13/11/14

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής στις επετείους της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της θυσίας του Κυριάκου Μάτση, στην ολομέλεια
13/11/2014


Στις 15 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 31 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με τα ψηφίσματα 541 και 550 αποδοκιμάζει τη μονομερή ανακήρυξη του παράνομου κράτους, την οποία θεωρεί νομικά άκυρη, και καλεί όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν άλλο κυπριακό κράτος.

Με την παράνομη αυτή ανακήρυξη, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της και αποκάλυψε την επεκτατική της πολιτική. Η πολιτική αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα και εντείνεται με την προκλητική εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, πράξη που υπομονεύει την κρατική μας υπόσταση, εντείνει την κρίση στην περιοχή και αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο την επιθετική διάθεση της Άγκυρας. Η Τουρκία αποτελεί παράγοντα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή μας θέση για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος που θα τερματίζει την κατοχή και κάθε άλλη επιδρομική ενέργεια της Τουρκίας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών της Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στα πλαίσια της σημερινής συνεδρίας θα ήθελα να θυμηθούμε και τη λαμπρή στιγμή της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Η εξέγερση άρχισε στις 14 Νοεμβρίου 1973 ως μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης εναντίον του καθεστώτος της χούντας και με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου από φοιτητές εξελίχθηκε σε επανάσταση που έληξε με την αιματοχυσία του πρωινού της 17ης Νοεμβρίου.

Ως Βουλή αποτίνουμε φόρο τιμής στην ηρωική ελληνική νεολαία, αλλά και σε κάθε Έλληνα που, αψηφώντας τον ολοκληρωτισμό και την καταπίεση της χούντας, τόλμησε να αντισταθεί στη δικτατορία και να ξεσηκωθεί για την ανατροπή της και δεσμευόμαστε να διαφυλάσσουμε τα αγαθά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 19 Νοεμβρίου τιμούμε τη μνήμη του εκ των κορυφαίων εθνικών μας ηρώων Κυριάκου Μάτση. Φοιτητής στη Γεωπονοδασολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έντονα κοινωνικοποιημένος και πολιτικοποιημένος, ο Κυριάκος Μάτσης είχε ενεργοποιηθεί στον αντιαποικιακό αγώνα, συμμετέχοντας ως ομιλητής σε εκδηλώσεις, αρθρογραφώντας και λαμβάνοντας μέρος σε συλλαλητήρια διαμαρτυρίας εναντίον της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από τους Άγγλους.

Ο ήρωας υπήρξε από τα πρώτα μέλη που στρατολογήθηκαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Το 1956 συνελήφθη από τους Άγγλους και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Στην απόπειρα δωροδοκίας του από το στρατάρχη Χάρντινγκ απάντησε με το ιστορικό «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής». Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς απέδρασε από το στρατόπεδο συγκεντρώσεως της Κοκκινοτριμιθιάς και συνέχισε τη δράση του εναντίον των αποικιοκρατών. Στις 19 Νοεμβρίου 1958 το κρησφύγετό του στο Δίκωμο προδόθηκε και ο ίδιος αρνούμενος να παραδοθεί, έπεσε μαχόμενος, παίρνοντας τη θέση του στο πάνθεον των ηρώων μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Κυριάκου Μάτση, των ηρώων του Πολυτεχνείου και όλων όσοι έπεσαν στον αγώνα εναντίον της χούντας των Αθηνών.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!