6/10/14

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης
παρέθεσε συνέντευξη Τύπου

Οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και ο κίνδυνος αυτές να επηρεάσουν τη διαδικασία των συνομιλιών, οι επαφές στη Νέα Υόρκη και ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή για την αντιμετώπιση φαινομένων τρομοκρατίας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την οδηγία που εξέδωσε την Παρασκευή η Τουρκική Κυβέρνηση προς ναυτιλλομένους ίσως τη σοβαρότερη εξέλιξη από την εποχή που η Κυπριακή Κυβέρνηση καθόρισε την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, διαχώρισε σε οικόπεδα και προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες. Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας εξετάζει μια σειρά διπλωματικών ενεργειών και αντιδράσεων, η οποία θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αποφασιστούν τα μέτρα αντιδράσεων στα οποία θα προβεί η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Τα μέτρα θα είναι διπλωματικά, πολιτικά αλλά και νομικά, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό εξέταση από τους νομικούς συμβούλους του κράτους», ανέφερε ο κ. Υπουργός.
Συνεχίζοντας, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι οι προειδοποιήσεις που προέρχονται από την Τουρκία δεν είναι σύμφωνες με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εξέφρασε την δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι αυτές οι προειδοποιήσεις αφορούν και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καλώντας την να αντιληφθεί ότι με τη δική της συνδρομή οδηγεί τις εξελίξεις σε όχι ευχάριστες ενέργειες, σε μια περίοδο που όλοι επενδύουν στην αναζήτηση μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού, πρόσθεσε, όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από τις ενέργειες που διεξάγονται από την Κυπριακή Κυβέρνηση, και τις οποίες η Τουρκία σήμερα παρεμποδίζει και δυναμιτίζει.
Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις επαφές που είχε κατά την παρουσία του στη Νέα Υόρκη όπου συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του ιδίου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη.
Σε σχέση με τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτός τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης, εκτίμησης και σεβασμού. Η εξωτερική πολιτική ενίσχυσε το κύρος της Κύπρου, καθιστώντας τη χώρα έναν αξιόπιστο εταίρο, παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πρόσθεσε. «Την ίδια ώρα αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος της Κύπρου στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων ασφάλειας στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, το οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση και η παράνομη εμπορία προσώπων και αγαθών», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης επικεντρώθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης των Τζιχαντιστών του ούτω καλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο της ΕΕ σε μια ταραχώδη περιοχή. Ο κ. Υπουργός εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία της Κύπρου για τις εξελίξεις στον Λίβανο που θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. «Θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να συνδράμουμε τη διεθνή κοινότητα στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο κ. Κασουλίδης.
Σε σχέση με τη συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι ο στόχος είναι η περαιτέρω θεσμική συνεργασία και εμβάθυνση αυτών των σχέσεων στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της ενέργειας. Αναφερόμενος στον ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή, ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη χώρα στυλοβάτη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Όσον αφορά στην πρόσφατη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες που υποστήριξαν τη θέση ότι η αναφορά σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ή σε «τουρκοκυπριακό κράτος», αποτελεί απαράδεκτο γεγονός, το οποίο αποτέλεσε την αιτία να μην υιοθετηθεί τελικά ψήφισμα ή συμπεράσματα στην τελευταία συνάντηση.
Καταλήγοντας, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι η πολιτική βούληση της Κυπριακής Κυβέρνησης για πρόοδο στις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είναι δεδομένη. Εξέφρασε δε την ευχή να επιδειχθεί ανάλογη βούληση από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, έτσι ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.