29/10/14

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τον θάνατο του εικαστικού Γκλυν Χιούζ

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
για τον θάνατο του εικαστικού Γκλυν Χιούζ


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πληροφορήθηκε με θλίψη τον αδόκητο θάνατο του εικαστικού δημιουργού Γκλυν Χιούζ.
Ο Γκλυν Χιούζ (Glyn Hughes) γεννήθηκε το 1931 στην Ουαλία. Σπούδασε στο Bretton Hall του Yorkshire και το 1956 ήρθε στην Κύπρο για να διδάξει, και έκτοτε παρέμεινε ενσωματωμένος στην κυπριακή εικαστική σκηνή, την οποία και επηρέασε με το έργο του.

Με επίκεντρο την αίθουσα τέχνης «Απόφαση», την πρώτη κυπριακή γκαλερί, την οποία ίδρυσε το 1960 μαζί με τον Χριστόφορο Σάββα, ο Χιούζ αναδείχθηκε σε έναν εκ των πρωτεργατών της εισαγωγής στην Κύπρο των σύγχρονων εικαστικών ρευμάτων. Από το 1971 έως το 1973 ο Γκλυν Χιούζ διοργάνωσε στην «Απόφαση» τη σειρά καλλιτεχνικών δρωμένων – συμβάντων (happenings) με τον γενικό τίτλο Συνέργεια, όπου συγκεράζονταν σε ένα ενιαίο σύνολο πτυχές της εννοιολογικής και της περιβαλλοντικής τέχνης. Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία διακόπηκε άδοξα λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974.

Η καλλιτεχνική δημιουργία του Χιούζ δεν περιορίστηκε στη ζωγραφική καθώς υπηρέτησε με τον ίδιο ζήλο και τη σκηνογραφία – ενδυματολογία στο πλαίσιο της γόνιμης συνεργασίας που ανέπτυξε με τον Γερμανό σκηνοθέτη Heinz Haus για το ανέβασμα παραγωγών τόσο στο εξωτερικό όσο και για λογαριασμό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Ο Γκλυν Χιούζ προσέφερε, επίσης, ευρύτερα στην ανάπτυξη της κυπριακής τέχνης μέσω της στήλης που διατηρούσε στην εφημερίδα «Cyprus Weekly» και η οποία διακρινόταν για την οξυδερκή τεχνοκριτική ανάλυσή της.

Εκτιμώντας τη μακρά και πολύπλευρη προσφορά του στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού τίμησε τον Γκλυν Χιούζ με το Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής εκφράζει στους οικείους του δημιουργού τα θερμά του συλλυπητήρια. Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα εικαστικά δρώμενα της Κύπρου.
To Yπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία από τον Διευθυντή Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλο Παρασκευά.

________________