23/3/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στη συναυλία «Ες γην εναλίαν Κύπρον (Κύπρον αείδειν)»

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στη συναυλία «Ες γην εναλίαν Κύπρον (Κύπρον αείδειν)»


«Ες γην εναλίαν Κύπρον» τιτλοφορείται η αποψινή Συναυλία της Μικτής Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, και δεν μπορεί παρά να φέρουμε όλοι στη σκέψη μας τον τρωικό ήρωα Τεύκρο. Διωγμένος από τον Σαλαμίνιο βασιλιά πατέρα του ο Τεύκρος έφθασε «στη θαλασσινή Κύπρο, όπου του όρισε να κατοικεί ο Απόλλων» και ίδρυσε τη δική μας Σαλαμίνα, εδραιώνοντας έκτοτε την ελληνική παρουσία στο νησί μας και συνδέοντάς το για πάντα άρρηκτα με τη μοίρα του Ελληνισμού.  

Η πολύπλευρη συνεργασία του αρχαιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος της Ελλάδας με την Κύπρο ξεκίνησε το 1985 και στόχο είχε την ανάδειξη της ελληνικότητας του νησιού και την ενίσχυση των αγώνων του για εθνική δικαίωση. Με επίκεντρο τη Φιλοσοφική Σχολή, με την ακάματη δουλειά του καθηγητή Ανδρέα Βοσκού, αλλά και με τη στήριξη όλων των Πρυτανικών αρχών και της Συγκλήτου, καθιερώθηκαν προγράμματα σπουδών για την Κύπρο σε διάφορα Τμήματα, έγιναν ερευνητικά προγράμματα κι ανασκαφές, επιστημονικές δημοσιεύσεις κι εκδόσεις, εκπονήθηκαν διδακτορικές διατριβές, πραγματοποιήθηκαν συνέδρια κι εκδηλώσεις για την προβολή της Κύπρου στην Αθήνα. Από τα σημαντικότερα στοιχεία της συνεργασίας αποτελεί η διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών στην Κύπρο, που δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία σε Ελλαδίτες φοιτητές να γνωρίσουν από κοντά το νησί μας, να ζήσουν για λίγο τις χαρές και τα προβλήματά του και να γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές του πολιτισμού του και υποστηριχτές του δίκαιου αγώνα του.

Τη δουλειά φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα απολαύσουμε απόψε και συγκεκριμένα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, οι οποίοι, σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, θα ερμηνεύσουν   παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια της Κύπρου και μελοποιημένα αποσπάσματα από την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία. Το πρόσταγμα του «Κύπρον αείδειν» έχουν οι μαέστροι Σάββας Ρακιντζάκης και Νίκος Μαλιάρας, τους οποίους και ευχαριστούμε.   

Η Κυπριακή Πολιτεία εκφράζει δημόσια για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της προς το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη μόρφωση που προσφέρει από ιδρύσεώς του στα νιάτα της Κύπρου και για τη συμβολή του στη γνωριμία των εξ Ελλάδος αδελφών με τη Μεγαλόνησο τα τελευταία τριάντα χρόνια. Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη, και ως ελάχιστη ανταπόδοση των ευεργετημάτων, καλώ τον Αναπληρωτή Πρύτανη κ. Κωνσταντίνο Μπουραζέλη να παραλάβει την τιμητική αυτή πλακέτα. Ευχόμαστε η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον, με τα ίδια αποτελέσματα, για το καλό ολόκληρου του Ελληνισμού.