12/10/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Αντικατοχική Πορεία Μορφιτών

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην Αντικατοχική Πορεία Μορφιτών

Η παρουσία μου στη σημερινή πορεία των Μορφιτών δεν αποτελεί παρά την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ μαζί σας τον καθολικό πόθο της επιστροφής και της επανένωσης της πατρίδας μας.
Αισθάνομαι την ανάγκη και το χρέος να απευθύνω μήνυμα τιμής και εκτίμησης προς όλους τους Μορφίτες προς όλους τους πρόσφυγες. Να απευθύνω μήνυμα αλληλεγγύης και με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον βίαιο διωγμό σας από την Μόρφου να σας διαβεβαιώσω για τη σταθερή συστράτευσή μας στον αγώνα για διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαίων και των δικαιωμάτων των Μορφιτών και όλων των προσφύγων μας.
Η Κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία και ο ίδιος προσωπικά θεωρούμε ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση και θα συνεχίσουμε με πίστη και συνέπεια την προσπάθειά μας, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας.
Θα συνεχίσουμε με ειλικρίνεια – και το υπογραμμίζω - αποφασιστικότητα και τόλμη να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την πατρίδα και τον λαό μας.
Αγωνιζόμαστε για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων, Αρμενίων, όλων των νομίμων κατοίκων αυτής της χώρας. Λύση, η οποία θα επανενώνει την πατρίδα μας.
Η έντονη επιθυμία και ο διακαής πόθος μου για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι σε όλους μέχρι παρεξηγήσεως γνωστά. Δυστυχώς, όμως, η στάση του κ. Έρογλου και οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, εις βάρος των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μου άφησαν άλλη επιλογή από την αναστολή της συμμετοχής μας στη διαδικασία των συνομιλιών.
Θέλω να καταστήσω σαφές και να το διακηρύξω προς κάθε κατεύθυνση, πως είμαι έτοιμος να αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας, αλλά δεν πρόκειται να εισέλθω σε διαπραγματεύσεις υπό εκβιασμό. Επιθυμούμε ειρηνικές συνομιλίες και όχι διάλογο υπό την απειλή των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας.
Είναι χρέος και οφειλή μας προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τον κυπριακό λαό που επιθυμεί λύση του Κυπριακού, να αντιδράσουμε με τον εντονότερο τρόπο και να διακηρύξουμε την αντίδρασή μας στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις.
Ο κυπριακός λαός θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθειά για λύση και για τούτο χρειάζεται να πειστεί πως η εμπιστοσύνη και πίστη μεταξύ των πλευρών μπορεί και πρέπει να αποκατασταθεί. Όμως, οι τελευταίες αποφάσεις και προθέσεις της Τουρκικής Κυβέρνησης, όπως εκδηλώνονται, δεν συμβάλλουν προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
Είμαστε έντιμοι και ειλικρινείς στις προθέσεις μας. Ούτε τις ευθύνες μας απεκδυόμαστε ούτε εσωτερικές ή εξωτερικές σκοπιμότητες υπηρετούμε ούτε παιχνίδια επίρριψης ευθυνών επιχειρούμε.
Θέλουμε με γνησιότητα, αποφασιστικότητα, αλλά και ειλικρίνεια που δεν θα πρέπει να διακρίνει τη μια πλευρά, αλλά και τις δύο, να εργαστούμε ώστε να επιτύχουμε μια λύση που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες όλων ανεξαίρετα των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας ότι παραμένω προσηλωμένος και θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Όμως αυτό που χρειαζόμαστε αυτήν την ώρα είναι η εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και όχι μέτρα που να αυξάνουν τη δυσπιστία μεταξύ των νόμιμων κατοίκων του νησιού, με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και η εξεύρεση λύσης θα υποβοηθούσε ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού να ωφεληθεί από αυτόν.
Την ώρα, όμως, που η ελληνοκυπριακή πλευρά εισηγείται μέτρα προκειμένου να δημιουργηθεί νέα δυναμική στον υπό εξέλιξη διάλογο και να διαφανούν αν μη τι άλλο οι πραγματικές προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών, την ώρα που είμαστε ελάχιστες μέρες προ της ενάρξεως ενός ουσιαστικού διαλόγου μετά τον διορισμό του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, η Τουρκία, δυστυχώς, παραγνωρίζοντας ακόμη και τα οφέλη που και η ίδια θα είχε από τη λύση του Κυπριακού, προχωρεί σε ενέργειες που κατάφορα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τορπιλίζουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που θα είναι βεβαίως και προς όφελος του συνόλου του λαού μας.
Ασκούμε μια εξωτερική πολιτική που χωρίς να παραλείπει – και το υπογραμμίζω – τη συνέχιση και σύσφιγξη των σχέσεων μας με παραδοσιακούς φίλους προχωρεί στην ανανέωση, την ενίσχυση και την αναβάθμιση σχέσεων και με κάποιους άλλους που ενεργά μπορεί να εμπλακούν και να επηρεάσουν προς το θετικότερο τις εξελίξεις.
Έχουμε εμβαθύνει και αναπτύξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγινε σε βάρος των φίλων αραβικών κρατών. Αντίθετα ενισχύονται οι σχέσεις μας και με την Αίγυπτο και με την Ιορδανία και με το Λίβανο και με τα κράτη του αραβικού Κόλπου. Έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνεται σε βάρος των σχέσεων μας με τη Ρωσία ή άλλες φίλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα. Θέλουμε να προσδώσουμε στην ιδιότητα μας του πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουσιαστικό και έμπρακτο ρόλο στα όσα διαδραματίζονται.
Για αυτό και αναμένω από τους φίλους και συμμάχους μας, τους οποίους η Τουρκία δεν κουράζεται να διαβεβαιώνει για τις καλές προθέσεις της στο Κυπριακό, πως θα πράξουν εκείνο που τους αναλογεί και θα ασκήσουν την επιρροή τους προκειμένου να επαναφέρουν το κλίμα που απαιτείται για τη διεξαγωγή πραγματικά εποικοδομητικών, ουσιαστικών και καρποφόρων συνομιλιών στο Κυπριακό.
Την ίδια ώρα, αυτό που ζητείται από τους τρίτους είναι αυτονόητο καθήκον για όλους εμάς.
Για να αποτρέψουμε τις απειλές, τις βλέψεις και τις επεκτατικές πολιτικές της Άγκυρας χρειάζεται ενότητα δυνάμεων, χρειάζεται ομόψυχα να δώσουμε τα μηνύματα πως δεν θα δεχθούμε μέσα από την ανοχή, τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.
Όσο έτοιμος και αποφασισμένος είμαι για να εργαστώ ακούραστα για την εξεύρεση λύσης, άλλο τόσο και είμαι αμετακίνητος πως η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει η κάθε πλευρά να αναγνωρίσει τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της άλλης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κράτος το οποίο να μην είναι δευτέρας κατηγορίας σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ, νέα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που θα διασφαλίζει μέσα από την ειρήνη και τη συνεργασία, την προκοπή και το μέλλον όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, ιδιαίτερα των νέων γενιών.
Το όραμα μου είναι να δω τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρούν, να δω πρόσφυγες να επιστρέφουν στις πατρογονικές τους εστίες, να δω τους Μορφίτες επιτέλους να επανεγκαθίστανται στη γη των προγόνων τους.
Όραμα όλων μας είναι να δούμε πως επιτέλους δημιουργούνται οι πραγματικές προϋποθέσεις ώστε η Κύπρος να καταστεί παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και δημιουργίας συνθηκών προς παραδειγματισμό για τα υπόλοιπα των κρατών της περιοχής που υποφέρουν από τα όσα καταγράφονται κάθε μέρα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η μόνη μου έγνοια είναι: σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μέσα από ένα αληθινό διάλογο με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά και με όσους μπορεί να επηρεάσουν την Τουρκία που διαδραματίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, επιτέλους, να τερματιστεί αυτή η μακρόχρονη και απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση.
Σαράντα χρόνια είναι πολλά. Σαράντα χρόνια διαίρεσης δεν ωφελούν κανένα, ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε τους Τουρκοκύπριους ούτε και βεβαίως τις σχέσεις της Τουρκίας είτε με την Ευρώπη είτε με την Ελλάδα είτε με τα κράτη της περιοχής. Αυτό που απαιτείται είναι επιτέλους όραμα. Απαιτείται όμως όχι όραμα από τη μια πλευρά που να μετατραπεί σε εφιάλτη, ως αποτέλεσμα των πράξεων, ενεργειών ή προκλήσεων της άλλης. Για αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως σε πλήρη συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και τη στήριξη της Ελλάδας και φίλων κρατών θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο το συντομότερο να ανατρέψουμε τα όσα η προκλητικότητα έχει αυτές τις μέρες δημιουργήσει έτσι ώστε μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο να καταλήξουμε στη λύση που θα δικαιώνει τις προσδοκίες σας, αλλά κα τις προσδοκίες ολόκληρου του λαού. Να δούμε μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη που να μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον σε όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους της.
Καλή επιστροφή.