14/11/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων»

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων»
14/11/2014


Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κατεχόμενων Δήμων,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Αποφράδα ημέρα η 15η Νοεμβρίου 1983 για όλους τους Κυπρίους, γιατί αποτελεί το ορόσημο και την κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων εις βάρος του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού μας και της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμπληρώνονται σήμερα 31 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Μια ενέργεια που αποτελεί την κορύφωση των διχοτομικών ενεργειών της Άγκυρας, αλλά και της προσπάθειας νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.

Η θλιβερή επέτειος της μονομερούς παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, της αποσχιστικής οντότητας στις υπό τουρκική κατοχή περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία και η συντήρηση και διατήρηση αυτού του μορφώματος μέχρι σήμερα, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη άκαμπτη στάση της Τουρκίας, ως κατοχικής δύναμης, να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με τα εν λόγω Ψηφίσματα, η διεθνής κοινότητα, στο σύνολό της, καταδίκασε απερίφραστα την ανακήρυξη αυτή ως νομικά άκυρη, ζητώντας παράλληλα την ανάκλησή της και καλώντας όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι αδιάλειπτες και επίμονες προσπάθειες της Τουρκίας και της υποτελούς της διοίκησης στις κατεχόμενες περιοχές για εξασφάλιση αναγνώρισης δεν απέφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού, ως γνωστό, το ψευδοκράτος δεν απολαμβάνει αναγνώρισης διεθνώς, από οποιοδήποτε κράτος, πλην της Τουρκίας.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι από την προσπάθεια της Τουρκίας για συντήρηση και διατήρηση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα εδάφη μας. Μια προσπάθεια με εμφανείς στόχους και πρόδηλες πολιτικές βλέψεις και προθέσεις, τις οποίες βρίσκουμε μπροστά μας ως ελληνοκυπριακή πλευρά κάθε φορά που ξεκινά ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

Η συνέχιση της τουρκικής παράνομης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βία των όπλων, καθώς και η ρητορική της Άγκυρας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας περί ύπαρξης «δύο κρατών» και «δύο λαών» στην Κύπρο, δεν βοηθούν, μάλλον απομακρύνουν από το στόχο της λύσης. Αλλά, συνάμα, αποκαλύπτουν προθέσεις οι οποίες, εν πάση περιπτώσει, δεν φαίνεται να οδηγούν σε ειρηνική επανένωση της Κύπρου, του λαού και των θεσμών της.

Στην τουρκική πλευρά εναπόκειται να αποδείξει το αντίθετο, αν πράγματι επιδιώκει μια δίκαιη, οριστική και συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η με κάθε τρόπο παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε άλλο παρά βοηθούν στην καλλιέργεια υποβοηθητικού κλίματος.

Αντίθετα, ενισχύουν την αντίληψη ότι η τουρκική πλευρά δεν συναινεί σε λύση και επανένωση, ούτε στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, που θα είναι το κοινό κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η αναστολή της συμμετοχής μας στη διαδικασία των συνομιλιών, ήταν το ολιγότερο που μπορούσαμε να πράξουμε, προκειμένου να καταδείξουμε την έντονη αντίδρασή μας και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

Ήταν υποχρέωσή μας απέναντι στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και απέναντι στον κυπριακό λαό που επιθυμεί λύση και επανένωση. Αν δεν αντιδρούσαμε με τον εντονότερο δυνατό τρόπο και δεν διακηρύτταμε την αντίθεση μας στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, θα επιδεικνύαμε ασυγχώρητη ανοχή που μερικοί ίσως να ερμήνευαν και ως αποδοχή.

Δεν μπορεί να απαιτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα. Η μόνη ρεαλιστική οδός για να απολαύσουν και οι Τουρκοκύπριοι, όταν υπάρξουν τα οφέλη από το φυσικό αέριο, είναι η λύση του πολιτικού μας προβλήματος.

Καλούμε την Τουρκία, αν πράγματι ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όχι για δικές της επεκτατικές βλέψεις, να εργαστεί για την εκτόνωση της κρίσης που η ίδια έχει προκαλέσει. Αν πραγματικά επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, ας προχωρήσει αμέσως στην ακύρωση των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία και να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει σταθερά και αμετάκλητα προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, καθώς επίσης και στις αρχές και αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια λύση για ένα κράτος στην Κύπρο, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Ένα κράτος με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του και που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία. Επιδιώκουμε μια λύση που να κατοχυρώνει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του και να διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Στον αγώνα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, αλλά και των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και ομόθυμοι. Θέλω να πιστεύω πως αυτό είναι που ισχύει, γιατί μας ενώνει όλους ο αντικατοχικός αγώνας.

Σας ευχαριστώ.