15/10/14

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου για το θέμα της οπλοκατοχής

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
για το θέμα της οπλοκατοχής


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, σύσκεψη Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα της οπλοκατοχής, ιδιαίτερα από άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και άλλα προβλήματα, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άμυνας, του Αρχηγού Αστυνομίας και εκπροσώπου του Υπουργού Υγείας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή Διυπουργική Σύσκεψη ήταν μια αναγκαιότητα ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη χρήση πυροβόλων όπλων για σκοπούς αφαίρεσης ζωής, αλλά και για άλλους εγκληματικούς σκοπούς. Στην Κύπρο, κατέχουν όπλα δεκάδες χιλιάδων συμπολιτών μας, είτε για σκοπούς άμυνας είτε για σκοπούς κυνηγίου. Η προσπάθεια πρόληψης σε αυτόν τον τομέα, αλλά και ενημέρωσης του κοινού είναι συνεχής. Και κάθε φορά που έχουμε ένα δυσάρεστο συμβάν ως αποτέλεσμα χρήσης όπλου, η πολιτεία θα πρέπει ξανά και ξανά να επιλαμβάνεται αυτού του θέματος. Πρόκειται, κυρίως, για θέμα πρόληψης.

Σήμερα, λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις. Αυτή ήταν η πρώτη σύσκεψη στην παρουσία και των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Κράτους και θα διευρυνθεί με την παρουσία και του Γραφείου Ευημερίας. Θα έχουμε ενώπιον μας γραπτές εισηγήσεις από όλους, εντός ενός μηνός. Μπορεί να πρέπει να υπάρξει τροποποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας ή και ψήφιση νέων νόμων. Όλα αυτά θα τα δούμε, αφού έχουμε ενώπιον μας τις εισηγήσεις όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων και Υπηρεσιών».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η όποια τροποποίηση της νομοθεσίας θα αφορά και τα κυνηγετικά όπλα, ο κ. Χάσικος ξεκαθάρισε κατ’ αρχήν, εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, ότι «ουδέποτε τέθηκε θέμα απόσυρσης των τυφεκίων της Εθνικής Φρουράς. Σε καμία περίπτωση». «Αυτό», υπογράμμισε, «αποτελεί κόκκινη γραμμή, έτσι για να μην αφήνουμε να εννοείται οτιδήποτε». Και συνέχισε: «Η νομοθεσία που θα τροποποιηθεί –ενδέχεται να ψηφίσουμε και άλλους νόμους- αφορά τα όπλα γενικότερα, είτε αυτά είναι όπλα της Εθνικής Φρουράς, είτε αυτά είναι κυνηγετικά όπλα. Ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις σε θέματα που αφορούν τους οπλοκατέχοντες, που έχουν σχέση με την ψυχική τους υγεία». «Όλα αυτά», πρόσθεσε, «θα τα δει η Υπουργική Επιτροπή με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».

Σε ερώτηση αν θα θεσμοθετηθεί σύστημα ψυχικής πιστοποίησης του κατόχου όπλων, ο κ. Χάσικος απάντησε ότι «υπάρχουν νομοθεσίες, που, αν θέλετε, άπτονται και της ψυχικής υγείας των κατόχων όπλων, ή και κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να παίρνει άδεια κυνηγίου. Αλλά, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα». «Μπορεί», επανέλαβε «να πρέπει κάποιοι νόμοι να τροποποιηθούν ή και κάποιοι νέοι νόμοι να ψηφιστούν. Όλα αυτά, τα επεξεργαζόμαστε».

_________________