23/3/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στο «7ο Διεθνές Συνέδριο

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη
στο «7ο Διεθνές Συνέδριο για το πρόβειο, αιγινό και άλλα είδη γάλακτος
 εκτός από το αγελαδινό»


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχτηκα την πρόσκληση, από την Οργανωτική Επιτροπή, να παρευρεθώ και να χαιρετίσω ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά Συνέδρια που διεξάγεται στην Κύπρο, το 7 ο Διεθνές Συνέδριο για το πρόβειο, αιγινό και άλλα είδη γάλακτος εκτός από το αγελαδινό.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και την Εθνική Επιτροπή Γάλακτος για τη διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου. Το επιστημονικό αυτό Συνέδριο, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γάλακτος ( IDF ), διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια και αξίζει να σημειωθεί ότι είχε φιλοξενηθεί ξανά στην Κύπρο το 1999 με μεγάλη επιτυχία.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Γάλακτος (IDF) ιδρύθηκε το 1903 και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί τη γνώση και επιστήμη με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στοχεύει στον εντοπισμό, στην επεξεργασία και στη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να καθοδηγήσει τον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και να εναρμονίσει τις εργασίες των μελών του σε θέματα που αφορούν την αλυσίδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της υγείας και ευημερίας των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των τροφίμων.

Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι να μεταφέρει νέες και επικαιροποιημένες γνώσεις σε θέματα που αφορούν:

1.      Tη χάραξη πολιτικής και κοινωνικοοικονομικές πτυχές της παραγωγής γάλακτος.
2.      Tη θετική επίδραση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως τα οξυγαλακτικά βακτήρια και οι ζυμώσεις τους, το νωπό γάλα και το μικροβίωμά τους, το προφίλ των λιπαρών οξέων και ο ρόλος τους στην ανθρώπινη υγεία.
3.      Tην ασφάλεια, την ποιότητα και τις αναλυτικές τεχνικές όπως είναι ο χαρακτηρισμός παθογόνων μικροοργανισμών και η αυθεντικότητα παραδοσιακών τυροκομικών προϊόντων.
4.      Tα καινοτόμα προϊόντα και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας των διαφόρων ειδών γάλακτος όπως καμήλας, γαϊδουριού, βουβαλιού και αιγών για προϊόντα μακράς συντήρησης.
5.      Tην αίγα φυλής Δαμασκού και τις ιδιαιτερότητες της.
6.      Tις στρατηγικές στην παραγωγή γάλακτος όπως η επίδραση της διατροφής στην ποιότητα του γάλακτος.
 
Ειδικότερα, όσον αφορά τις στρατηγικές στην παραγωγή γάλακτος πρέπει να τονίσω την ανάγκη για την αύξηση της παραγωγής αιγινού και πρόβειου γάλακτος στην Κύπρο, έτσι ώστε να καλύπτεται το πρότυπο της παραγωγής χαλουμιού, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες για εξαγωγή και εγχώρια κατανάλωση. Η κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), θα ανοίξει νέους ορίζοντες στους τομείς της κτηνοτροφίας και τυροκομίας στην Κύπρο λειτουργώντας παράλληλα ευεργετικά για όλους τους τομείς της αγροτικής παράγωγης   ενώ θα υπάρξει σημαντικό όφελος στο σύνολο της οικονομίας του τόπου μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.
 
Είμαι σίγουρος ότι η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου έχουν εργαστεί με συνέπεια για να συνθέσουν ένα επιστημονικό πρόγραμμα υψηλής ποιότητας με καταξιωμένους ομιλητές διεθνούς κύρους και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.
 
Θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ τους διοργανωτές και να ευχηθώ καλή επιτυχία στους συνέδρους.

Φίλοι και φίλες,
σας καλωσορίζω στην Κύπρο και σας εύχομαι καλή και ευχάριστη διαμονή αλλά και ένα παραγωγικό Συνέδριο.
_______________