30/1/15

Χαιρετισμός του Αν. Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Νικολαΐδη

Χαιρετισμός του Αν. Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών
κ. Κ. Νικολαΐδη στην ημερίδα «Εμπορία Προσώπων, Φτώχεια και Ρατσισμός»


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση για να χαιρετήσω την έναρξη αυτής της ημερίδας. Όπως γνωρίζετε, η εμπορία προσώπων αποτελεί μορφή οργανωμένου εγκλήματος που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων και συντηρείται μέσα σε συνθήκες φτώχειας, κοινωνικών ανισοτήτων και έλλειψης πραγματικών προοπτικών στις χώρες προέλευσης των θυμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας ( ILO ) η εμπορία προσώπων αποφέρει περίπου 39 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τα θύματα στρατολογούνται μέσω εξαπάτησης, απειλών και βίας.

Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο και στην ΕΕ και για την αντιμετώπισή του, προωθείται η ευρωπαϊκή στρατηγική για την εξάλειψη της εμπορίας προσώπων 2012-2016.

Τα εγκληματικά αυτά δίκτυα δρουν και στην Κύπρο, ε κμεταλλευόμενα τους ανθρώπους που φθάνουν στη χώρα μας, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής. Η Κύπρος αποτελεί μια από τις χώρες προορισμού των θυμάτων και οι πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας προσώπων είναι η εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση και η εμπορία για εργασιακή εκμετάλλευση. Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες προερχόμενες από την ΕΕ και τρίτες χώρες.

Το 2014 αναγνωρίστηκαν 42 θύματα εμπορίας προσώπων, εκ των οποίων τα 17 ήταν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, τα 20 εργασιακής εκμετάλλευσης, ενώ 5 είχαν τύχει εκμετάλλευσης για τη σύναψη εικονικών γάμων.

Η πάταξη του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος είναι μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προεδρεύει της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας κατά της εμπορίας προσώπων. Ένα τέτοιο σημαντικό βήμα είναι και η ψήφιση της νομοθεσίας 60(Ι)/2014, η οποία είναι εναρμονισμένη με την Οδηγία 2011/36/ΕΕ και, μεταξύ άλλων:
·        καλύπτει τα αδικήματα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ενηλίκων, παιδιών, ανθρωπίνων οργάνων, τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενηλίκων και παιδιών, την εκμετάλλευση στην εργασία,
·        ποινικοποιεί τη χρήση υπηρεσιών, αν υπάρχει εύλογη υποψία ότι το άτομο που παρέχει την υπηρεσία είναι θύμα εμπορίας προσώπων,
·        δημιουργεί ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο για τα θύματα, διασφαλίζοντας π.χ. την πρόσβαση των θυμάτων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη, ασφαλή διαμονή, πρόσβαση στην εκπαίδευση κ.α., και
·        προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης Θυμάτων, στο οποίο θα κατατίθενται έσοδα από αποφάσεις δικαστηρίων, από χορηγίες, κληροδοτήματα κ.α.

Πέρα από τις εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες, στην Πολυθεματική Συντονιστική Ομάδα συμμετέχουν τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μία εκ των οποίων είναι και η Cyprus Stop Trafficking , που διοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση.
           
          Επιπρόσθετα, υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της εμπορίας προσώπων 2013-2015, το οποίο θέτει ένα συνολικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων μέσα στο περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής πραγματικότητας. Κάποια από τα κεφάλαια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της εμπορίας προσώπων 2013-2015 είναι ο συντονισμός, η πρόληψη, ο εντοπισμός και αναγνώριση θυμάτων, η προστασία και στήριξη, η εκπαίδευση και η διεθνής συνεργασία. Κάτω από κάθε κεφάλαιο έχουν συμπεριληφθεί και οι ανάλογες δράσεις, που υλοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως πολύ σημαντική εξέλιξη κρίνεται και το γεγονός ότι το 2014, για πρώτη φορά, είχαμε τρεις καταδίκες για θέματα εμπορίας προσώπων, κάτι που ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην εξάλειψη τέτοιων κρουσμάτων στη χώρα μας.

Ευελπιστούμε ότι με την αγαστή συνεργασία μεταξύ αρμόδιων κυβερνητικών Υπηρεσιών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καταπολέμησης αυτού του απαράδεκτου φαινομένου, θα καταφέρουμε να αμβλύνουμε όσο περισσότερο γίνεται το πρόβλημα και να το καταπολεμήσουμε μέχρι και την εξάλειψη του.