21/10/14

Ο Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για την τιμολόγηση των πετρελαιοειδών

Ο Υπουργός Ενέργειας συμμετείχε σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής
Επιτροπής Εμπορίου για την τιμολόγηση των πετρελαιοειδών


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, κατά την οποία συζήτησε με τα Μέλη της Επιτροπής για τα θέματα τιμολόγησης των πετρελαιοειδών στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Καταρχάς να τονίσω ότι η αγορά των καυσίμων στην Κύπρο δεν είναι ρυθμιζόμενη. Η αγορά των καυσίμων έχει ελευθεροποιηθεί πλήρως από το 2004. Το μόνο εργαλείο που έχει ο Υπουργός στη διάθεσή του είναι το πλαφόν, που είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση για να ληφθεί. Θυμόμαστε όλοι τι συνέβη το 2010, χρονιά κατά την οποία είχαμε τη μόνη περίοδο που μπήκε πλαφόν στα καύσιμα.

Ενημέρωσα τη Βουλή για τις θέσεις του Υπουργείου – ότι βλέπουμε να υπάρχει πρόβλημα έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού, τόσο στη χονδρική αγορά όσο και στη λιανική αγορά. Εισηγηθήκαμε κάποια μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να αμβλύνουν το πρόβλημα, όπως για παράδειγμα αύξηση αποθηκευτικών χώρων για τη χονδρική αγορά, ούτως ώστε να προσελκύσουμε καινούργιους εισαγωγείς ή την προσπάθεια απεξάρτησης των πρατηρίων από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, αφού πέρα του 95% των πρατηρίων έχουν συμβάσεις με τις εταιρείες που εισάγουν καύσιμα.

Είχαμε, επίσης, εισηγηθεί τη βελτίωση της διαφάνειας προς τους καταναλωτές τόσο σε ότι αφορά το παρατηρητήριο τιμών όσο και του τρόπου υπολογισμού της λογικής τιμής των καυσίμων. Γι’ αυτό το θέμα θα έχουμε και συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή αυτή την εβδομάδα, ενώ θα καταθέσουμε και στη Βουλή και, συγκεκριμένα, στην Επιτροπή Εμπορίου, τη μεθοδολογία. Αναμένουμε και από τις εταιρείες και τους πρατηριούχους να συμβάλουν ούτως ώστε να βελτιωθεί η διαφάνεια που υπάρχει προς τον καταναλωτή και προς τους πολίτες.

Συζητήσαμε, τέλος, ότι θα πρέπει να επισπευθεί η νομοθεσία για την εισαγωγή του υγραερίου στην αυτοκίνηση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι στο Υπουργείο λήφθηκε σήμερα το πρωί επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πρόταση Οδηγίας της ΕΕ που αφορά και τη φορολόγηση του υγραερίου αυτοκίνησης. Όπως σημείωσε, «φαίνεται ότι η πρόταση Οδηγίας ευνοεί, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη φορολογία, τη χρήση του υγραερίου στην αυτοκίνηση. Είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουμε τις επόμενες μέρες για να δούμε τι σημαίνει ακριβώς για την αγορά καυσίμων στην Κύπρο».

Κληθείς να αναφέρει τι μπορεί να σημαίνει βάσει των πρώτων πρόχειρων υπολογισμών του Υπουργείου η συγκεκριμένη πρόταση Οδηγίας, ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε: «Από τη μια το υγραέριο στην αυτοκίνηση είναι λιγότερο αποδοτικό, για παράδειγμα σε σύγκριση με τη βενζίνη 95 οκτανίων – χρειάζεται περισσότερο υγραέριο για να παραχθεί η ίδια ενέργεια. Από την άλλη, είναι πιο φθηνό και εάν οι φορολογίες κρατηθούν στα επίπεδα που έχουμε λάβει σήμερα, τότε αναμένουμε ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στο κόστος αυτού του συγκεκριμένου καυσίμου. Θα τα μελετήσουμε τις επόμενες μέρες και θα ενημερώσουμε τη Βουλή, η οποία εξάλλου ζήτησε να ενημερωθεί για αυτό το θέμα».

Σε ερώτηση, τέλος, αν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί κατά πόσον τα κέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών μένουν στο εξωτερικό ή φθάνουν στην Κύπρο, δεδομένων και των δηλώσεων Βουλευτών για ενδεχόμενο καρτέλ αυτών των εταιρειών, ο Υπουργός Ενέργειας είπε: «Οι έλεγχοι που κάνει το Υπουργείο μας, αφορούν τα ελεγμένα οικονομικά στοιχεία της κάθε εταιρείας. Κάποιες, επίσης, από αυτές τις εταιρείες εισαγωγής καυσίμων είναι δημόσιες εταιρείες, οπόταν μπορεί οποιοσδήποτε, ανά πάσα στιγμή, να δει αυτά τα στοιχεία. Γι’ αυτό και στη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου κάλεσα προσωπικά τις εταιρείες να συμβάλουν ούτως ώστε να αυξηθεί η διαφάνεια πάνω σε αυτό ακριβώς το σημείο».
_______________