3/2/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε
 με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου

 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου και Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Αλέξη Γαλανό.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις επαφές του κ. Γαλανού και αντιπροσωπίας   του Δήμου Αμμοχώστου στις Βρυξέλλες, με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση του θέματος της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η Συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979. Ένα θέμα, όπως είπε, που προκαλεί πολιτικό κόστος στην Τουρκία.
 
Αναφερόμενος εξάλλου στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, τις οποίες ανέλαβε από το 1979, να προχωρήσει σε επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως τόνισε, παρά τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία εξακολουθεί πεισματικά να αρνείται να ανταποκριθεί σε αυτήν την υποχρέωση.
 
Παράλληλα, εξέφρασε την αμέριστη και πλήρη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά σώματα, στις πρωτοβουλίες, τις προσπάθειες και τα δίκαια αιτήματα των Αμμοχωστιανών. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν τίθεται θέμα «Αμμοχωστοποίησης» του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ορθή συνολική λύση του Κυπριακού.
   
 
Αναφερόμενος δε στις πρόσφατες κινήσεις και συμπεριφορές της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, όπως η επιστολή προς την ΕΕ «περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας», ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι είναι φανερό ότι η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή το διαβόητο Σχέδιο Β’ που είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Στόχος, όπως επεξήγησε ο κ. Ομήρου, είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η ταυτόχρονη αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Αυτό και άλλα γεγονότα πρέπει να σημάνουν γενική κινητοποίηση σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού, για να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποφασιστικά οι δόλιες ενέργειες και συμπεριφορές της Τουρκίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να αποτελέσει αιχμή του δόρατος σε αυτή την προσπάθεια.
 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου σημείωσε ότι ορθώς τονίζεται ότι η Αμμόχωστος αποτελεί ένα στρατηγικό χαρτί προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, πέραν της ανθρωπιστικής πτυχής του θέματος.
 
Σχολιάζοντας εξάλλου το Σχέδιο Β’ της Τουρκίας, ο κ. Γαλανός διερωτήθηκε πως γίνεται να ζητά η Τουρκία το άνοιγμα των Κεφαλαίων 22 και 24 από μια «εκλιπούσα Δημοκρατία» και σημείωσε: «Εάν η ΕΕ πιστεύει πραγματικά στο όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης και της αλληλεγγύης, αυτού του είδους επιστολές έπρεπε να τις επέστρεφε στον αποστολέα τους, διότι προσβάλλουν τον ίδιο τον χαρακτήρα της ΕΕ, όταν γίνεται τέτοια αναφορά για ένα πλήρες μέλος της από μια χώρα, η οποία υποτίθεται κτυπά την πόρτα της ΕΕ για να γίνει μέλος της. Εκτός αν πρόκειται για κάποια παρανόηση και η Τουρκία θεωρεί ότι είναι η ΕΕ που επιθυμεί να γίνει μέλος της Τουρκίας, διότι η συμπεριφορά της αυτό υποδηλεί».
 
Όσον αφορά στο θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Γαλανός υπογράμμισε ότι οι επόμενες βδομάδες είναι πολύ σημαντικές λόγω της επικείμενης Έκθεσης Προόδου της Επιτροπής Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος, λόγω του ότι στη φετινή Έκθεση δεν γίνεται αναφορά στο θέμα της Αμμοχώστου, πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες επαφές με τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της Εισηγήτριας του θέματος, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η εν λόγω παράληψη θα διορθωθεί.
 
Σημειώνοντας δε τη σημασία της απόφασης 0042/2011 του Ευρωκοινοβουλίου που αφορά στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Γα λανός τόνισε ότι αποτελεί ένα αναξιοποίητο χαρτί στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2011, αλλά ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί, καλώντας τους αρμόδιους κυβερνητικούς και ευρωπαϊκούς φορείς να αποταθούν στην Επιτροπή ζητώντας αξιοποίηση αυτής της απόφασης.  
 
Εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την άποψη πως αυτό που γίνεται εις βάρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ είναι απαράδεκτο, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι ίσως να πρέπει και η Κύπρος να προσαρμόσει τη συμπεριφορά της, ούτως ώστε να μην παρεξηγείται ότι είναι έτοιμη να δεχτεί οτιδήποτε. Σημείωσε, παράλληλα, ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των φορέων εντός της χώρας, επισημαίνοντας, τέλος, ότι «τυχόν εξασθένιση των κατεχόμενων δήμων σημαίνει εξασθένιση της όλης υπόθεσης του Κυπριακού».
 
______________