικά γεγονότα και να ανοίξει ο δρόμος για εξομάλυνση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

____________