14/11/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη 16η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στη 16η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων
14/11/2014


Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης απευθύνω σήμερα χαιρετισμό στη 16η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων, όπου εκπροσωπείται μια ομάδα συμπολιτών μας, στους οποίους οφείλουμε ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες για την ανεκτίμητη προσφορά σας στην κυπριακή κοινωνία.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση, το δημογραφικό πρόβλημα όπως εκφράζεται με τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων και το γεγονός ότι το ποσοστό της φτώχειας που απειλεί τον πληθυσμό άνω των 65 ετών, είναι υψηλότερο από άλλες ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, έχει προχωρήσει στη συνολική μεταρρύθμιση της κρατικής πολιτικής Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ένα εξορθολογισμένο και παραγωγικό σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας πρέπει να χαρακτηρίζεται από την άμεση και ουσιαστική στήριξη του πολίτη που πραγματικά έχει ανάγκη αυτή τη στήριξη για τη διαβίωση του, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας και στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Για τη διαμόρφωση των προνοιών της Μεταρρύθμισης, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις Οργανωμένων Συνόλων που εκπροσωπούν ηλικιωμένους, και αυτές λήφθηκαν πολύ σοβαρά υπόψη.

Στις 11 Ιουλίου 2014 τέθηκε σε εφαρμογή η νέα Νομοθεσία, που προνοεί για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και γενικότερα για άλλες Κοινωνικές Παροχές, με σκοπό την παροχή ουσιαστικής στήριξης στον πολίτη, περιλαμβανομένης και της ευάλωτης ομάδας των ηλικιωμένων.

Έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ατόμων και τη σταδιακή μείωση του αριθμού ατόμων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι ηλικιωμένοι, επιπρόσθετα των συντάξεων και της οικονομικής ενίσχυσης, μπορούν να επωφεληθούν σε θέματα φροντίδας, ενδυνάμωσης των σχέσεών τους με την οικογένεια και την κοινότητα τους και συμμετοχή τους σε προγράμματα που τους βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής ψυχολογικής, σωματικής, νοητικής και κοινωνικής κατάστασης.

Σήμερα, στα πλαίσια της ισχύουσας Νομοθεσίας και μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΕΕΕ, συνεχίζεται η παροχή Δημοσίου Βοηθήματος στους δικαιούχους και βοηθούνται οικονομικά 3.245 οικογένειες ηλικιωμένων ατόμων με μηνιαία δαπάνη που ανέρχεται στα €1.089.071,53.

Παράλληλα με την εφαρμογή της νέας Νομοθεσίας για το ΕΕΕ θα τεθεί σε ισχύ και το «Σχέδιο Επιδότησης Υπηρεσιών Φροντίδας». Σκοπός του Σχεδίου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι που είναι δικαιούχοι ΕΕΕ, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας.

Οι σημαντικότερες αρχές στις οποίες βασίζεται το σχέδιο είναι η παροχή ποιοτικών, προσβάσιμων και ευέλικτων υπηρεσιών φροντίδας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των επωφελούμενων και η διατήρηση / ενίσχυση της αυτονομίας και ανεξαρτησίας τους. Οι παρεχόμενες Υπηρεσίες Φροντίδας αφορούν την Κατ΄ Οίκον Φροντίδα, την Ημερήσια Φροντίδα και την Ιδρυματική Φροντίδα.

Η ύπαρξη δομών φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες και πραγματικές ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας, αποτελεί πρόκληση για το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είναι για τον λόγο αυτό που οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προχώρησαν το 2013 στην ετοιμασία νέου προσχεδίου Νόμου και Κανονισμών, το οποίο στο παρόν στάδιο τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και το οποίο τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία για τη λειτουργία και τον έλεγχο των Στεγών Ηλικιωμένων και Αναπήρων, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον καθορισμό των κατώτατων επιπέδων λειτουργίας.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας παρέχουν κρατική ενίσχυση, τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας. Παρά την οικονομική κρίση, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προχώρησαν και το 2013 στην παραχώρηση των Κρατικών Χορηγιών με γνώμονα την ανάγκη για δίκαιη και εξορθολογισμένη κατανομή τους στο πλαίσιο μετρήσιμων κριτηρίων. Το 2013 δόθηκαν €1.426.000 ευρώ για την επιχορήγηση προγραμμάτων που λειτουργούν είτε από Εθελοντικές Οργανώσεις είτε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αφορούν συγκεκριμένα 78 προγράμματα που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα κυριότερα θέματα που αφορούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας εμπεριέχονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τους Ηλικιωμένους, το οποίο αποτελεί δέσμευση του κράτους στον τομέα της ευημερίας των ηλικιωμένων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με ικανοποίηση αναφέρω ότι, σύμφωνα με την τελευταία αναλογιστική μελέτη, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι βιώσιμο μέχρι το 2060 χωρίς να χρειάζεται να παρθούν πρόσθετα μέτρα μεταρρύθμισης. Η αναλογιστική μελέτη έχει αξιολογηθεί και επικυρωθεί από την ΕΕ.

Κλείνοντας, θεωρώ αναγκαίο να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων που αφορούν την τρίτη ηλικία, να βελτιώνει και ολοκληρώνει τις κρατικές πολιτικές που απευθύνονται σε αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας και να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα και ευαισθησία κάθε ανάγκη και αίτημα που υποβάλλεται. Είμαι βέβαιη ότι τα πορίσματα της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής των Γερόντων θα κωδικοποιήσουν τα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν την επόμενη περίοδο.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.