3/2/15

Αντιφώνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αντιφώνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο δείπνο
που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την άψογη φιλοξενία και τα καλά σας λόγια.
 
Θα μιλήσω από καρδιάς: Επέλεξα το πρώτο μου ταξίδι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι στην Κύπρο. Το υποσχέθηκα προεκλογικά και τηρώ αυτή την υπόσχεση. Και αυτή η υπόσχεση έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά και ουσία. Ο συμβολισμός είναι η ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στην Κύπρο, στον αέναο αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση. Έχει όμως και την ουσία ότι αναζητούμε τη στενότερη δυνατή συνεργασία της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης με την Κυπριακή Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τις νέες μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Προκλήσεις τόσο σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της διεκδίκησης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που ταλανίζει τον Ελληνισμό σχεδόν όσα χρόνια έχει η ηλικία μου.

Γεννήθηκα λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα και ανήκω σε μια γενιά που δεν ζούσε τις δραματικές εκείνες στιγμές που ο Ελληνισμός ζούσε το δράμα της Κύπρου. Ανήκω σε μια γενιά που γαλουχήθηκε και μεγάλωσε με τις μορφές των ηρώων, αλλά και τη διαρκή επιθυμία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που όλο είναι κοντά, αλλά ποτέ δεν έρχεται.

Και υπ' αυτή την έννοια η παρουσία μου εδώ συμβολίζει την ανάγκη επιτέλους μετά από 40 και πλέον χρόνια να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Όσο περνάνε τα χρόνια ολοένα κι ερχόμαστε πιο κοντά σε αδιέξοδα και τετελεσμένα.

Είναι χρέος στη δική μου γενιά που δεν έζησε αυτά τα δραματικά γεγονότα, να εργαστούμε και να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της δίκαιης λύσης. Και η δίκαιη λύση δεν μπορεί να υπάρχει με στρατεύματα κατοχής και τρίτους εγγυητές, δίκαιη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο σ' ένα πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία ιθαγένεια, μία κυριότητα, μία διεθνή προσωπικότητα. Αυτή τη διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Η παρουσία μου όμως εδώ έχει ένα ακόμα συμβολισμό και μια ακόμα ουσία. Διεξάγεται σε μια περίοδο τεταμένη, έντασης, αποσταθεροποίησης, κρίσης. Ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα. Αυτή τη φορά μιας οικονομικής κρίσης, που άλλαξε τη ζωή και την πραγματικότητα που βιώναμε και βιώνουμε όλοι μας, μιας κρίσης που επίσης είχε καταλυτική επίδραση στη δική μου τη γενιά και στις νεότερες γενιές. Στους νέους και νέες που φεύγουν μετανάστες από τις πατρίδες μας, Ελλάδα και Κύπρο, για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Και αυτή τη φορά οι μετανάστες δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά νέοι και νέες υψηλής εξειδίκευσης με πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, το πιο ενεργό και πιο δυναμικό κομμάτι των κοινωνιών μας. Και απέναντι σ' αυτή τη γενιά οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη και τον αγώνα για να διεκδικήσουμε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια στον τόπο μας. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Η λέξη αξιοπρέπεια είναι ίσως η πιο σημαντική λέξη αν όλοι νιώσουμε την έννοια της, την αξία της, το τι σηματοδοτεί. Όταν ορκίστηκα Πρωθυπουργός επέλεξα ως πρώτη πράξη τιμής, χρέος ιστορικό, να προσκυνήσω τα άγια χώματα στο τείχος της Καισαριανής, εκεί όπου Έλληνες πατριώτες έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς ήμερα να είμαστε ελεύθεροι.
 
Σήμερα αισθάνομαι, επισκεπτόμενος τα φυλακισμένα μνήματα, ότι κλείνω αυτό τον κύκλο προσκυνήματος και τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον. Με αυτή την έννοια με τον καλύτερο τρόπο κλείνει ένας κύκλος όπου δίνουμε όρκο τιμής στις αξίες μας όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία.

Κλείνοντας αυτή την επίσκεψη εδώ στην Κύπρο αισθάνομαι ακόμα πιο δυνατός να διεκδικήσω στο όνομα του ελληνικού λαού, αλλά και των απανταχού Ελλήνων, μια καλύτερη προοπτική για την πατρίδα μας, για τους Έλληνες και για τον κυπριακό λαό. Σήμερα αισθάνθηκα ότι μοιραζόμαστε κοινά ιδανικά, έχουμε κοινούς στόχους και αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε μαζί. Είτε είναι ένας αγώνας που αφορά τις διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά για τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος είτε ένας αγώνας που αφορά διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διεκδικήσουμε μια καλύτερη προοπτική για τους λαούς μας, μέσα στο κοινό μας σπίτι την Ευρώπη.

Από τις σημερινές μας συνομιλίες, πέραν της συναντίληψης και των κοινών στόχων αναδεικνύονται και σημαντικοί τομείς συνεργασίας και περιθώρια συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική και στην Κυπριακή Κυβέρνηση. Στους τομείς της ενέργειας, της μεταναστευτικής πολιτικής, της ανθρωπιστικής υποστήριξης, της συνεργασίας με τρίτες χώρες.
 
Ελλάδα και Κύπρος ζούμε σ' ένα τρίγωνο σταθερότητας που όμως περικλείεται από τρεις γωνίες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή: στον βορρά η κρίση στην Ουκρανία, νοτιοανατολικά η κρίση στη Συρία, δυτικότερα η κρίση στη Λιβύη.
 
Ελλάδα και Κύπρος όμως αποτελούν έδαφος σταθερότητας και ασφάλειας. Αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις προσπάθειες μας να διατηρήσουμε την περιοχή, ως περιοχή σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας και να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θέλω να σας ευχαριστήσω ειλικρινά κ. Πρόεδρε για την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Εγώ και οι συνεργάτες μας καταθέσαμε την ειλικρινή μας διάθεση για να εργαστούμε σκληρά για τους κοινούς μας στόχους και για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία.

Εύχομαι πρόοδο και ευημερία σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, εύχομαι να ευοδωθούν οι αγώνες μας για επανένωση του νησιού σε μια Κύπρο ειρηνική, ελεύθερη χωρίς στρατεύματα κατοχής και αυτό να γίνει πράξη.

_______________