22/10/14

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε δημοσιεύματα για αιτήτρια ασύλου

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών
σε δημοσιεύματα για αιτήτρια ασύλου


Σε απάντηση σημερινών δημοσιευμάτων που προέκυψαν, δυστυχώς, μετά από σχετική ανακοίνωση της Επιτρόπου Διοικήσεως, με τίτλο: «Εφιάλτης η Κύπρος για τη ‘μικρή νέγρα’ / «Ανησυχίες για την εικόνα της Κύπρου», ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το υπό αναφορά θέμα αφορά πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Μεταναστευτικών Διαφορών του Βελγίου, που ακύρωσε προηγούμενη απόφαση των βελγικών μεταναστευτικών Αρχών, για επιστροφή στην Κύπρο, αιτήτριας ασύλου από το Καμερούν. Όπως η αιτήτρια ισχυρίστηκε, ‘το άτομο που τη μετέφερε στην Κύπρο την εξανάγκαζε στην πορνεία και ότι, όταν μετά από δύο μήνες καταναγκαστικής πορνείας κατάφερε να διαφύγει, συνελήφθη από την Αστυνομία, τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή της, δέχτηκε προσβολές στον χώρο κράτησής της και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει επαρκώς εξαιτίας της απουσίας μεταφραστή’. Δεδομένου ότι ‘δεν αποκλείστηκε, με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο, ότι η επιστροφή της αιτήτριας στην Κύπρο δεν ενέχει κίνδυνο για απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείρισή της’, το Συμβούλιο Μεταναστευτικών Διαφορών του Βελγίου ακύρωσε την απόφαση επιστροφής.

Η θέση αυτή, σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως, ‘είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού ενώ η ανταπόκριση της Κύπρου προς διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις θα έπρεπε να θεωρείται αυταπόδεικτη και δεδομένη, πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση’. Οι συνέπειες, δε, θα είναι ακόμα πιο σοβαρές αν επικρατήσει η εικόνα, ότι, σύμφωνα και με την ορολογία του Δουβλίνου, στην Κύπρο παρατηρούνται “συστημικές ελλείψεις στη διαδικασία ασύλου και στις συνθήκες υποδοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης’, προστίθεται.

Διαφωνούμε, πλήρως, με τις εκτιμήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής και κατηγορηματικός και να υπογραμμίσω ότι, επειδή η εν λόγω αιτήτρια είχε αναφέρει κακοποίηση και προ της εισδοχής της στην Κυπριακή Δημοκρατία και παράλληλα είχε δηλώσει ότι ήταν ανήλικη, όχι μόνον εξετάσθηκε το αίτημα της από την Υπηρεσία Ασύλου και ακολούθως παραπέμφθηκε στο ιατροσυμβούλιο, αλλά μέχρι και την παράνομη αναχώρηση της από την Κύπρο, είχε τοποθετηθεί τόσο σε στέγες προστασίας ανηλίκων, όσο και θυμάτων εμπορίας προσώπων.
Αξίζει να αναφερθεί η σχετική επισήμανση στην εντοπισθείσα περιληπτική απόφαση του Βελγικού Δικαστηρίου, προς την βελγική υπηρεσία Ασύλου, ότι η βελγική υπηρεσία Ασύλου δεν διενέργησε τη σχετική έρευνα για τους ισχυρισμούς της αιτήτριας και δη ότι θα παραβιασθούν στην Κύπρο τα βασικά της δικαιώματα-στο άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο τονίζει στη βελγική υπηρεσία Ασύλου, ότι επιβάλλεται η ανάγκη ακριβούς απεικόνισης των επικρατουσών συνθηκών στην Κύπρο που αφορούν την υποδοχή ανηλίκων αλλά και θυμάτων εμπορίας προσώπων και όχι γενικόλογες εκτιμήσεις.
Άρα, από τα πιο πάνω φαίνεται καθαρά ότι δεν υπήρχε εύρημα δικαστηρίου για τις επικρατούσες συνθήκες στην Κύπρο.

Είναι ξεκάθαρο, με βάση τις αρχές του διοικητικού δικαίου, ότι σε κάθε περίπτωση διοικητικής προσφυγής στην οποία προσβάλλεται η νομιμότητα μιας πράξης, εξετάζεται κατά πόσο πραγματοποιήθηκε η δέουσα έρευνα πριν την έκδοσή της. Η έλλειψη δέουσας έρευνας αποτελεί λόγο για ακύρωση της διοικητικής πράξης. Είναι προφανές ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης του Βελγικού Δικαστηρίου.

Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι έχουν εξαχθεί τέτοιου είδους συμπεράσματα από αυτήν την απόφαση εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολύ δε περισσότερο όταν αυτού του είδους τα ‘συμπεράσματα’ διαχέονται ή και υιοθετούνται από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως».

____________