5/9/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη στην ημερίδα με θέμα «Παρατήρηση Γης»

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη
στην ημερίδα με θέμα «Παρατήρηση Γης»
(Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 ώρα 09:30 π.μ., Ξενοδοχείο Hilton, Λευκωσία)


Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα με θέμα: «Παρατήρηση Γης», η οποία διοργανώνεται από κοινού από το CYPRUS REMOTE SENSING SOCIETY, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο Άμυνας, και θα ήθελα θερμά να συγχαρώ τους διοργανωτές για αυτή την εξαιρετική πραγματικά πρωτοβουλία.
Επιτρέψτε μου να αποδώσω ελάχιστο φόρο τιμής, ως οφειλόμενη και δίκαιη υποχρέωση, στον αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο, ο οποίος υπηρετώντας τόσο στο υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, όσο και στο Υπουργείο Άμυνας, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή αλλά και της συνέχισης των πρωτοβουλιών για την παρατήρηση της γης και του διαστήματος. Πιστεύω ότι σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να τιμήσουμε πραγματικά με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του, μέσα από αυτή τη διοργάνωση.
Θέλω επίσης να σημειώσω, κυρίες και κύριοι, πως η σημερινή ημερίδα, η οποία περιλαμβάνει εισηγήσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην παρατήρηση γης και στη συνδυασμένη χρήση τεχνολογιών, συμβάλλει στην άμεση σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για περαιτέρω συμμετοχή στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μεταξύ άλλων στους τομείς της ασφάλειας, της έρευνας και διάσωσης, της παρακολούθησης του περιβάλλοντος, της παρατήρησης γης, της δορυφορικής πλοήγησης, και των τηλεπικοινωνιών.
Η ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ως πλήρους μέλους, θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός για τη χώρα, τόσο σε θέματα στρατηγικής, ασφάλειας και χάραξη πολιτικής, όσο και στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.
Η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως μελλοντικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, θα ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης πολιτικής στα θέματα έρευνας, τεχνολογίας, βιομηχανίας του Διαστήματος, αλλά και ασφάλειας και άμυνας.
Η προσχώρηση της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας με σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ο απεγκλωβισμός της Κύπρου από τους παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας και η έξοδός της και σε νέους τομείς, όπως οι  έξυπνες τεχνικές παρατήρησης γης και διαστήματος, δημιουργεί προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τα προϊόντα των παραδοσιακών κλάδων.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατανοήσει τη σπουδαιότητα του διαστήματος και της παρατήρησης της γης και έχει ενισχύσει τον ρόλο της στο χώρο αυτό, ιδιαίτερα στη βάση των εφαρμογών εκείνων που είναι χρήσιμες για την υλοποίηση των πολιτικών της, όπως το πρόγραμμα του συστήματος παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης Galileo, την πρωτοβουλία GMES (Global Monitoring for Environment and Security) για σκοπούς παρατήρησης του περιβάλλοντος και ασφάλειας, καθώς και τις δορυφορικές επικοινωνίες.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι ήδη το Υπουργείο Άμυνας έχει αρχίσει τη μελέτη για χρήση και εκμετάλλευση των ωφελημάτων των διαστημικών τεχνολογιών, των τεχνικών τηλεπισκόπησης και των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας σε εθνικό επίπεδο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικούς φορείς στα θέματα παρατήρησης γης, με εφαρμογές στην άμυνα και ασφάλεια.
Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω όλους τους διοργανωτές και ιδιαιτέρως το CYPRUS REMOTE SENSING SOCIETY και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την πρωτοβουλία, και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην σημερινή ημερίδα.
Σας ευχαριστώ.