9/12/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μ. Δημητριάδη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου

Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μ. Δημητριάδη
στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου   Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου


Κατ’ αρχάς επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο για την ευγενική πρόσκληση που μου έχει απευθύνει, να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση.

Ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε και διαδραματίζει ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου στη λιμενική βιομηχανία του τόπου είναι απαραγνώριστος και με τη συμβολή του μέσα από τις εισηγήσεις και τις προτάσεις του, συνέβαλε και συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, την προώθηση και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών λιμανιών αλλά και παράλληλα, στην καθιέρωση της χώρας στο διεθνές ναυτιλιακό τοπίο.

Ο ρόλος, που κάθε εμπλεκόμενο μέρος και φορέας καλείται και οφείλει να διαδραματίζει είναι εξαιρετικής σημασίας, ώστε από τη μια, να επιτύχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις αλλά και από την άλλη, να αξιοποιήσουμε τις εξαιρετικές προκλήσεις που παρουσιάζονται από τις πολιτικές ανταγωνιστικών μας λιμανιών και τις ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές στο διεθνές ναυτιλιακό πεδίο, σε πλαίσια πάντα, πλήρους εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διανύουμε ίσως, μία από τις σημαντικότερες εποχές της ναυτιλίας του τόπου όπου καλούμαστε μέσα από διαθρωτικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό να καταφέρουμε να ενισχύσουμε τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων των λιμανιών της χώρας, ώστε με τη σειρά τους να λειτουργήσουν ως ένας ακόμα σημαντικός καταλύτης εξυγίανσης της οικονομίας του τόπου.  

Οι μελέτες που έχουν ανατεθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, σε αξιόλογους Συμβουλευτικούς οίκους, σχετικά με την αποκρατικοποίηση εμπορικών υπηρεσιών του λιμανιού της Λεμεσού, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης ώστε να υπάρξουν τα απαιτούμενα αποτελέσματα εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Όπως έχω ήδη δηλώσει, η αξιολόγηση της αγοράς δείχνει θετικά στοιχεία και ότι υπάρχει ενδιαφέρον.

Παράλληλα, προχωρά το αναπτυξιακό πλάνο που αφορά στην ενίσχυση των υποδομών και των ανωδομών των κυπριακών λιμανιών μέσα από την υλοποίηση έργων   και, ταυτόχρονα, θα εκπονηθεί από ειδικούς Συμβούλους μελέτη αναφορικά με το στρατηγικό σχεδιασμό χρήσης λιμενικών χώρων, τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο πεδίο.
 
Στο σημείο αυτό, θέλω επίσης να υπογραμμίσω τη σημαντική θέση που κατέχει η εξασφάλιση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, εκεί και όπου είναι δυνατόν, με στόχο την ενίσχυση των υποδομών του κράτους περιλαμβανομένων και των λιμενικών υποδομών. Προς αυτήν την κατεύθυνση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Πρόσφατο παράδειγμα εξασφάλισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, που πρόκειται να ενισχύσει και τις λειτουργίες του λιμανιού της Λεμεσού, είναι η κατασκευή του παράλληλου δρόμου από τον περιφραγμένο χώρο του λιμανιού που οδηγεί νότια της κοινότητας Ζακακίου, ο οποίος θα ενώνεται με τον κάθετο δρόμο που πρόκειται να συνδέει το λιμάνι με τον υπεραστικό δρόμο της πόλης της Λεμεσού.
 
Επιπλέον, να τονίσω και τη σημαντική θέση που κατέλαβε ο τομέας των υδρογονανθράκων στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας, όπου οι ανάγκες για χρήση χώρων και άλλων υπηρεσιών στα κυπριακά λιμάνια, αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Σε αυτό το πλαίσιο εστιάζονται και οι προσπάθειες για εξασφάλιση νέων χερσαίων   λιμενικών χώρων.
         
Στόχος της Κυβέρνησης είναι η προσέλκυση και η ενίσχυση της εμπορικότητας των Κυπριακών λιμανιών μέσα από την υλοποίηση όλων των αναγκαίων ενεργειών αλλά και την δρομολόγηση του αναγκαίου πλάνου τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο πεδίο ώστε όλες οι ενέργειες, να λειτουργήσουν μαζί σε μια τροχιά ανάπτυξης, προς όφελος όλων των φορέων της λιμενικής βιομηχανίας και της   πολιτείας.

Τέλος, θέλω να ευχηθώ κάθε καλό και ανοδική πορεία στις εργασίες του Συνδέσμου, ώστε να είναι σε θέση να συνεισφέρει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στις γενικότερες προσπάθειες που καταβάλλονται και οι οποίες αφορούν στη λιμενική βιομηχανία και κατ’ επέκταση στην οικονομία του τόπου.