27/9/14

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας
με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες Παρασκευή το μεσημέρι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, συνάντηση μίας περίπου ώρας με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Joe Biden. Στην αρχή πραγματοποιήθηκε κατ ‘ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και Αντιπροέδρου Biden και ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τους συμβούλους των δύο αντιπροσωπειών. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ν. Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης κ. Αιμιλίου και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον κ. Γ. Σιακαλλής. Από αμερικανικής πλευράς παρέστησαν οι Jeffrey Prescott, Deputy National Security Advisor to the President, Victoria Nuland, Assistant Secretary of State for Europe and Eurasian Affairs, Amanda Sloat, Deputy Assistant Secretary of State for Europe and Eurasian Affairs, William Tuttle, Director for Turkey, Greece, Cyprus, National Security Council και Michael Carpenter, Special Advisor to the Vice President for Europe and Eurasia.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση, προέβη στην πιο κάτω δήλωση:

«Η συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο εξελίχθηκε σε μία φιλικότατη ατμόσφαιρα και απασχόλησε μία σειρά από θέματα που αφορούν πρώτιστα και πάνω απ’ όλα το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και εις τον βαθμό που μπορούν να βοηθήσουν.

Το δεύτερο είναι η ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και οι διάφορες θεματικές που μπορούν να αποτελέσουν ακριβώς την αναβάθμιση αυτών των σχέσεων.

Το τρίτο είναι η αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή και ένα εξ ίσου σημαντικό θέμα, η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Θέλω να εκφράσω για μια ακόμη φορά τις θερμές μου ευχαριστίες αλλά και την απόλυτη ικανοποίησή μου γιατί πέραν από την προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεών μας, αυτό που αναγνωρίζεται είναι και ιδιαιτερότητα των σχέσεων με άλλες παραδοσιακές χώρες.
 
Ερώτηση: Εκφράσατε ικανοποίηση. Να υποθέσουμε ότι και τα μηνύματα που μετέφερε ο κ. Biden από τον Πρόεδρο Ερντογάν, από την χθεσινή τους συνάντηση ήταν θετικά;

Πρόεδρος: Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ήγειρε το Κυπριακό. Εμμένει ότι πρέπει, αν τα πράγματα λάβουν πορεία προς την ορθή κατεύθυνση, να συμβάλει και η Τουρκία πρωταγωνιστικά. Έχει ενδιαφέρον και η διαβεβαίωση από πλευράς Τουρκίας ότι εμμένει στη λύση, όπως αυτή περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11η Φεβρουαρίου 2014.

Ερώτηση: Κινούνται οι κ.κ. Biden και Kerry προς την ίδια κατεύθυνση; Επίσης, αναμένουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα στο προσεχές διάστημα;

Πρόεδρος: Το αν συμβαδίζουν το έχω διαπιστώσει πρώτα από την συνάντησή μου με τον υπουργό Εξωτερικών. Αλλά και από τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Biden, την παρουσία της κ. Nuland που εκπροσωπεί το State Department και είναι η στενότερη συνεργάτης του κ. Kerry. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα διαφορετικών ερμηνειών ή πολιτικών. Αυτό να είναι ξεκάθαρο.
Αυτό που αναμένουμε είναι ενεργό εμπλοκή, με την έννοια, εφόσον προχωρήσει ο διάλογος ή υπάρχουν δυσκολίες, παρεμβάσεις προς την τουρκική πλευρά, ώστε να υπάρξει προσαρμογή με αυτά που θα συνάδουν με το Κοινό Ανακοινωθέν, με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ, με μία λύση που οπωσδήποτε δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί ένα κράτος, το οποίο θα είναι ισότιμο μέσα στην ΕΕ και θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών.
___________

27 Σεπτεμβρίου, 2014