29/10/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη




Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
στη ραδιοφωνική εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα», του Super Sport FM


 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στη
 ραδιοφωνική εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα», του SUPER SPORT FM, αναφέρθηκε στην    τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, καθώς και στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνάρτηση με το Κυπριακό.

     Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχουν ως εξής:

Ερώτηση:  Γιατί μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η τριμερής συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου;

Απάντηση:  Οι χώρες της περιοχής έχουν κοινά προβλήματα, στόχους και επιδιώξεις. Θα ήθελα να στείλω το μήνυμα σε όλα τα γειτονικά κράτη ότι αυτού του είδους οι συνεργασίες είναι ανοικτές για να διευρυνθούν με τη συμμετοχή κι άλλων κρατών της περιοχής, του Λιβάνου, του Ισραήλ ακόμα και της Τουρκίας μετά τη λύση του Κυπριακού. Δεν είναι σύνθημα ότι θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα ειρήνης με τα κράτη της περιοχής να συνεργάζονται και ν’ αντιμετωπίζουν από κοινού τα προβλήματα. Είναι κι ένα μήνυμα ότι ενδεχόμενα προβλήματα ανάμεσα μας μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι των συζητήσεων μέσα από αυτού του είδους συνεργασίες. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι συνέχεια της συνάντησης στη Νέα Υόρκη κι αποτελεί και προεργασία για τη συνάντηση των ηγετών στο Κάιρο.

Στόχος είναι να γίνει μια στρατηγική συνεργασία στο πλαίσιο της οποία θα συζητούνται όλα τα θέματα ενδιαφέροντος των χωρών που συμμετέχουν. Υπάρχουν βέβαια θέματα που ενδιαφέρουν κάποιες χώρες περισσότερο από άλλες.

Ενδεχομένως μέσα από τις δηλώσεις που θα γίνουν μετά το πέρας της συνάντησης να καθοριστεί και η ημερήσια διάταξη της συνάντησης των ηγετών. Το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων σήμερα. Η Αίγυπτος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι και μια περίοδος που δεν υπάρχουν ιδιαίτερα θερμές σχέσεις ανάμεσα σε Κάιρο και Άγκυρα. Ευελπιστούμε ότι μέσα από τις δηλώσεις που θα γίνουν θα σταλούν μηνύματα στη γειτονική χώρα.

Ερώτηση:  Έχουμε να κερδίσουμε κάτι και στο Κυπριακό και σε θέματα ενέργειας από αυτή τη συνεργασία;

Απάντηση: Εμείς χρησιμοποιούμε όποια μέσα έχουμε διαθέσιμα ώστε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα. Η συνεργασία Αιγύπτου-Ελλάδας σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη συνέχεια στο Κάιρο δεν είναι σε καμία περίπτωση ενάντια στην Τουρκία ή αποσκοπεί να χτυπήσει την Τουρκία. Η Τουρκία όπως και τα άλλα κράτη της περιοχής είναι ευπρόσδεκτη να συμμετάσχει σε αυτού του είδους συναντήσεις αφού μέσα από αυτές τις συναντήσεις επιτυγχάνονται κοινοί στόχοι αλλά είναι και μέσο για να λυθούν τυχόν διαφωνίες που έχουμε.

Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μην προβαίνουμε σε ενέργειες γιατί μπορεί να ενοχλήσουν την Άγκυρα.

Ερώτηση: Γίνεται κάτι σημαντικό στο παρασκήνιο; Να περιμένουμε θετικές εξελίξεις τις επόμενες μέρες;

Απάντηση:  Μιλήσαμε με τον κ. Eide πριν από τη μετάβαση του στην Άγκυρα. Ζητήσαμε να στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι εν πρώτοις σχετικά με την επιθυμία μας για επίλυση του Κυπριακού μέσω των διαπραγματεύσεων, ότι δεν υπάρχει άλλη οδός για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό αλλά την ίδια στιγμή εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε υπό καθεστώς απειλών. Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν αποσκοπούν σε καμία περίπτωση στο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Περισσότερο εξυπηρετεί σκοπιμότητες της τουρκικής κυβέρνησης.

Ερώτηση:  Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων τα ξέρουμε εμείς καλύτερα;

Απάντηση:  Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σίγουρα τα ξέρουμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι τα ξέρει η Τουρκία. Εμείς είμαστε σε επαφή με τους Τουρκοκύπριους η ηγεσία των οποίων δυστυχώς δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού.
Ερώτηση:  Μα αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο η ηγεσία, είναι και αυτοί που θεωρούνταν πιο θετικοί. Είναι όλοι.

Απάντηση:  Δεν είναι όλοι. Σίγουρα δεν θεωρούν όλοι ότι η Τουρκία εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Και υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Η συμφωνία που έγινε για καθορισμό της αποκλειστικής ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων περιοχών είναι μια παράνομη συμφωνία, αλλά ας την ψάξουν και να δουν ποιοι προχώρησαν από Τ/Κ πλευράς σ’ αυτή τη συμφωνία που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ερώτηση:  Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Άγκυρα θα κάνει κινήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης;

Απάντηση:  Μέχρι στιγμής δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχουμε επικοινωνία με τον κ. Eide πολύ πριν έρθει στην Κύπρο για να μάθουμε τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Μετά την Άγκυρα θα πάει στη Γενεύη και μετά καθοδόν για την Κύπρο θα σταματήσει και στην Ελλάδα. Πριν το τέλος της βδομάδας θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, ο οποίος θα επισκεφθεί την Τουρκία και κάποιες άλλες χώρες της περιοχής.

Ερώτηση:  Ποιος ζήτησε την τηλεφωνική επικοινωνία;

Απάντηση:  Από αμερικανικής πλευράς.

Ερώτηση:  Γνωρίζουμε τι θα μας πει;

Απάντηση: Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αλλά σίγουρα σχετίζεται με τις ενέργειες της Τουρκίας και τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο το ότι η επικοινωνία γίνεται πριν από τη μετάβαση του και τις επαφές του στην Τουρκία.




Ερώτηση: Μας πιέζουν οι Αμερικανοί να επιστρέψουμε στις συνομιλίες με το Μπαρμπαρός να κόβει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ;

Απάντηση:  Δεν νιώθουμε οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε τρίτο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οποιοσδήποτε ξένος επιθυμεί περισσότερο απ’ ό,τι εμείς την επίλυση του Κυπριακού. Ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει καθίσει κανένας πάνω στ’ αυτιά μας για να επιστρέψουμε στις συνομιλίες.

Ερώτηση:  Φέρνει φρεγάτες η Ελλάδα λόγω του ότι υπάρχει το τουρκικό υποβρύχιο;

Απάντηση: Σε αυτά τα θέματα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η Ελλάδα συμμετέχει με τη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο. Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στην περιοχή μας και σίγουρα υπάρχουν και ελληνικά πλοία όπως και άλλων χωρών. Δεν έχουμε ενημέρωση για το αν υπάρχει τουρκικό υποβρύχιο. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κάτι τέτοιο. Η ενημέρωση μας στηρίζεται από πηγές σε φιλικά κράτη αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση. Αυτή είναι η διαβεβαίωση που πήρα από τον Υπουργό Άμυνας.

Ερώτηση:  Θα προβούμε και σε άλλα διαβήματα;

Απάντηση: Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια από τον κ. Eide. Θα δούμε τα αποτελέσματα και αναλόγως θα συνεχίσουμε. Δεν έχουν εξαντληθεί τα μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε. Ο στόχος μας είναι να λύσουμε το Κυπριακό και θα πρέπει η Τουρκία να μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στις συνομιλίες. Ναι, θα πρέπει να φύγει το Μπαρμπαρός. Ευελπιστούμε ότι θα αντιληφθεί η Τουρκία ότι δεν μπορεί να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών. Περιμένουμε όσοι ενδιαφέρονται για το Κυπριακό να της στείλουν αυτό το μήνυμα.

____________