15/10/14

Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στις Βρυξέλλες

Επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στις Βρυξέλλες


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με σκοπό να ενημερώσει αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τελευταίες παράνομες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz. Ενωρίτερα, ο κ. Ομήρου είχε συνάντηση και με τον Συμπρόεδρο της Ομάδας Ευρώπης Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας κ. David Borrelli.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Schulz, ο κ. Ομήρου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τα ΜΜΕ:

«Είχα σήμερα εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Martin Schulz. Το θέμα, βεβαίως, της συνάντησής μας ήταν οι πρόσφατες και εν εξελίξει ευρισκόμενες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και, πιο ειδικά, κατά παραβίαση της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μία συνθήκη, η οποία έχει κυρωθεί από τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου.

Στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήγειρα το θέμα που απειλεί, στην πραγματικότητα, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή, σε μια στιγμή που υπάρχουν τα δραματικά γεγονότα στη Συρία και στο Ιράκ με τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Συνεπώς, είναι ακόμη πιο επείγουσα η ανάγκη παρέμβασης των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων προς την πλευρά της Τουρκίας για να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν είναι δυνατόν μια υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, στην πραγματικότητα, να παραβιάζει ρητούς κανόνες δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι, τα θαλάσσια σύνορα που έχουν καθοριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στη συμφωνία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο σε ότι αφορά την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, είναι στην πραγματικότητα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νότια Ευρώπη. Άρα λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή την πρόκληση της Τουρκίας, η οποία επαναλαμβάνω απειλεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή. Παράλληλα, υπονομεύει και τη διαπραγματευτική διαδικασία, που βρισκόταν σε εξέλιξη, και για την οποία, όπως είναι πολύ καλά γνωστό, έχει αποφασιστεί η αναστολή συμμετοχής της ελληνικής κυπριακής πλευράς όσο συνεχίζονται αυτές οι προκλήσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κ. Schulz, ο κ. Ομήρου, αφού σημείωσε ότι το πρωί συναντήθηκε και με τον κ. David Borrelli στον οποίο ήγειρε όλα αυτά τα θέματα, ανέφερε τα ακόλουθα: «Υπάρχει κατανόηση. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ήδη ένα αίτημα για εγγραφή του θέματος για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Πρόεδρος Schulz με ενημέρωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Προεδρείο όταν αυτό συνέλθει σήμερα ή αύριο. Συνεπώς, ελπίζω και εύχομαι να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαι ικανοποιημένος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι πρόκειται περί μιας παραβίασης θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου και μιας Συνθήκης η οποία είναι τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Δηλαδή, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιδράσει τότε αυτοτραυματίζεται, είναι προφανές. Έχουμε ήδη αντιδράσεις από αρκετές Πολιτικές Ομάδες, όπως γνωρίζετε. Είχαμε και την αντίδραση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και χθες είχαμε αντίδραση με διάβημα της Ιταλίας που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως είναι πολύ καλά γνωστόν, η εταιρία η οποία διενεργεί τη γεώτρηση είναι ιταλικών συμφερόντων. Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μια διαδικασία κλιμακούμενων αντιδράσεων ως προς την επιθετική, επιδρομική δραστηριότητα της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Το πρωί, ο Πρόεδρος της Βουλής παρέθεσε πρόγευμα εργασίας σε Κύπριους και Έλληνες ευρωβουλευτές, τους οποίους ενημέρωσε για τις απαράδεκτες απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκ μέρους των Ευρωβουλευτών, υπήρξε ομόφωνη τοποθέτηση για στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειές της για τερματισμό της απαράδεκτης αυτής τουρκικής ενέργειας, τόσο εντός των Πολιτικών τους Ομάδων όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γενικότερα. Στο πρόγευμα παρευρέθηκαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Ελένη Θεοχάρους, Τάκης Χατζηγεωργίου, Νεοκλής Συλυκιώτης, Δημήτρης Παπαδάκης, Κώστας Μαυρίδης, καθώς και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος, Εμμανουήλ Γλέζος, Εύη Καϊλή, Γεώργιος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Κύρτσος, Κωνσταντίνος Παπαδάκης , Ελισάβετ Βοζεμπεργκ, Νίκος Ανδρουλάκης, Μιλτιάδης Κύρκος και Νότης Μαριάς.

Το απόγευμα, ο κ. Ομήρου θα συνεχίσει τις επαφές του στο Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο πραγματοποιώντας σειρά χωριστών συναντήσεων με Προέδρους ή εκπροσώπους Πολιτικών Ομάδων του Σώματος. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με την κα Mariya Gabriel, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την κα Gabriele Zimmer, Πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και τον κ. Charles Tannock, εκπρόσωπο της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Αύριο, o κ. Ομήρου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Gianni Pittella.

Τον Πρόεδρο της Βουλής συνοδεύουν στις Βρυξέλλες η Γενική Διευθύντρια της Βουλής κα Βασιλική Αναστασιάδου, ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Αντώνης Κουταλιανός και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της Βουλής κα Εύη Χατζηγιάννη.

_______________