2/1/15

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για το θέμα των καταγγελιών του διαιτητή Μάριου Παναγή

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για το θέμα
των καταγγελιών του διαιτητή Μάριου Παναγή


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου επισκέφθηκε σήμερα τις Κεντρικές Φυλακές για την κοπή της βασιλόπιτας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κ. Νικολάου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα των καταγγελιών του διαιτητή Μάριου Παναγή ως εξής:

«Η διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Παναγή συνεχίζεται. Μάλιστα σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία για την αξιολόγηση των στοιχείων, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, και αναμένω ότι δόθηκαν οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα για τον περαιτέρω χειρισμό των καταγγελιών. Θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει κατ’ επανάληψη: Η διερεύνηση θα είναι πλήρης και εξαντλητική. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία στο ότι η επιδίωξη και ο στόχος μας είναι να διερευνήσουμε αυτές τις καταγγελίες, ούτως ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία που θα επιτρέψουν την προώθησή τους στο Δικαστήριο.

Ακούγοντας σήμερα τον κ. Κουτσοκούμνη, εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω στα όσα έχει πει είναι το εξής: Διερωτώμαι πράγματι από πού έχει την άποψη ο κ. Κουτσοκούμνης ότι τελικά η διερεύνηση των καταγγελιών που έγιναν στην Αστυνομία δεν θα έχουν αίσιο τέλος. Τι είναι εκείνο που τον κάνει να πιστεύει κάτι τέτοιο; Εγώ εκείνο το οποίο θα ανέμενα είναι όπως η ΚΟΠ και ο κ. Κουτσοκούμνης, αλλά και το κάθε στέλεχος της ΚΟΠ, βοηθήσουν στο να μπορέσουν να διερευνηθούν πλήρως αυτές οι καταγγελίες και αν για παράδειγμα διαπιστωθεί ότι κάποιοι ευθύνονται ή εμπλέκονται, όποιοι και αν είναι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αν πάλι δεν προκύψει οτιδήποτε, αφού εκείνοι βοήθησαν ώστε να μπορέσει να γίνει πλήρης διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, τότε τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει αυτό που για χρόνια αιωρείται γύρω από το ποδόσφαιρο μας και τα όσα αναφέρονται, εάν και για ποιους λόγους προέκυψαν οι κίτρινοι και οι κόκκινοι φάκελοι, για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο δικό μας ποδόσφαιρο. Να επιβεβαιωθεί αυτό το οποίο οι ίδιοι επικαλούνται.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ακόμα κάτι. Διερωτώμαι πώς μπορεί να βοηθήσει στην πληρέστερη διερεύνηση των καταγγελιών που έγιναν στην Αστυνομία ο διορισμός μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα κληθεί να διερευνήσει από πλευράς της ΚΟΠ και η οποία θα οριστεί για να ερευνήσει τις καταγγελίες του κ. Παναγή. Δηλαδή μια παράλληλη διερεύνηση από πλευράς της ΚΟΠ είναι δυνατόν να διευκολύνει τη διερεύνηση των Αστυνομικών Αρχών; Τι είναι εκείνο το οποίο θα συμβαίνει, δηλαδή ποια είναι η πρόθεση τους; Από τη μια η Αστυνομία θα συγκεντρώνει μαρτυρικό υλικό και στοιχεία για να στηρίξει τις καταγγελίες που έγιναν και από την άλλη η ΚΟΠ θα συγκεντρώνει επίσης στοιχεία για να διερευνήσει τις καταγγελίες από τη δική της πλευρά; Νομίζω ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Εκείνο που θα πρέπει να γίνει από πλευράς της ΚΟΠ και των σωματείων είναι να βοηθήσουν στο να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έχουν γίνει στην Αστυνομία και αν συντρέχει και υπάρχει οτιδήποτε, όποιοι και αν ευθύνονται, αυτοί να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης αφού στοιχειοθετηθούν οι καταγγελίες αυτές.

Πώς είναι δυνατόν να διεξάγεται έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα οριστεί από την ΚΟΠ όταν μάλιστα κάποιες από τις καταγγελίες στρέφονται εναντίον στελεχών της ΚΟΠ; Αυτό είναι ένα ερωτηματικό».  

___