24/10/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε σεμινάριο της ΔΕΟΚ



Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου
σε σεμινάριο της ΔΕΟΚ


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω το Ευρωπαϊκό Σεμινάριο με θέμα «Η Κοινωνική Προστασία – Ένα θεμελιώδες δικαίωμα» και ευχαριστώ τον Γενικό Γραμματέα της ΔΕΟΚ κ. Διομήδη Διομήδους  για την ευγενή του πρόσκληση.

Η Κύπρος για πολύ καιρό διατηρούσε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο,  το πρώτο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 15,9% του εργατικού δυναμικού και, με βάση τα τελευταία στοιχεία της έρευνας, το δεύτερο τρίμηνο του 2014 η ανεργία βρίσκεται στο 15,4%. Παράλληλα, το ποσοστό φτώχειας  ή κοινωνικού αποκλεισμού παρουσίασε αύξηση, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τόσο διαρθρωτικές αλλαγές, όσο και άμεσες λύσεις για κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων ατόμων.

Όπως αναφέρεται και στα Συμπεράσματα του Συμβούλιου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο 2013, η κοινωνική προστασία διαδραματίζει ένα μεγάλο ρόλο ως προς την άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Όπως γνωρίζουμε, σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιπτώσεις της κρίσης μεγεθυνθήκαν από τις αδυναμίες των μέτρων κοινωνικής πολιτικής να ανταποκριθούν στην ύφεση και, αντί να βελτιώσουν τις συνθήκες για τον πολίτη, κατέληξαν στον περιορισμό των ευκαιριών του και υπέσκαψαν την ευρύτερη κοινωνική συνοχή. Οι αδυναμίες των συστημάτων, όπως αναφέρεται στα Συμπεράσματα, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη παραγωγική ικανότητα των οικονομιών των κρατών μελών και, κατά συνέπεια, τις προοπτικές για μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Αναγνωρίζουμε ότι η επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής για ανάκαμψη από την οικονομική κρίση βασίζεται στη δημιουργία των σωστών συνθηκών για την παροχή κατάλληλης και βιώσιμης κοινωνικής προστασίας. Αυτός ο στόχος είναι συνάμα μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Δεδομένης της δημοσιονομικής στενότητας, πρέπει να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε  στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών της, να δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις στις επιπτώσεις της κρίσης και να παράσχουμε κίνητρα για την ενεργό συμμετοχή στην αγορά της εργασίας και στην κοινωνία. Για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης χρειάζεται και μακροοικονομική σταθερότητα, αλλά και δράσεις κοινωνικής προστασίας.

Οι δράσεις κοινωνικής προστασίας οφείλουν να ενισχύουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, την υγεία, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, να στηρίζουν την ευρύτερη κοινωνική συμμετοχή, να διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη, να βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και να αξιοποιούν τα πλέον καινοτόμα εργαλεία για τη χρηματοδότηση επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κοινωνικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται εντός του Οκτωβρίου να προωθήσουμε τη Στρατηγική για την Κοινωνική Πολιτική 2014-2020, θέτοντας τις κεντρικές στρατηγικές και πολιτικές που θα οδηγήσουν στην επάρκεια και βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας. Η Στρατηγική επικεντρώνεται σε πέντε άξονες προτεραιότητας: (α) Τη Μεταρρύθμιση του Προνοιακού Συστήματος, (β) Την Προώθηση της Ευζωίας των Παιδιών, (γ) Την Ενεργό ενσωμάτωση, περιλαμβάνοντας την εξασφάλιση επαρκούς εισοδήματος, ένταξη στην αγορά εργασίας και πρόσβαση σε ποιοτικές και προσιτές υπηρεσίες, (δ) Τη μακροχρόνια φροντίδα και (ε) και την Αποτελεσματική Διακυβέρνηση (Governance).

Ως κυβέρνηση έχουμε ήδη προβεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις συντάξεις και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια και βιωσιμότητα τους, έχοντας ταυτόχρονα ως κεντρική επιδίωξη τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πλέον μειονεκτουσών ομάδων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.

 Σε συνάρτηση τόσο με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου όσο και με τη Δέσμη των μέτρων για τις κοινωνικές επενδύσεις, που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20/2/2013, οι μεταρρυθμίσεις αυτές στηρίζουν την πρόσβαση σε επαρκή εισοδηματική στήριξη, αποδοτικά μέτρα ενεργοποίησης που προβλέπουν την ορθή ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και ευθυνών και πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που στηρίζουν την οικονομική και κοινωνική ένταξη.

Η εφαρμογή στη χώρα μας του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε.) από τον περασμένο Ιούλιο αποτελεί ένα μόνο βήμα στην πορεία συνολικής μεταρρύθμισης της πολιτικής Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ένα ορθολογικό και παραγωγικό σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας πρέπει να χαρακτηρίζεται από την άμεση και ουσιαστική στήριξη του πολίτη που πραγματικά έχει ανάγκη για τη διαβίωση του. Για αυτούς τους λόγους, η Κυβέρνηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει ήδη προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, με στόχο την κατοχύρωση σε κάθε άτομο ή οικογένεια, ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης, στη βάση κριτηρίων που αφορούν  το εισόδημα, την περιουσία, τη σύνθεση της οικογένειας και ενδεχόμενες εξειδικευμένες ανάγκες.

Σημαντική παράμετρος του σχεδιασμού του Ε.Ε.Ε. και της επιδοματικής πολιτικής ευρύτερα, είναι η σύνδεση της παροχής των επιδομάτων με συγκεκριμένες υποχρεώσεις των δικαιούχων, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης ή συμμετοχής σε ειδικά σχέδια κοινωφελούς εργασίας.

Είναι προφανές πως όταν οποιοσδήποτε πολίτης εντάσσεται στο πρόγραμμα Ε.Ε.Ε., θα αυξάνεται και η ένταση των προσπαθειών του Κράτους για ενεργοποίηση του και επανένταξη ή ένταξη του στην αγορά εργασίας. Η στήριξη του Κράτους μέσα από προγράμματα κατάρτισης και την παροχή ευκαιριών εργοδότησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, θα είναι συνεχής και εντατική στα πλαίσια της νέας πολιτικής κοινωνικής πρόνοιας. Προσδοκούμε ότι η συμμετοχή των πολιτών που στηρίζονται από το Κράτος σε αυτά τα προγράμματα πρέπει να είναι συνεχής και έντονη, και θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να είναι δικαιούχοι κρατικής αρωγής.

 Για να αγγίξουμε ειδικά το θέμα της ανεργίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου μας για μείωση της ανεργίας προκηρύχθηκε τον Ιούνιο το «Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων», το οποίο επικεντρώνεται σε άνεργα άτομα εγγεγραμμένα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ), με ειδική έμφαση άτομα που ήταν άνεργα πέραν των έξι μηνών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο Σχέδιο.

Τα κίνητρα που έχουν δοθεί προς του εργοδότες μέσω του Σχεδίου αφορούν την επιδότηση μέρους του μισθολογικού κόστους του ατόμου που έχει προσληφθεί. Το Σχέδιο προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τον εργοδότη, ύψους 50% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου, με μέγιστο ύψος €5.000, η οποία αυξάνεται σε 60% του μισθολογικού κόστους, με μέγιστο ύψος €6.000, στην περίπτωση που η πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο. Στα πλαίσια του πιο πάνω Σχεδίου έχει επιτευχθεί η πρόσληψη 1.657 ανέργων από 981 εργοδότες.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις απόψεις και προτάσεις των Κυπριακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας γιατί θεωρούμε πως η ΔΕΟΚ και άλλοι κοινωνικοί μας Εταίροι μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε .

Εύχομαι να είναι παραγωγικό το σημερινό σας σεμινάριο και ευχάριστη η διαμονή όλων των ξένων επισκεπτών που μας έχουν τιμήσει με τη συμμετοχή τους.

__________________

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Ασσιώτης.