Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ
03/11/2014
Σε δηλώσεις στην πρωινή εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ προέβη σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενόψει και της συνεδρίας του Eurogroup.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε σε ερωτήσεις ως ακολούθως:
Ερώτηση: Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασύνταξης δυνάμεων, με καλές προοπτικές για τα επόμενα βήματα στην οικονομία. Όμως φαίνεται ότι το σύστημα, και εδώ είναι που θα πρέπει κανείς να ενδιατρίψει, αναπαράγει παλαιά προβλήματα που έρχονται στην επιφάνεια με έναν άλλο τρόπο. Αυτή η συγκεκριμένη υπόθεση, νομίζετε ότι επηρεάζει την όλη κατάσταση, τις προοπτικές, την προσπάθεια ανάκαμψης ή να το θεωρήσουμε ένα επεισόδιο που θα λήξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και θα συνεχίσουμε;
Απάντηση: Όχι, ασφαλώς και είναι μια εξέλιξη που δεν βοηθά. Δεν θέλω να προβώ στην εκτίμηση τώρα για το πώς θα επηρεάσει τον στόχο της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Ας μην είμαστε υπερβολικοί, αλλά σίγουρα δεν είναι μια εξέλιξη θετική.
Ερώτηση: Τι μπορούμε να κάνουμε; Ή τι μπορείτε να κάνετε εσείς ως Υπουργός Οικονομικών για να εκτονωθεί η κατάσταση; Έχετε κάποιον ρόλο ή είναι θέμα της Προεδρίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Βουλής;
Απάντηση: Εγώ θεωρώ πως δεν είναι τόσο θέμα οποιουδήποτε άλλου, παρά ίσως της Κεντρικής Τράπεζας και της Διοικητού. Πρέπει να πω, το είπα ξανά και θέλω να το επαναλάβω και σήμερα, πως με τη σημερινή Διοικητή, την κα Γιωρκάτζη, είχαμε τους τελευταίους μήνες μια εξαιρετικά θετική και αποτελεσματική συνεργασία. Για πρώτη φορά θεωρώ ότι είχα στην άλλη πλευρά του τηλεφώνου, προς την Κεντρική Τράπεζα, ανταπόκριση. Είχαμε κοινή στόχευση, κοινή προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν το τραπεζικό μας σύστημα και θεωρώ ότι στη βάση αυτής της συνεργασίας είχαμε κι αποτελέσματα. Συνεπώς, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, αυτή η θεσμική –κυρίως- συνεργασία, - δεν είναι τόσο θέμα προσώπων, όσο αποτελεσματικής θεσμικής συνεργασίας-, πως δεν θα πρέπει να διαταραχθεί. Και λόγω της στενής συνεργασίας που είχα και έχω με την κα Γιωρκάτζη, προτιμώ να μην σχολιάσω δημοσίως, αλλά να συζητήσω με την ίδια όταν δοθεί η ευκαιρία κάποια ζητήματα που αφορούν την ίδια, όχι υπηρεσιακά, αλλά τη σχέση του δικηγορικού γραφείου της οικογένειάς της με την υπόθεση Βγενόπουλου. Επειδή αυτό είναι το ζήτημα, ας μην το διευρύνουμε γενικά και αόριστα.
Σας λέω και σας υποδεικνύω, και νομίζω το ξέρετε, ότι καταφέραμε να έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Δεν υπάρχει ζήτημα πολιτικών διαφωνιών επί της ουσίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ Προέδρου και Διοικητού. Αντιθέτως, υπενθυμίζω ότι είχαμε, έχουμε τους τελευταίους μήνες μια στενή συνεργασία με κοινή στόχευση και αυτή η συνεργασία έφερε αποτελέσματα. Έχει προκύψει ένα επιμέρους ζήτημα, καθόλου δεν υποτιμώ τη σημασία του. Αν με ρωτάτε για τη δική μου άποψη, δεν θεωρώ ότι πρέπει δημοσίως να την εκφράσω πριν συζητήσω με τη Διοικητή.
Ερώτηση: Είναι ένα γεγονός, όμως, το οποίο έγινε γνωστό εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και ίσως θα πρέπει να προλαβαίνουμε, εσείς να προλαβαίνετε κυρίως, διότι ο Τύπος δημοσιοποιεί τέτοιου είδους φαινόμενα που οδηγούν σε σημεία κρίσεων. Εδώ είναι το ζήτημα: ήταν εκεί, το ξέρατε, είχε γραφτεί.
Απάντηση: Για παράδειγμα να κάναμε τι; Θα με ενδιέφερε να ακούσω την προέκταση του ερωτήματος.
Ερώτηση: Να μιλήσει κάποιος με την κα Γιωρκάτζη. Εδώ είναι ένα πρόβλημα, υπάρχει ένα ολίσθημα, αν θέλετε, κάτι το οποίο δεν είναι ηθικά σωστό. Κάτι πρέπει να κάνουμε, κάποιος να το κουβεντιάσει μαζί της, αφού το ξέρατε, για να μην φτάνουμε σε αυτά τα σημεία κρίσεων, που ίσως να οδηγούν και σε κάποια μικρά πισωγυρίσματα, ίσως να δημιουργούμε και μια άσχημη εικόνα στο εξωτερικό και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θυμίζουμε ότι αρχίζει σήμερα να λειτουργεί ο νέος εποπτικός μηχανισμός.
Απάντηση: Να υπενθυμίσω πως ο θεσμός του Διοικητή είναι ανεξάρτητος. Δεν είναι υφιστάμενος είτε του Υπουργού Οικονομικών, είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να ζητήσουμε εξηγήσεις ή να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις ή για να αποφασίσουμε πράγματα προληπτικά που διόρθωναν μια κατάσταση.
Ερώτηση: Σε επίπεδο προσωπικό εννοούμε περισσότερο κ. Υπουργέ. Όπως μας είπατε προηγουμένως ίσως να την δείτε, ίσως να μιλήσετε, ίσως να μπορέσει να γίνει κάτι. Σε αυτό το επίπεδο.
Απάντηση: Σε αυτό το επίπεδο δεν θα ήθελα δημοσίως να αναφερθώ σε τυχόν προσωπικές συζητήσεις.
Ερώτηση: Από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν ξέρουμε αν έχει λεχθεί κάτι, αν έχουν αντιδράσει με κάποιο τρόπο, διότι είχαμε και προηγουμένως κάποια προβλήματα και δημιουργήσαμε αυτή την αλγεινή εικόνα.
Απάντηση: Δεν γνωρίζω να υπάρχει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, τους τελευταίους 2-3 μήνες ακούμε πυρά και από τα κόμματα που αφορούν την Κεντρική Τράπεζα –ας το θέσουμε γενικά και προσωπικά βεβαίως για την κα Γιωρκάτζη. Αναπαράγουν και τα κόμματα σε αυτή την κατάσταση για τους χειρισμούς. Καλώς πράττουν τα κόμματα, ή να αφήσουμε την Κεντρική ήσυχη, είτε έτσι είτε αλλιώς να κάνει τη δουλειά της;
Απάντηση: Δεν εξαιρείται η Κεντρική Τράπεζα από την κριτική, είτε των μέσων ενημέρωσης, είτε της Βουλής των Αντιπροσώπων, είτε των πολιτικών δυνάμεων. Από την άλλη, λέγοντας αυτό, σας επαναλαμβάνω για τρίτη φορά πως τους τελευταίους μήνες με τη νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έχουμε μια πολύ θετική συνεργασία και έχουμε φέρει πολύ συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα. Αν υπάρχει κάποιος, ο οποίος θέλει επί της ουσίας αυτούς τους χειρισμούς να τους σχολιάσει ή να τους κρίνει ή να εκφράσει τη διαφωνία του, είναι απόλυτο δικαίωμά του σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αλλά σε αυτά τα ζητήματα, εγώ θεωρώ πως δεν έχουν γίνει λάθη. Θεωρώ πως έχουμε καταφέρει και μέσω της συνεργασίας να έχουμε σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την οριστική επαναφορά του τραπεζικού συστήματος σε μια κατάσταση ομαλότητας, προς όφελος της οικονομίας.
Ερώτηση: Είναι έτοιμο το Eurogroup να συζητήσει το θέμα της Κύπρου, να καθορίσουν πότε επανέρχονται για την επόμενη αξιολόγηση και βεβαίως προηγουμένως να εκταμιεύσουν και τη δόση. Όλα έτοιμα, ή υπάρχουν ακόμα κάποια εμπόδια;
Απάντηση: Δεν είμαι βέβαιος τι εννοείτε αν είναι έτοιμο το Eurogroup.
Ερώτηση: Να συζητήσει στην επόμενη συνεδριάση.
Απάντηση: Εκ των πραγμάτων και να μην είχαμε την εξέλιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Κύπρος θα ήταν στην ημερήσια διάταξη σε κάθε σύνοδο του Eurogroup. Είναι στην ημερήσια διάταξη όπως όλες οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Αυτή τη φορά, όμως, θεωρώ πως δεν θα έχουμε μια επανάληψη των όσων είχαμε συζητήσει και καταλήξει στα προηγούμενα δύο Eurogroup, αλλά θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε για την επίλυση ενός νομικού προβλήματος, το οποίο είχε συμβεί. Κάτι το οποίο είχα εξηγήσει στο Eurogroup και έγινε απόλυτα κατανοητό, πως δεν είναι παράδοξο, είναι αναμενόμενο κυρίως κατά την εφαρμογή ενός τόσο απαιτητικού, δύσκολου, αλλά συνάμα αναγκαίου προγράμματος, είναι απολύτως αναμενόμενο ότι θα προκύψει και κάποιο ζήτημα, στο οποίο θα προκύψουν είτε πολιτικές είτε νομικές διαφωνίες.
Ερώτηση: Θεωρείται και από αυτούς ως λήξαν το ζήτημα με τις εκποιήσεις μετά και την απόφαση του Ανωτάτου;
Απάντηση: Δεν μπορώ να σας πω από τώρα. Με ρωτάτε ποιο θα είναι το συμπέρασμα του Eurogroup, στη βάση και των συστάσεων που θα εκφραστούν εκεί από τους θεσμούς της Τρόικα. Με ρωτάτε για το αποτέλεσμα εκ των προτέρων, δεν μπορώ να το σας πω με βεβαιότητα. Μπορώ όμως να σας πω τη δική μου προσέγγιση. Πως, ναι, η μια εκκρεμότητα που υπήρχε, επειδή ουδέποτε είχα δεχτεί ότι το κυπριακό πρόγραμμα είχε συνολικά εκτροχιαστεί ή ανασταλεί, υπήρξε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, μια συγκεκριμένη εκκρεμότητα, έχει ξεπεραστεί. Η δική μου άποψη είναι πως δεν τίθεται πλέον κανένα πρόβλημα.
Ερώτηση: Το λέμε και το ρωτάμε κ. Υπουργέ επειδή ίσως εκκρεμούν κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα να επανέλθουν στη Βουλή με πρόταση. Το ΑΚΕΛ το έχει δηλώσει για αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις, ίσως κατατεθούν άλλες προτάσεις πάλι και γίνει μια ακόμα συζήτηση στη Βουλή. Ίσως τα λάβουν και αυτά υπόψη και να ζητήσουν λίγη πίστωση χρόνου ακόμη.
Απάντηση: Δεν είναι αβάσιμο το ερώτημα ή ο προβληματισμός που εκφράζετε. Από την άλλη να πω ότι ελπίζω, και θεωρώ ότι έχουμε δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις στο εσωτερικό να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα στο οποίο καταγράφηκαν όχι μόνο νομικές, αλλά και κάποιες πολιτικές διαφωνίες. Θεωρώ ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε υπεύθυνα, να συνεργαστούμε, ούτως ώστε να μην προσθέσουμε προβλήματα που μόνο τον εαυτό μας, αλλά και την οικονομία μας και τις προοπτικές για ανάκαμψη υπονομεύουν. Άρα δεν έχετε άδικο σε αυτό που εγείρετε, αλλά θεωρώ πως μπορούμε και πρέπει να αποφύγουμε νέα προβλήματα. Μπορούμε μέσω της συνεργασίας μας και με προσέγγιση που να βασίζεται στη λογική να μην δημιουργήσουμε νέο πρόβλημα με πολικές, αυτή τη φορά, αποφάσεις.
Ερώτηση: Έχουμε και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, συνεχίζονται οι συζητήσεις. Υπάρχει στον σχεδιασμό μας το επόμενο μεγάλο βήμα στα ζητήματα της οικονομίας, κάτι συγκεκριμένο;
Απάντηση: Η όλη προσπάθεια είναι μεγάλη και δεν έχει τελειώσει παρά την πρόοδο που ήδη καταγράφεται, παρά το έδαφος που έχουμε καλύψει, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Άρα δεν είναι τόσο μια μεγάλη κίνηση που θα πρέπει να αναμένεται, αλλά συνέχιση της προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα, έχοντας υπόψη και με την αυτοπεποίθηση πλέον πως αυτή η δύσκολη, ομολογουμένως, προσπάθεια ήδη έχει αρχίσει να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα. Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει το γεγονός ή τη σημασία το ότι η ανεργία για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες μετά το 2008, έχει αρχίσει σιγά-σιγά να αποκλιμακώνεται. Ότι η οικονομική επίδοση της οικονομίας, τρίμηνο με τρίμηνο βελτιώνεται. Συνεπώς, πρέπει να συνεχίσουμε. Δεν τέλειωσε η προσπάθεια, δεν είμαστε ακόμη στο σημείο το επιθυμητό, όμως αποδεδειγμένα, τεκμηριωμένα, αυτή η προσπάθεια η πολυεπίπεδη που ακολουθούμε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, φέρνει αποτελέσματα. Δεν είναι πλέον ζήτημα εκτίμησης, είναι δεδομένα, άρα πρέπει να συνεχίσουμε. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και πρέπει να συνεχίσουμε.