23/1/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή στον εορτασμό για τα εικοσάχρονα του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή
στον εορτασμό για τα εικοσάχρονα του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην εκδήλωση για τα εικοσάχρονα του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου. Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου ιδρύθηκε για να προωθήσει εκπαιδευτική πολιτική, που να αναδεικνύει την ελληνική και την ορθόδοξη φυσιογνωμία της Κύπρου, να διασφαλίζει τις παραδόσεις και την πολιτιστική της κληρονομιά αφενός και αφετέρου να συμβάλλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών προσανατολισμών του τόπου μας.
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Κύπρου ιδρύθηκε το 1995, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Χρήστου Θεοφιλίδη, και απέκτησε μέλη απ’ όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Η συνύπαρξη στις τάξεις του ομίλου εκπαιδευτικών από τη Δημοτική, τη Μέση, τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, καθώς και από την Ανώτερη και Ανώτατη καταδεικνύει και την πολιτική του να αντιμετωπίζει συνολικά και ενιαία τα θέματα της παιδείας.
Πριν 20 χρόνια, σε αυτήν την ιστορική αίθουσα του Παγκυπρίου Γυμνασίου, ορίστηκε η ιδρυτική συνέλευση του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου και διαμορφώθηκε ο καταστατικός του χάρτης. Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου, ο Χρήστος Θεοφιλίδης, ο Γαβριήλ Μηνάς, η Μαίρη Κουτσελίνη, ο Αλέξανδρος Χριστοφόρου, η Μαρία Οικονομίδου, ο Θεόδωρος Στυλιανού και ο Χρήστος Κολιός, κατέθεσαν το όραμά τους για την παιδεία και την εκπαίδευση στην Κύπρο από το πρώτο κιόλας συνέδριο που οργάνωσε ο Όμιλος. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν: Φιλοσοφία, σκοποί και λειτουργία της εκπαίδευσης στην Κύπρο, προετοιμασία για τον 21 ον αιώνα. Έκτοτε, παρακολουθώντας τις εκπαιδευτικές τάσεις, ο Όμιλος οργάνωσε πολλά συνέδρια με σταθερό μέλημα τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Κύπρου σε θέματα που αφορούν τόσο στη φιλοσοφία της εκπαίδευσης, όσο και την ίδια την παιδαγωγική πράξη.
Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, γνωρίζουμε πολύ καλά τις ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες, που καλείται να αντιμετωπίσει ο εκπαιδευτικός κόσμος σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, τέθηκε ως επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου, η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και γενικότερα η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές. Εργαζόμαστε συστηματικά για τη διαμόρφωση και εφαρμογή νέας πολιτικής που να διέπει τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας, την αναθεώρηση του συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου καθώς και για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών μας. Παράλληλα, σχεδιάζουμε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, ιδιαίτερα στο Λύκειο, όπου αναμένεται ότι η πρότασή μας θα δίνει προσανατολισμό και κατεύθυνση στους μαθητές μας και θα διασφαλίζει ένα ορθολογικό τρόπο πρόσβασης στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, σε σχέση με το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης ολοκληρώνουμε τη διαμόρφωση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, στη βάση της επιστημονικής αξιολόγησης που έχει προηγηθεί και αξιοποιώντας μια πλειάδα ειδικών στα διάφορα αντικείμενα.
Στην προσπάθεια μας αυτή θα θέλαμε να είχαμε την υποστήριξη του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι γενικότερα ο Όμιλος στηρίζει το όραμα του Υπουργείου Παιδείας ποικιλότροπα. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια που οργανώνει ενισχύουν την ποιότητα, που επιθυμούμε να χαρακτηρίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Συγχαίρω θερμά τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Κύπρου για το έργο που επιτελεί, καθώς και για την άψογη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις δράσεις του Ομίλου και παραγωγικότητα στα μέλη του.
Κλείνω με την ευχή το 2015 να είναι μια χρονιά μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Παιδείας, οι οποίες θα δίνουν τις δυνατότητες, τα κίνητρα και τα εφόδια στους εκπαιδευτικούς μας να εργαστούν αποτελεσματικά για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τόπο μας.