3/2/15

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις Κυπριακές Αερογραμμές

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
για τις Κυπριακές Αερογραμμές


Τα πλείστα των αιτημάτων που έθεσαν οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών έχουν γίνει αποδεκτά είπε, σήμερα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, είπε ότι «κατά τη συνάντηση, τα πλείστα των αιτημάτων που είχαν υποβάλει στην προηγούμενη συνάντηση οι συντεχνίες, έχουν γίνει αποδεκτά και με το παραπάνω.

Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καλύψει εννέα και πλέον εκατομμύρια ευρώ για το έλλειμμα που υπάρχει στο ταμεία προνοίας των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές, έλλειμμα που έγινε κατά το παρελθόν.

Το έλλειμμα αυτό θα καλυφθεί με πρόταση που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο, για να σταλεί στη συνέχεια, επειγόντως, στη Βουλή ώστε οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές να πάρουν το συντομότερο το ποσό που αναλογεί στο ταμείο προνοίας τους.

Επίσης, η Κυβέρνηση θα καλύψει το ποσό των 2,7 εκ. ευρώ ως αποζημίωση σε όσους απολύθηκαν από την εταιρεία κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2012 - Δεκεμβρίου 2014, δηλαδή θα συμπληρωθεί η αποζημίωσή που υπολειπόταν. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δίκαιη η αντιμετώπιση των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους την πιο πάνω περίοδο σε σχέση με αυτούς που έχασαν την δουλειά τους όταν έκλεισαν οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Επιπλέον, το κράτος θα συμπληρώσει το 17% του μισθού που είχε αποκοπεί από τους εργαζομένους των ΚΑ. Θα συμπληρώσει αυτό το ποσό στους δύο μισθούς που δόθηκαν σε αυτούς, ως αποζημίωση, και το οποίο είχε αφαιρεθεί από την εταιρεία ως περικοπές για τη διάσωση των Αερογραμμών.

Η Κυβέρνηση θα δώσει, επιπλέον, αποζημιώσεις σε ωρομίσθιους υπαλλήλους των ΚΑ που δεν δικαιούνταν αποζημίωση όταν απολύθηκαν. Το ύψος αυτής της αποζημίωσης θα καθοριστεί αργότερα.

Σε σχέση με τα αιτήματα που αφορούν την πρόσθετη αποζημίωση και την εργοδότηση εργαζομένων των ΚΑ σε άλλους τομείς του δημοσίου, υπάρχουν πολλοί νομικοί και οικονομικοί περιορισμοί. Όμως, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαβούλευση με τις συντεχνίες των ΚΑ για να δούμε αν μπορεί να υπάρξει κάποια λύση».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους κατόχους αξιόγραφων νωρίτερα σήμερα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι: «Φαίνεται ότι μετά την άρνηση της Τράπεζας Κύπρου και λόγω των νομικών προβλημάτων που υπάρχουν, η Κυβέρνηση έχει διορίσει έξι δικαστές ώστε να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να προσφύγουν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν».

Κληθείς να πει κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, είπε ότι :«Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος για θέματα οικονομίας είχε σήμερα συνάντηση με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, όπου ανασκοπήθηκε η πορεία της κυπριακής οικονομίας, αντηλλάγησαν απόψεις και συζητήθηκαν διάφορα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος».

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των επιτοκίων, ο κ. Παπαδόπουλος ανάφερε ότι: «Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε και αυτό, όπως επίσης και η απλοποίηση διαδικασιών για νέα δάνεια από τις τράπεζες, η αναδιάρθρωση των δανείων, καθώς και άλλα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τις τράπεζες και τους δανειολήπτες».
________________