19/3/15

Δήλωση Υπουργού Άμυνας



Δήλωση Υπουργού Άμυνας μετά τη συνέδρια της Κοινοβουλευτικής Άμυνας με θέμα την Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων


Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω σήμερα την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής σε σχέση με τις νέες διαφανείς διαδικασίες και τα αντικειμενικά κριτήρια που διέπουν πλέον την λειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων της Εθνικής Φρουράς. 

Είναι καλά γνωστό ότι η Επιτροπή αυτή, που στόχο έχει την εξέταση αιτημάτων που αφορούν μεταθέσεις ή αποσπάσεις οπλιτών, αποτελείτο στο παρελθόν από διοριζόμενα από τον Υπουργό στελέχη και είχε μόνιμη σύνθεση.

Είναι επίσης καλά γνωστό ότι η Επιτροπή ελάμβανε αποφάσεις στο παρελθόν χωρίς να υπάρχουν θεσμοθετημένα κριτήρια.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου είχα εξαγγείλει δημόσια και είχα ενημερώσει  και την Επιτροπή Άμυνας ότι θα προχωρούσαμε σε μια σειρά ριζικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής προκειμένου να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοκρατίας, ισονομίας και δικαιοσύνης ανάμεσα στους εθνοφρουρούς.

Οι αλλαγές σ’ ότι αφορά τη σύνθεση και τη λειτουργία της Επιτροπής αποτελούν, βεβαίως, μια μόνο πτυχή ενός συνολικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων που έχουμε υλοποιήσει, και συνεχίζουμε να υλοποιούμε, με στόχο να αντιστρέψουμε ένα κλίμα απαξίωσης των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, να ανυψώσουμε το ηθικό και να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο της φυγοστρατίας.

Η αντιμετώπιση της μάστιγας των πελατειακών σχέσεων, που δυστυχώς δεν άφησε ανεπηρέαστη την Εθνική Φρουρά, και η εμπέδωση κλίματος αξιοκρατίας, για μας δεν αποτελεί μόνο ευθύνη που έχει να κάνει μόνο με τη χρηστή διοίκηση και την εξυγίανση των θεσμών.

Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα γιατί συναρτάται απόλυτα με το φρόνημα, με την πίστη και την αφοσίωση στην αποστολή. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει στην προώθηση ενός συλλογικού στόχου, αν δεν πιστεύει ότι υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες δικαιοσύνης που ισχύουν για όλους, χωρίς διακρίσεις. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο σ΄ ότι αφορά το στράτευμα.
Μέσα στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης φιλοσοφίας έχουν προωθηθεί και εφαρμόζονται εδώ και οκτώ περίπου μήνες μια σειρά από νέα μέτρα και ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ άλλων και την Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

1.    Τα μέλη της Επιτροπής, αντί διοριζόμενα προκύπτουν πλέον μέσα από κλήρωση που γίνεται πριν τη σύνοδο της Επιτροπής. Ο πρόεδρος κληρώνεται ανάμεσα στους ανώτατους αξιωματικούς, τρία μέλη ανάμεσα σε ανώτερους των τριών κλάδων (στρατό ξηράς, αεροπορίας και ναυτικού), και ένα μέλος κληρώνεται ανάμεσα στους στρατιωτικούς γιατρούς.
Όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, η πιθανότητα προσέγγισης των μελών της επιτροπής για προώθηση εξυπηρετήσεων μειώνεται σε πολύ σημαντικό βαθμό.

2.    Καθορίστηκαν για πρώτη φορά κριτήρια για την κατ’ εξαίρεση μετάθεση ή απόσπαση  οπλιτών, από την Επιτροπή. Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν για παράδειγμα οπλίτες που είναί ορφανοί, προστάτες οικογένειας, χρήστες ναρκωτικών, οπλίτες που προέρχονται από διαζευγμένους  γονείς, που αντιμετωπίζουν σοβαρά ιατρικά ή κοινωνικά προβλήματα κ.α..

3.    Σ’ ότι αφορά τη διαδικασία εξέτασης, έχω ενημερώσει τους βουλευτές ότι έχουμε πάρει επιπρόσθετες αποφάσεις για να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Έτσι, όλα τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων (και αυτό εφαρμόστηκε ήδη από την προηγούμενη σύνοδο) οφείλουν το κάθε ένα ξεχωριστά να καταγράψουν τη θέση τους (ναι ή όχι για κάθε περίπτωση) και να την αιτιολογήσουν γραπτώς. Με αυτό τον τρόπο αναλαμβάνουν ευθύνη τόσο για την απόφαση όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

4.    Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι όποιος εθνοφρουρός αισθάνεται ότι αδικήθηκε μπορεί να απευθυνθεί μέχρι και το Γραφείο της Επίτροπου Διοίκησης, δικαίωμα που έχει και σήμερα βεβαίως, το οποίο όμως μπορεί να έχει στη διάθεση του τα πρακτικά κάθε συνόδου της Επιτροπής.

5.    Έρχομαι όμως και στο θέμα της ταχύτητας σ’ ότι αφορά την ενημέρωση. Είναι κι’ αυτό ένα θέμα για το οποίο έχουμε παρατηρήσει ότι δημιουργούσε προβλήματα λόγω διαρροής των αποφάσεων προτού αυτά γνωστοποιηθούν από την υπηρεσία στους ενδιαφερόμενους. Δινόταν έτσι η εντύπωση σε ορισμένους ότι κάποιος μεσολάβησε γι’ αυτούς, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συνέβαινε είναι ότι απλώς υπήρχε προνομιακή πληροφόρηση. Γι’ αυτό και δόθηκαν ρητές οδηγίες από τούδε και στο εξής, μέσα σε μια ώρα μετά την απόφαση, τα αποτελέσματα να κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους εθνοφρουρούς.

6.    Λαμβάνουμε όλα αυτά τα μέτρα γιατί έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι δεν είναι αρκετό να εφαρμοστούν αξιοκρατικές διαδικασίες. Θα πρέπει ταυτόχρονα να πείσουμε ότι είναι αξιοκρατικές, τόσο τους στρατιώτες μας, όσο και την κοινωνία. Κόντρα σε ένα ευρύτερο κλίμα αμφισβήτησης και κρίσης εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι των θεσμών, θα πρέπει να πείσουμε ότι κάθε αίτημα αντιμετωπίζεται με βάση τις ανάγκες του καθενός και όχι με βάση τις γνωριμίες του. Καμιά εξαίρεση για κανένα.

Θέλω όμως τέλος να αναφερθώ και στην ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης που θέλουμε να χαρακτηρίζει τη λειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων.

1.    Γι’ αυτό και μαζί με την εισαγωγή των νέων ρυθμίσεων, εδώ και οκτώ περίπου μήνες, στην Επιτροπή προσκαλείται και ένας κοινωνικός λειτουργός από το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας.

2.    Με νέα απόφαση, επίσης, που τίθεται σε άμεση εφαρμογή, από τούδε και στο εξής, η Επιτροπή θα καλείται από τον Αρχηγό, όταν συγκεντρώνεται τουλάχιστον 30 αιτήματα προς εξέταση. Τα κοινωνικά προβλήματα δεν έχουν χρόνο. Θα πρέπει εκ της φύσεως τους να αντιμετωπίζονται άμεσα. Για να καθίσταται λοιπόν η όποια παρέμβαση αχρείαστη, ακόμα και σε αυτές ιδιαίτερες περιπτώσεις, η Επιτροπή θα μπορεί να συνέρχεται συχνότερα.

3.    Η νέα αυτή ρύθμιση πέραν του ότι ενισχύει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε στην Επιτροπή, θα συμβάλει στη περαιτέρω μείωση των όποιων εξωθεσμικών παρεμβάσεων για έκτακτες μεταθέσεις/αποσπάσεις.

4.    Αποτελεί πεποίθηση μας ότι η κοινωνική ευαισθησία, η ανθρωπιά και η μέριμνα αποτελεί υποχρέωση του κράτους και θα πρέπει να προσφέρεται σε όλους, χωρίς διακρίσεις και χωρίς όρους. Η επίδειξη ανθρωπιάς εκεί και όπου χρειάζεται, δεν πρέπει να θεωρείται έννοια ασύμβατη με τη λειτουργία του στρατού. Αντίθετα, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συνοχή και στη δημιουργία κλίματος προσφοράς και ομοψυχίας, καταπολεμώντας φαινόμενα απαξίωσης της στρατιωτικής θητείας και της φυγοστρατίας.

Γραφείο Τύπου, 19 Μαρτίου 2015