24/10/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

24/10/2014
Μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Οκτωβρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
Από την αρχή της κρίσης, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές ενέργειες μέσα από τα πεδία εκείνα που θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Άγκυρας. Ένα τέτοιο πεδίο είναι η ΕΕ και το γεγονός ότι είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έγινε συζήτηση κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τα αυστηρά μηνύματα που έστειλε η ΕΕ στο πιο υψηλό επίπεδο, αυτό των 28 Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, προς την Άγκυρα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και σε σχέση με την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αναφορά στη Δήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005. Είναι, ίσως, το σημαντικότερο στοιχείο των Συμπερασμάτων. Ξεκάθαρα, η Τουρκία καλείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής της διαδικασίας. Η δήλωση αυτή έγινε τον Σεπτέμβριο 2005 και επανέρχεται τώρα σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Να εκφράσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του για τον τρόπο χειρισμού του θέματος από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος τον εκπροσώπησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν σε συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση. Οφείλω να αναφερθώ και στον τρόπο χειρισμού του όλου θέματος από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy και να επισημάνω το γεγονός ότι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων, με τις παρεμβάσεις τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της Κύπρου, βοήθησαν να έχουμε αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα.
Κλείνοντας να πω ότι σε καμία περίπτωση δε θριαμβολογούμε. Ο στόχος μας δεν είναι να έχουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα. Στόχος μας είναι να λύσουμε το Κυπριακό και ευελπιστούμε ότι τέτοιου είδους συμπεράσματα θα βοηθήσουν να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία έτσι ώστε να είναι εφικτό για εμάς να επιστρέψουμε στις συνομιλίες και να συνομιλήσουμε χωρίς καθεστώς απειλών και εκφοβισμού, που αντιλαμβάνεστε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν θα έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αναμένουμε από την ΕΕ ότι θα παρακολουθεί το θέμα και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον στόχο που έχω μόλις αναφέρει, που είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες έτσι ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνομιλίες και να έχουμε θετικό αποτέλεσμα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ καλά στην υγεία του. Θα αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες αύριο το μεσημέρι. Με δική του απόφαση όπως έγινε και χθες, έτσι και σήμερα αποφάσισε να διανυκτερεύσει και σήμερα στο νοσοκομείο και να αναχωρήσει αύριο απευθείας για το αεροδρόμιο. Είναι πολύ καλά στην υγεία του και όλα εξελίσσονται κανονικότατα.
Τέλος, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Κύπριος Επίτροπος διορίστηκε συντονιστής εκ μέρους της ΕΕ για το θέμα του ιού Έμπολα.