1/12/14

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη 15η Σύνοδο της Γαλλοφωνίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε
 στη 15η Σύνοδο της Γαλλοφωνίας


Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 15 ης Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των μελών της Γαλλοφωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ντακάρ της Σενεγάλης την περίοδο 29-30 Νοεμβρίου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος σε παρέμβαση του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις συλλογικές προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, με έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της επέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ καθώς και στο ενδεχόμενο παρείσφρησης τους στον Λίβανο. Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η 15η Σύνοδος Κορυφής εξέλεξε νέα Γενική Γραμματέα του Οργανισμού την κα Μichaelle J ean. Κατά τις εργασίες της υιοθετήθηκε η Διακήρυξη του Ντακάρ καθώς και σειρά άλλων θεματικών Ψηφισμάτων, ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει  αναφορά στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω Ψήφισμα, τα κράτη-μέλη του Οργανισμού χαιρετίζουν τη δέσμευση της κυπριακής Κυβέρνησης για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ενώ ζητούν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικότερα   του Ψηφίσματος 1251 (1999). Τέλος, υπογραμμίζουν τη σημασία της αποφυγής δηλώσεων και πράξεων που οδηγούν στην όξυνση της κρίσης και την ανάγκη να επικρατήσει κλίμα εμπιστοσύνης ώστε να διευκολυνθεί η διαπραγματευτική διαδικασία.