20/10/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου στην τελετή έναρξης της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία 2014
20/10/2014


Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην τελετή Έναρξης της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, η οποία διοργανώνεται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

Η φετινή τελετή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διετούς Ευρωπαϊκής Εκστρατείας πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών με θέμα, «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας-Οφέλη για εσένα προσωπικά-Οφέλη για τις επιχειρήσεις». Η εκστρατεία αυτή έχει ως βασικό στόχο να βοηθήσει τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους να αναγνωρίζουν την ύπαρξη του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στους χώρους εργασίας και, στη συνέχεια, να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα αυτών των παραγόντων και να μάθουν πώς να τους διαχειρίζονται.

Οι εκστρατείες διαφώτισης αποτελούν στις μέρες μας αναγκαιότητα, επειδή παρατηρείται μια συνεχής μεταβολή του εργασιακού περιβάλλοντος, με κύριο χαρακτηριστικό τη συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και την εμφάνιση νέων μορφών απασχόλησης, που εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη διάχυση της πληροφορίας.

Τέτοιες εκστρατείες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με καθορισμένο υλικό, εγγυώνται την ομοιόμορφη και σφαιρική πληροφόρηση όλων των ευρωπαίων πολιτών και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διασφάλιση της ποιότητας στην εργασία.

Το εργασιακό άγχος αποτελεί το δεύτερο, σημαντικότερο πρόβλημα υγείας που συνδέεται με την εργασία και αναφέρεται συχνότερα από τους εργαζόμενους στην Ευρώπη. Μαζί με άλλους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, το εργασιακό άγχος θεωρείται ότι αποτελεί την αιτία για περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των χαμένων εργατοημερών (50–60%). Το εργασιακό άγχος είναι οργανωτικό ζήτημα και όχι προσωπική αδυναμία. Εμφανίζεται όταν οι απαιτήσεις στην εργασία υπερβαίνουν την ικανότητα του εργαζόμενου να αντεπεξέλθει σε αυτές και να τις διαχειρισθεί με τον ορθό τρόπο.

Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι είναι τα αρνητικά ψυχολογικά, σωματικά και κοινωνικά αποτελέσματα που προκύπτουν από προβληματικό σχεδιασμό, ανεπαρκή οργάνωση και ακατάλληλη διαχείριση της εργασίας. Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε χώρο εργασίας, αλλά είναι εφικτό να αξιολογηθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, ακόμη και με τη διάθεση περιορισμένων πόρων, με τον ίδιο συστηματικό τρόπο όπως τυγχάνουν διαχείρισης και οι υπόλοιποι επαγγελματικοί κίνδυνοι. Το κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι η συμμετοχή όλων — εργοδοτών, διευθυντικών στελεχών και εργαζομένων — και η μεταξύ τους συνεργασία για τη διαμόρφωση του ορθού και παραγωγικού ψυχοκοινωνικού περιβάλλοντος εργασίας.

Τα διευθυντικά στελέχη καλούνται να επιτρέπουν στους εργαζόμενους να θέτουν τέτοια ζητήματα και να τους ενθαρρύνουν να βρίσκουν λύσεις για τη μείωση ή ελαχιστοποίηση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στον χώρο εργασίας. Ένας καλός διευθυντής εμπνέει και παρακινεί τους εργαζόμενους, κατανοεί τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, τους ενθαρρύνει να συνεργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων και καλλιεργεί υψηλό ηθικό. Η κατανόηση των προβλημάτων των εργαζομένων εκτός της εργασίας συμβάλλει επίσης στη δημιουργία υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, με την ανταλλαγή των γνώσεών τους για το χώρο εργασίας με τους εργοδότες και τα διευθυντικά στελέχη, βοηθούν στον εντοπισμό προβλημάτων και στην εύρεση και εφαρμογή λύσεων. Η εμπλοκή των εργαζομένων είναι βασικός παράγοντας για την επιτυχή διαχείριση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων δημιουργεί ένα υγιές περιβάλλον εργασίας στο οποίο οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι τους εκτιμούν, ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα στην ανάπτυξη μιας θετικής ατμόσφαιρας στον χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται και οι επιδόσεις της επιχείρησης.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως η αρμόδια αρχή για την προστασία των εργαζομένων και μέσα στο πλαίσιο καθορισμού των πολιτικών του, έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς του στόχους τη συνεχή βελτίωση των επιπέδων Ασφάλειας και Υγείας στους χώρους εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και για την εγκαθίδρυση των απαραίτητων διοικητικών δομών και μηχανισμών, με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή της. Επιπρόσθετα, προωθεί διάφορες δράσεις και σχέδια που αποσκοπούν στη δημιουργία νοοτροπίας Ασφάλειας και Υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην πρόσφατη υπογραφή της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2013-2020 από όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους και τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Στρατηγική αυτή καθορίζει τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες που τίθενται για τη συνεχή και σταθερή βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας. Στη νέα Στρατηγική δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων της Κύπρου, καθώς επίσης και στους κινδύνους από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες και την προώθηση της έρευνας για αντιμετώπιση υφιστάμενων ή νέο-εμφανιζόμενων κινδύνων.

Κυρίες και Κύριοι,

Η οικονομική κρίση, που έχει επηρεάσει τις οικονομίες πολλών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Δεν επιτρέπεται, όμως, σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για υποβάθμιση των συνθηκών και της ποιότητας της εργασίας.

Αντίθετα, τώρα, περισσότερο από προηγουμένως, επιβάλλεται να εντείνουμε ακόμα πιο πολύ τις προσπάθειες μας, ώστε να διαφυλάξουμε εκείνες τις συνθήκες που εγγυώνται ασφάλεια και υγεία και, κατά συνέπεια, ποιότητα στην εργασία.

Η ύπαρξη ποιοτικών θέσεων εργασίας αποτελεί προϋπόθεση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφού η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση ενός υγιούς εργατικού δυναμικού και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αποτελεί, επίσης, σημαντικό παράγοντα για τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων και για την ικανότητα τους να καινοτομούν και να παράγουν.

Στη συνεχή προσπάθειά για βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, γιατί μόνο μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο και με τη συμμετοχή όλων μπορούμε να βαδίσουμε το δρόμο της ευημερίας και της κοινωνικής προόδου.

Με αυτή τη σύντομη εισαγωγή, κηρύσσω την έναρξη της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία 2014, και συγχαίρω όσους βραβεύτηκαν όπως και όσους έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς, που προκήρυξε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Ασιώτης.