5/9/14

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ.Κώστα Καδή, με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Λευκωσία, κ Liu Xinsheng, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Υποδεχόμενος τον Κινέζο Πρέσβη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας την αναγκαιότητα όπως ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κύπρο και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Σημείωσε ότι η Κίνα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό εταίρο στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Γι’ αυτό το σκοπό, επισήμανε, βασικό μέλημα της πλευράς μας είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών από τους αρμόδιους φορείς, ούτως ώστε η Κύπρος να αποτελεί ελκυστικό εκπαιδευτικό προορισμό για Κινέζους φοιτητές και ταυτόχρονα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία και οι αμοιβαίες ανταλλαγές ανάμεσα στα πανεπιστήμια των δύο χωρών.

Ο Κινέζος Πρέσβης διαβεβαίωσε για τη σημασία που αποδίδει η κινεζική πλευρά στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, μέσω των επίσημων επαφών και επισκέψεων που οργανώθηκαν από τις δύο πλευρές. Συμπλήρωσε ότι η Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία στηρίζει και ενισχύει τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου σε σχέση με τα θέματα προτεραιοτήτων του.

Οι δύο πλευρές αλληλοενημερώθηκαν για την πορεία υλοποίησης ζητημάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όπως για παράδειγμα ο διάλογος για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών μεταξύ των δύο χωρών, η λειτουργία του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η σύσταση Κοινής Επιτροπής σε Θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, η επικείμενη σύσταση του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης για τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου, η παραχώρηση υποτροφιών από τη Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας σε κύπριους πολίτες, η στήριξη της πολιτιστικής συνεργασίας και η προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών και εκδηλώσεων όπως για παράδειγμα αυτές που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας της Κίνας.

Τόσο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, όσο και ο Κινέζος Πρέσβης δεσμεύτηκαν ότι θα αλληλοϋποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις δύο πλευρές προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί και τόνισαν τη σημασία που έχει η συνεχής ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

-------------------