29/10/14

Κοινό Ανακοινωθέν της τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Κοινό Ανακοινωθέν της τριμερούς συνάντησης των Υπουργών
Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

1. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Sameh Hassan Shoukry και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Κασουλίδης, πραγματοποίησαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου 2014 τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών.
2. Ένας από τους βασικούς σκοπούς της συνάντησης ήταν η προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου 2014.
3. Συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό, της διαδικασίας που αφορά στην πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο και του περιφερειακού αντίκτυπου των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, ISIL/τρομοκρατική απειλή, Λιβύη, Γάζα, Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή).
4. Εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για την εξάπλωση της τρομοκρατίας σε ολόκληρη την περιοχή και ιδιαίτερα την προέλαση του ISIL η οποία απειλεί ακόμα και την εγγύς μας περιοχή, οι τρεις Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στο πλαίσιο των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για παρεμπόδιση της ροής ξένων μαχητών, έλεγχο της χρηματοδότησης του ISIL και αποκάλυψης της πραγματικής του ιδεολογίας.
5. Οι Υπουργοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση εναντίον ενός στρατιωτικού σημείου ελέγχου στο Σινά, η οποία προκάλεσε σημαντικές ανθρώπινες απώλειες. Αυτό το σοβαρό περιστατικό καταδεικνύει πως η τρομοκρατία αποτελεί σαφή απειλή η οποία ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και δεν ενέχει γεωγραφικούς περιορισμούς.
6. Οι τρεις πλευρές επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ευημερία και εφαρμογή του οδικού χάρτη, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας του φάσης που αφορά στη διενέργεια των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, τόνισαν τη σημασία του αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην Αίγυπτο.
7. Οι Υπουργοί εξέτασαν την πρόοδο του υφιστάμενου μηχανισμού τριμερών πολιτικών διαβουλεύσεων και εξέφρασαν την άποψη ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου και συνεργασίας, συμβάλλοντας στην εδραίωση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές ότι αυτός ο τριμερής μηχανισμός, ως ένας θετικός παράγοντας στο συνολικό πλαίσιο της ευρύτερης περιοχής, δεν πρόκειται να λειτουργήσει εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας της περιοχής.
8. Συμφώνησαν επίσης να διευρύνουν το διάλογο και σε άλλα επίπεδα, μέσω στενού συντονισμού και συνεργασίας σε πολυμερές επίπεδο, καθώς και μέσω προσπαθειών για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του αραβικού κόσμου.
9. Οι Υπουργοί αποδοκίμασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και τις χωρίς άδεια σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται σε αυτήν. Υπογράμμισαν ότι τέτοιες μονομερείς ενέργειες που δυστυχώς συνεχίζουν αμείωτες υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ήδη ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και της Μέσης Ανατολής.
10. Κάλεσαν τη Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
11. Υπογράμμισαν επίσης τη δέσμευση και σεβασμό των Κυβερνήσεών τους στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, της οποίας και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη. Σε σχέση με αυτό, εξέφρασαν τη θέση ότι η περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία προς όφελος των λαών της περιοχής, εξυπηρετείται καλύτερα μέσω της τήρησης των καθιερωμένων αρχών του διεθνούς δικαίου από όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες.
12. Οι τρεις Υπουργοί επανέλαβαν την κοινή πεποίθησή τους ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
13. Τέλος, υπογραμμίζοντας την περιφερειακή σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασαν την προθυμία τους να εργαστούν από κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου από τη ρύπανση που προκαλείται από τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων.
14. Αναγνωρίζοντας ότι ο τουρισμός είναι μια συνιστώσα ζωτικής σημασίας των οικονομιών των τριών χωρών, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά, με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοινών τουριστικών πακέτων και την ενίσχυση της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών. Κοινή προώθηση του τουρισμού με τη συμμετοχή τόσο κρατικών, όσο και ιδιωτικών φορέων θα μπορούσε να διευκολύνει τις επισκέψεις και τα τουριστικά ταξίδια μεταξύ των αντίστοιχων προορισμών, καθώς και από τις ξένες αγορές.