23/9/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης «Εβραίοι πρόσφυγες στην Κύπρο καθοδόν προς το Ισραήλ»



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης
«Εβραίοι πρόσφυγες στην Κύπρο καθοδόν  προς το Ισραήλ»


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Ραβίνος Arthur Schneier τέλεσαν χθες το απόγευμα τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Εβραίοι πρόσφυγες στην Κύπρο καθοδόν  προς το Ισραήλ»,  η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Sam and Esther Minskoff” στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.  Στην εκδήλωση παρέστη , επίσης,  και μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Tzachi Hanegbi.

Η έκθεση περιλαμβάνει 44 φωτογραφίες  της περιόδου 1946-1949 που απεικονίζουν την έξοδο των Εβραίων της Ευρώπης  προς την Παλαιστίνη, τα στρατόπεδα κρατουμένων  Εβραίων  που λειτούργησε η Βρετανική διοίκηση στην Κύπρο  και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στα στρατόπεδα.

Σε μια κατάμεστη από μέλη της εβραϊκής Κοινότητας της Νέας Υόρκης,  της κυπριακής παροικίας και ευρύτερης ελληνοαμερικανικής Κοινότητας  αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου,  εκφώνησαν λόγους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης και ο Ραβίνος Schneier,  ενώ Εβραϊκή Παιδική Χορωδία έψαλλε τους εθνικούς ύμνους της Κύπρου , του Ισραήλ και της Αμερικής. Την προσευχή έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.  Σε δεξίωση που ακολούθησε μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ  κ. Hanegbi.

 Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του ανέφερε ότι οι 44 φωτογραφίες  παρουσιάζουν μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας  όπου η Κύπρος, ως βρετανική αποικία, έγινε το προσωρινό καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες Εβραίους πρόσφυγες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια ιστορική αναδρομή της φυγής  από τη μεταπολεμική Ευρώπη, των επιζώντων  του ολοκαυτώματος και του τρόπου με τον οποίο κατέληξαν στην Κύπρο όπου χιλιάδες είχαν επιβιβαστεί  σε πλοία με προορισμό τη Μεσόγειο, από τα οποία 39 αποκόπηκαν από το βρετανικό  ναυτικό και 52.000 Εβραίοι επιβάτες απεστάλησαν στη Κύπρο σε στρατόπεδα κρατουμένων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στα στρατόπεδα  αλλά,  σημείωσε ,  " ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, στα στρατόπεδα υπήρχε ζωή, πολλή συμπόνια και αγάπη. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, οι κρατούμενοι μετέτρεψαν τα στρατόπεδα σε ζωντανές κοινότητες. Έχει καταγραφεί ότι 2.200 παιδιά έχουν γεννηθεί στους καταυλισμούς." Επισήμανε ακόμη την σημαντική βοήθεια που Κύπριοι εργαζόμενοι στα στρατόπεδα, καθώς και ο  απλός κόσμος, πρόσφεραν   ώστε οι κρατούμενοι να έχουν  καθαρό νερό και τρόφιμα και υπογράμμισε  τις φιλικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των Κυπρίων και των κρατουμένων.

Αυτός ο δεσμός της συμπόνιας και κατανόησης που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο λαών μας και αργότερα μεταξύ των δύο χωρών μας, έχει τις ρίζες του στο βάθος της ιστορίας και πηγαίνει πίσω στην αρχαιότητα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και πρόσθεσε ότι σήμερα  οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν φθάσει στο λαμπρότερο τους  στάδιο , όχι κάτω από συνθήκες ανάγκης ή απειλής, αλλά μέσα από την  ελεύθερη βούληση και επιλογή.

Μέσα από τις εκτεταμένες συναντήσεις μας, επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ,  με αξιωματούχους από την Ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu, τον οποίο περιμένουμε να φιλοξενήσουμε στη χώρα μας σύντομα,  αποδείχθηκε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ μοιράζονται ένα κοινό όραμα: την ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων μας σε όλους τους πιθανούς τομείς προς αμοιβαίο όφελος όλων  μας. Προσωπικά, υπογράμμισε, «δεν θα φεισθώ προσπαθειών ή πρωτοβουλιών και θα προσφέρω κάθε αναγκαία βοήθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου.»

Καταλήγοντας, Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι  πίσω από τις εικόνες, βρίσκεται μια ιστορική συνάντηση των δύο λαών, που χαρακτηρίζεται από κοινό πόνο, κοινή μοίρα, αλλά και ένα κοινό όραμα για την ειρήνη και την ευημερία, σε αυτή τη μικρή και εκρηκτική γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο χαιρετισμό του ο Ραβίνος Schneier, ο οποίος αποτελεί μια εξέχουσα προσωπικότητα παγκοσμίως για τη δράση του στα θέματα συμφιλίωσης των λαών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του με τη Κύπρο, όταν μαζί με τον εβραϊκής καταγωγής βουλευτή του Queens, Benjamin Rosenthal είχαν υποστηρίξει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον αγώνα των Κυπρίων για αυτοδιάθεση. «Οι Κύπριοι έδειξαν τότε τον ανθρωπισμό τους προς εκείνους που οι Βρετανοί έκλεισαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε, υπογραμμίζοντας και τις κοινές αξίες που σήμερα οι δύο χώρες μοιράζονται, μεταξύ αυτών τη δημοκρατία και το αίσθημα ευθύνης στις διεθνείς σχέσεις.  «Οι λαοί μας επιβίωσαν διωγμούς, κατατρεγμούς και διώξεις, επιδεικνύοντας θάρρος και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Tzachi Hanegbi στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μακρά και πλούσια ιστορία των σχέσεων  της Κύπρου και του Ισραήλ. Ο Κυπριακός λαός, όπως δείχνουν και αυτές οι φωτογραφίες, τόνισε, έτεινε τη χείρα στην Εβραϊκή κοινότητα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη πορεία του λαού μας για ελευθερία και τελικά στην ίδρυση του Ισραήλ. Η Κύπρος , είπε, συνέχισε και μετά να είναι φίλη χώρα.  Ακολούθως υπογράμμισε ότι η Κύπρος όπως και το Ισραήλ είναι ένα μικρό κράτος με μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες. Και οι δύο λαοί μας, τόνισε, επιδιώκουν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο, ονειρεύονται ένα λαμπρότερο μέλλον  και μοιραζόμαστε τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας και δημοκρατίας.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι με την άνοδο του εξτρεμιστικού Ισλάμ να απειλεί να καταλάβει τους γείτονες μας, πρέπει η  Κύπρος και το Ισραήλ να είναι ενωμένοι. Το Ισραήλ, κατέληξε, θα σταθεί στη Κύπρο όπως στάθηκε και η Κύπρος στο Ισραήλ και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποστήριξη και τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.