14/11/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου στη 16η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου στη 16η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων
14/11/2014


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που προσφωνώ και τη φετινή σας Σύνοδο, που διανύει το 16o έτος της ζωής της, ένα θεσμό που καθιερώθηκε και στεριώθηκε μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Η φετινή Σύνοδος θέτει ξανά επί τάπητος για δεύτερη συνεχή χρονιά και πιο επιτακτικά και λεπτομερειακά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι μας, προβλήματα παλαιότερα αλλά και νεότερα, που εντείνονται κυρίως ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι.

Εκφράζω επίσης την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι και φέτος τις εργασίες της Βουλής των Γερόντων παρακολουθεί και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Παιδοβουλής, που θα απευθύνει χαιρετισμό. Σημειώνω ότι αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο γεγονός, αφού τόσο οι νέοι όσο και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας πορεύονται από κοινού, ο καθένας στο δικό του μετερίζι, με στόχο το καλό του τόπου και τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής για όλους τους συμπολίτες μας.

Κάθε Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων δίνει ξανά το βήμα στους μεγαλύτερους συμπολίτες μας να αναπτύξουν τον δικό τους προβληματισμό και να αφουγκραστούν τη φωνή των άμεσα επηρεαζόμενων, ώστε να τους διασφαλίζεται ενεργός ρόλος στις κοινωνικές, οικονομικές και άλλες εξελίξεις. Κάθε χρόνο αντλούμε διδάγματα μέσα από τις προσωπικές σας μαρτυρίες και τα βιώματά σας και αυτό επιτάσσει στην πολιτεία, στην ευρύτερή της έννοια, το καθήκον για συνεχή προσπάθεια και δράση, με στόχο να διασφαλίζει συνθήκες ικανοποιητικής ποιότητας ζωής και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η οικονομική κρίση δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα στον τόπο μας και έπληξε ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι συνέπειες του μνημονίου δεν άφησαν κανένα συμπολίτη μας ανεπηρέαστο και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους η κοινωνία μας οφείλει την ύπαρξη και τη συνέχειά της και πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουμε αποφασιστικά, τουλάχιστον για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων και την ανακούφιση από προβλήματα που τους ταλανίζουν καθημερινά, στο μέτρο του δυνατού. Ακόμα δε περισσότερο να τους δώσουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αφουγκράζεται διαχρονικά τα προβλήματα των ηλικιωμένων μας και δίνει βήμα για διάλογο. Με την ευκαιρία αυτή να σας υπενθυμίσω ότι πολύ πρόσφατα, στις 17 Οκτωβρίου 2014, στη Βουλή έλαβε χώρα η Δ΄ Ειδική Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών, με θέμα τις κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και ιδιαίτερα όσον αφορά τις εθελοντικές/μη κυβερνητικές οργανώσεις, ως αποτέλεσμα της οικονομικές κρίσης.

Το σημερινό θέμα που τίθεται προς συζήτηση θα δώσει βήμα για προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων, αλλά και συνεργασία προς τον σκοπό απάμβλυνσης, αν δεν καταστεί δυνατή η επίλυση, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Επίσης, η Σύνοδος αυτή θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα για να καταγραφούν περαιτέρω εισηγήσεις και να αναληφθούν από τους αρμοδίους δράσεις για βελτίωση της ζωής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να χαιρετίσω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Οικονομικών, του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής των Γερόντων, των εθελοντικών/μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και τόσων άλλων φορέων, για την υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων που στοχεύουν στην ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων της Βουλής των Γερόντων.

Υπογραμμίζω παράλληλα ότι και η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμη να αναλάβει δράσεις, στο μέτρο που της επιτρέπουν οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από το μνημόνιο και οι αρμοδιότητές της, εντός του πλαισίου του συντάγματος, για να συνδράμει και να προωθήσει τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να απαμβλυνθούν τα προβλήματα των ηλικιωμένων μας. Η είσοδος της Βουλής θα είναι πάντα ανοικτή για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι κοινή και σας διαβεβαιώνω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα είμαστε αρωγοί στο έργο και στις διεκδικήσεις σας, όπως αυτό γίνεται αδιάλειπτα εδώ και 16 χρόνια. Παρά ταύτα, πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζεται, δυστυχώς, δεν επιλύθηκαν ακόμη.

Εκφράζω την ικανοποίηση και τον βαθύτατο σεβασμό μου για την ενεργό συμμετοχή σας στα δρώμενα του τόπου και για την πολύτιμη συνεισφορά σας και είμαι πεπεισμένος ότι οι εργασίες της Συνόδου σας θα διεξαχθούν σήμερα μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα δημιουργικό και παραγωγικό κλίμα, όπως συμβαίνει πάντα.

Εύχομαι σε όλους καλή δουλειά και κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της φετινής Συνόδου, με την ευχή οι εργασίες της να είναι παραγωγικές και να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα των ατόμων της τρίτης ηλικίας ή έστω να απαμβλύνουν κάποια από αυτά.
___________